Horaţiu Potra a fost adus, joi, la București, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru percheziţia informatică a telefoanelor și calculatoarelor găsite la el acasă. Anchetatorii caută dovezi ale unui posibil plan de destabilizare, precum și ale unei eventuale legături cu fostul candidat independent la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu.
Horațiu Potra e liber
Tribunalul Prahova a respins contestația Parchetului și, astfel, a admis contestația lui Horațiu Potra față de măsura controlului judiciar. În aceste condiții, bărbatul și șoferul scapă de control judiciar.
Horațiu Potra află dacă rămâne sub control judiciar sau dacă va fi arestat
Magistrații Tribunalului Prahova vor judeca vineri contestațiile făcute de procurori și de inculpați față de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploiești în dosarul lui Horațiu Potra și a unui alt bărbat cercetat în această cauză, potrivit Agerpres.
Ora estimată pentru începerea ședinței de judecată este 12:30, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a fost plasat sub control judiciar. El este vizat într-un dosar în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică.
Sub control judiciar a fost pus şi cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar. Este vorba despre Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Horațiu Potra se îndrepta spre Bucureşti în momentul în care a fost prins pe raza judeţului Prahova.
Magistraţii Judecătoriei Ploieşti le-au impus celor doi inculpaţi mai multe obligaţii, printre care și aceea de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.
De asemenea, cei doi sunt obligaţi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme şi să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.
Potrivit sursei citate, autorităţile au fost alertate prin apel la 112 despre faptul că mai multe persoane care aveau asupra lor arme se îndreptau către Bucureşti pentru desfăşurarea unui protest, apelantul spunând că acestea vor "să facă prăpăd", se arată în motivarea deciziei pronunţată de Judecătoria Ploieşti în dosarul privind cererea de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra.
Horațiu Potra a ieșit de la audierile Poliției
Magda Costache, jurnalist Euronews: „După mai bine de opt ore, Horațiu Potra a plecat de la sediul IGPR. La ieșire, a fost foarte relaxat și a comunicat jurnaliștilor că a fost luat din cauza unei melodii postate pe o rețea de socializare și că, astfel, anchetatorii ar susține că a instigat public.
El este cercetat într-un dosar pentru instigare publică, nerespectarea armelor și munițiilor, dar și pentru unele operațiuni cu materiale pirotehnice. Ofițerii de la IGPR i-au verificat dispozitivele electronice, telefoane și laptopuri, care au fost confiscate la perchezițiile derulate la el acasă.
Anchetatorii încearcă să găsească probe relevante în dosarul pe care l-au deschis, să vadă dacă există conversații despre acel plan de destabilizare a liniștii și ordinii publice din Capitală, pentru anchetatorii spun că ar fi vrut să ajungă în București și să se infiltreze la protestele care ar fi urmat să aibă loc.
Iar procurorii spuneau că, la percheziții, au fost găsiți 18.00 de dolari și 25.000 de lei, laptopuri, medii de stocare, dar și o dronă profesională despre care se presupune că 'urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracțiuni în cadrul unor întruniri publice neutorizate și recompensarea aestora', după cum spuneau procurorii de pe lângă Curtea de Apel Ploieșit.
La sediul IGPR a fost și Bogdan Peșchir, iar avocatul său a spus că nu are legături cu Călin Georgescu. Știm că serviciile îl descriau pe Bogdan Peșchir ca fiind cel care ar fi finanțat cu cel puțin un milion de euro campania lui Georgescu. Au fost verificate și dispozitivele lui informatice. Mai mult, știm că Eugen Sechila este audiat la Parchetul General, potrivit surselor noastre, după ce a fost porit în trafic de polițiști, în Otopeni."
Horaţiu Potra a fost adus la IGPR pentru percheziția informatică
Horaţiu Potra este deja, de câteva ore bune, în prezența ofițerilor de la Institutul Național de Criminalistică, potrivit surselor Euronews România. Sunt făcute verificări în telefoanele și laptopurile lui Potra, pe care anchetatorii le-au confiscat în urma perchezițiilor.
Știrea inițială:
Horațiu Potra, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a fost pus sub control judiciar, marţi, în dosarul în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică.
Primele declarații ale lui Horațiu Potra după ce a fost plasat sub control judiciar: „Nu mă deranjează brățara electronică”
După trei zile, Horațiu Potra a fost eliberat din cusodia Poliției, însă el va fi supravegheat prin intermediul unei brățări electronice și nu are voie să părăsească județul Sibiu. Mercenarul este plasat sub copntrol judiciar timp de 60 de zile.
La ieșirea din Parchetul Curții de Apel Prahova, Potra a făcut primele declarații: „Nu mă deranjează brățara electronică, nu am nimic de ascuns”.
Deciziile luate asupra lui Potra vin după percheziții la locuința lui din Mediaș, acolo unde au fost găsite două milioane de euro.
Horațiu Potra a fost plasat sub control judiciar
Horațiu Potra a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile. În acest interval, el are interdicție de a părăsi țara și de a persoanele implicate în acest dosar.
„În dosar nu este vreo acuzație c-ar fi făcut ceva cu Georgescu, fără Georgescu. Acuzațiile sunt astea, că s-a găsit acel pistol cu aer comprimat și două postări pe Facebook. Mie bârfele nu îmi plac. Nu discut despre viața omului, cu cine se știe sau nu..
O să contestăm măsura. Domnul Potra are afaceri. I se restrâng anumite libertăți, inclusiv prin controlul judiciar, să nu plece din țară și anumite legături”, a declarat avocatul lui Horațiu Potra.
Horațiu Potra află dacă va fi arestat
Horațiu Potra și șoferul acestuia urmează să fie prezentați Judecătoriei Ploiești, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În urma perchezițiilor desfășurate luni, procurorii au descoperit în locuința din Mediaș a lui Potra două milioane de euro, dintre care 500.000 de euro depozitați într-un seif, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Euronews România.
De asemenea, au fost găsite mai multe arme, care au fost ridicate de procurori pentru a fi expertizate.
Nou mandat de aducere, emis pe numele lui Horațiu Potra
Ordonanța de reținere emisă pe numele lui Horațiu Potra a expirat luni noapte, însă acesta se află încă în custodia Poliției, deoarece procurorii nu terminaseră activitățile în acest dosar.
Ce este atipic este că, după expirarea acestei ordonanțe, a fost emis un nou mandat de aducere la audieri, un mandat care a fost pus și în practică.
Instanța urmează să fie sesizată de către Parchet cu o propunere de arestare preventivă pentru Horațiu Potra, cel puțin și pentru al doilea inculpat din acest dosar.
Surse: Horaţiu Potra va fi prezentat instanţei, marţi, cu propunere de arestare preventivă
Horaţiu Potra va fi prezentat, marţi, instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.
Potrivit acestora, inculpatul pe numele căruia a fost emisă, duminică seară, o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, va rămâne în custodia poliţiei după expirarea acesteia.
Procurorii şi poliţiştii din Prahova au efectuat, luni, mai multe percheziţii în Ilfov, Sibiu şi Bucureşti, în dosarul în care a fost reţinut Horaţiu Potra.
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, descinderile au avut într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică, la locuinţele deţinute de Potra, dar şi în alte spaţii "în care se presupune că au existat întâlniri între acesta şi alte persoane bănuite de implicare în săvârşirea acestor infracţiuni".
"În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora", se arată în comunicatul menţionat.
Filmul evenimentelor, cu mercenarul Horațiu Potra în prim-plan
Mascații au descins la mai multe adrese din județele Sibiu și Ilfov, dar și în Capitală. Una dintre ele este în Mediaș, acolo unde Potra ar deține mai multe locuințe. Polițiștii de la Acțiuni Speciale au intrat chiar și într-un beci, pentru a verifica ce obiecte se găsesc acolo.
La Ciolpani, în Ilfov, la marginea pădurii Snagov, se află un centru de echitație. Acolo s-ar fi plănuit perturbarea liniștii și ordinii publice de la protestele din București. În Sectorul 1 din Capitală locuiește concubina lui Horațiu Potra, iar polițiștii au descins și acolo, pentru a vedea dacă găsesc arme sau obiecte interzise. Inclusiv autoturismul femeii a fost verificat în detaliu.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Conform procedurii, toate documentele și probele strânse de anchetatori în timpul perchezițiilor urmează a fi analizate de procurori. Dacă se dovedesc valoroase în ceea ce privește probarea infracțiunilor de care Horațiu Potra este acuzat, atunci aceștia pot spera să obțină din partea magistraților o măsură preventivă mai strictă."
Potrivit surselor Euronews, după ce a stat 12 ore la audieri, Horațiu Potra ar fi recunoscut în fața procurorilor că, împreună cu celelalte 20 de persoane, se îndrepta spre Capitală, pentru a crea o diversiune. Anchetatorii au extins urmărirea penală în dosar, iar acum se fac cercetări pentru orice operațiuni cu articole pirotehnice, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, dar și instigare. Horațiu Potra ar fi făcut o postare pe o rețea de socializare, în care ar fi instigat oamenii, susțin surse Euronews.
Maria Florentina Ilioiu, procuror-șef al secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești: „În urma cercetărilor, s-a stabilit că, în noaptea de 7 spre 8 decembrie, inculpații, împreună cu alte persoane, s-au deplasat spre municipiul București, având asupra lor arme albe, arme de foc, precum și importante sume de bani, laptopuri, medii de stocare și o dronă, despre care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea persoanelor la săvârșirea de infracțiuni la o întrunire publică neautorizată și pentru recompensarea acestora.”
Horațiu Potra ar avea legături și cu PSD. În campania electorală din acest an, el a fost surprins în mai multe ocazii alături de președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif și de Lavinia Șandru, care a candidat la Senat, pe listele social democraților.
Acum, Bogdan Trif se dezice de susținătorul lui din campanie. Într-un mesaj pe social media, el a explicat că, înainte de primul tur al prezidențialelor, Horațiu Potra nu era anchetat și că este normal să discuți cu orice actor politic, atâta timp cât nu sunt acuzații la adresa lui. Acum, el se delimitează de orice persoană care încalcă legile țării.
Ziua și dosarul penal pentru fapte de extremism
Ziua și dosarul penal. Este retrospectiva ultimelor câteva zile, din punct de vedere al anchetelor demarate în legătură cu grupări sau infracțiuni de natură extremistă. De la amenințări și tentative de intimidare, la folosirea de simboluri legionare - polițiștii au întocmit acte de urmărire penală atât pentru faptele comise în online, cât și în viața reală.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Un dosar pe zi este media, însă au fost și zile în care au fost deschise mai multe dosare. Să ne uităm mai întâi la data de 5 decembrie. Atunci, Poliția Capitalei a deschis un dosar penal, după amenințările aduse unor jurnaliști. Ne aducem aminte episodul și știm foarte bine că, în spațiul public, s-a vehiculat faptul că autorul acestor amenințări ar fi parte dintr-o grupare care îl susține pe Călin Georgescu. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru amenințare, iar cercetările în acest dosar sunt în curs, așa că nimeni nu a ajuns, până în acest momentul, în fața procurorilor, pentru a da explicații.
Privim acum către următorul dosar penal deschis pe 6 decembrie, când Poliția București a început demersurile de urmărire penală după amenințările lansate la adresa unor minorități. Ne aducem din nou aminte de acele amenințări transmise pe rețelele de socializare. Acest dosar a fost deschis pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Din nou, ne aducem aminte acele fotografii în care apăreau arme albe. Și totodată, pentru încălcarea interzicerii organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob.
Mergem mai departe și ne uităm și la următorul dosar deschis în acest caz. Vorbim despre un dosar penal și despre percheziții la persoane care au participat la comemorarea lui Corneliu Zelea Codreanu, un dosar pentru utilizarea de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. În acest caz, am văzut, până în momentul de față, niște măsuri preventive dispuse de către anchetatori.
Următorul dosar a fost pe 8 decembrie, în Argeș, pentru un bărbat depistat că publica videoclipuri cu un conținut antisemit. Din nou, vorbim despre o anchetă și în acest caz.
Cel mai răsunător dosar de până acum, deschis tot pe 8 decembrie, este cel în care este implicat Horațiu Potra. Vorbim despre acuzații de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și instigare publică. Am văzut poate și cele mai dure măsuri preventive de până acum, două ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.
Să privim însă și dosarele mari de acum, cele deschise după ședința CSAT. Ne uităm, în primul rând, la cel de la Parchetul General, pentru coruperea alegătorilor, spălare de bani, fals informatic și interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Acest dosar este abia la început, la fel ca și cel deschis în urma desecretizării notelor informative trimise către CSAT, cerut de la DIICOT, pentru operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la perturbarea sistemelor informatice și tentativă la acces ilegal la un sistem informatic. Din informațiile pe care le-am obținut pe surse, nici în acest dosar încă nu au avut loc audieri."