Chiar înainte de a deveni președinte al SUA, Donald Trump s-a oferit să ajute la încheierea războiului din Ucraina. După ce și-a preluat mandatul, pe 20 ianuarie, noul șef de la Casa Albă s-a remarcat printr-o multitudine de măsuri și ordine executive controversate.
Însă problema războiului din Ucraina pare să fie cea mai dificilă sarcină pe care administrația sa o are.
Cât este de echitabil ceea ce îi cere Trump Ucrainei
Mulți specialiști au avertizat de mult timp că ceea ce îl interesează pe Trump este banul, astfel că el vede orice situație ca pe o oportunitate de a face bani. La fel este și atunci când vine vorba despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Astfel, pe 12 februarie, el i-a propus președintelui Volodimir Zelenski semnarea unei înțelegeri în care apare un proiect de acord privind un parteneriat ucraineano-american în extracția resuselor din teritorul Ucrainei.
„Le-am spus că vreau echivalentul cam a 500 de miliarde de dolari din acele pământuri rare. Iar ei, în esență, au fost de acord să facă asta, astfel încât măcar să nu fim fraieri” , a precizat Trump.
Însă Zelenski susține că nu le-a permis miniștrilor să semneze acel acord pentru că „încă nu era gata și nu protejează interesele Ucrainei.” Ideea este agreată, în mare, de Zelenski, atât timp cât ea este echitabilă pentru ambele părți. De altfel, această idee a făcut parte și din „planul de victorie” a Ucrainei, care cuprindea și o listă de politici economice și de securitate menite să asigure o pace justă cu Rusia, pe care Zelenski a prezentat-o aliaților, anul trecut.
„Americanii au ajutat cel mai mult și, prin urmare, americanii ar trebui să câștige cel mai mult” , a fost una dintre declarațiile lui Zelenski, într-un interviu pentru Reuters, din urmă cu câteva zile.
Numai că, în acest proiect despre care vorbește Trump, nu se precizează valoarea resurselor Ucrainei și nici detalii specifice, potrivit Fiancial Times, care susține că Zelenski ar fi făcut astfel o „greșeală strategică”, ceea ce i-ar fi permis lui Trump să stabilească sumele.
„Lipsa detaliilor a însemnat că Trump a putut fixa, în esență, prețul”, a recunoscut și un înalt oficial al UE, citat de CNN. În plus, un oficial ucrainean a precizat că Zelenski ar fi trebuit să declare „absolut clar” că aceste resurse trebuiau să fie corelate „cu garanțiile viitoare ale asistenței americane de securitate”, conform The Telegraph.
În condițiile puse de președintele SUA, cerințele sale înseamnă o cotă mai mare din PIB-ul Ucrainei decât au costat reparațiile Germaniei de după Primul Război Mondial, așa cum susține publicația menționată.
Ceea ce l-a enervat pe Trump a fost refuzul lui Zelenski, care a spus că nu vrea să-și amaneteze țara, dar și faptul că președintele Ucrainei a precizat că Trump „trăiește într-o bulă de dezinformare”.
Această situație a aruncat în aer negocierile pentru pacea din Ucraina, mai ales că SUA nici măcar nu i-au chemat pe ucraineni la discuțiile din Arabia Saudită, acolo unde au avut loc primele întâlniri ale americanilor cu partea rusă, pe 18 februarie.
Cât valorează resursele Ucrainei
Mulți se întreabă dacă cerințele lui Trump pentru Zelenski sunt echitabile. Președintele american, în tirul său la adresa lui Zelenski, a făcut mai mult declarații care contrazic realitatea, mai ales în ceea ce privește valoarea ajutorului acordat până acum de americani ucrainenilor.
Administrația Trump susține că sprijinul ar fi fost de 350 de miliarde de dolari. Dar, chiar dacă acest ajutor din partea americanilor este de departe cel mai valoros față de sprijinul venit din partea celorlalți aliați, Kievul a primit, de fapt, aproximativ 116 miliarde de dolari (65,9 miliarde de dolari ca ajutor militar și 50 de miliarde ca ajutor nemilitar). Iar Trump spune că vrea acum echivalentul a 500 de miliarde de dolari sau jumătate din valoarea bogățiilor din subsolul Ucrainei, suma urmând să fie „recuperată prin Acordul 50%-50%” privind resursele Ucrainei.
Numai că resursele Ucrainei ar însemna, de fapt, mult mai mult. Estimările făcute de serviciul ucrainean de geologie și resurse minerale din subsol sunt de aproximativ 14,8 trilioane de dolari, iar aici sunt incluse și teritoriile ocupate în prezent de Rusia în Ucraina.
Ucraina deține zăcăminte uriașe de minerale critice și alte elemente, de la litiu până la titan, care sunt vitale în procesele de fabricare a tehnologiilor moderne. Ucrainenii mai au rezerve însemnate de cărbune, petrol, gaze sau uraniu, însă o mare parte dintre ele se află în teritorii controlate de Rusia.
Interesul lui Trump este lupta de putere pe care Statele Unite ale Americii ar urma să o ducă împotriva Chinei. Astfel, Trump speră să învingă China în cursa globală pentru resurse și să nu mai depindă în așa mare măsură de chinezi, din punct de vedere comercial.
Modul în care Trump pune problema și faptul că președintele american pare să „tranzacționeze” totul, au stârnit o reacție din partea cancelarului german Olaf Scholz, care a criticat acest stil tranzacțional de politică externă la care apelează Trump și pe care l-a numit „foarte egoist, foarte egocentric”.