Încrederea în președintele ucrainean Volodimir Zelenski a crescut la 57% la începutul lunii februarie, potrivit Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS). Aceste date contrazic afirmația făcută de președintele american Donald Trump, care a susținut că Zelenski mai are doar un sprijin minim din partea poporului ucrainean.
Donald Trump a spus la Mar-A-Lago, după ce delegația americană a încheiat discuțiile din Arabia Saudită cu Rusia, că Ucraina trebuie să organizeze alegeri deoarece liderul ucrainean ar avea o cotă de încredere scăzută.
„Avem o situație în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem lege marțială, în care liderul din Ucraina, urăsc să o spun, dar a scăzut la 4% cotă de încredere”, a declarat Trump.
„Aș spune că, știi, atunci când vor un loc la masă, oamenii din Ucraina nu ar trebui să spună ceva de genul: 'Știi, a trecut mult timp de când nu am mai avut alegeri'. Acesta nu este un lucru al Rusiei, este un lucru care vine de la mine și care vine și din multe alte țări”, a continuat el.
Sondajul care contrazice afirmațiile lui Trump
Datele furnizate de KIIS arată, însă, o cu totul altă situație. Un sondaj realizat înainte ca Trump să aibă prima convorbire la telefon cu Vladimir Putin arată că încrederea în președintele ucrainean este de 57%. În decembrie 2024, procentul era de 52%.
Directorul adjunct KIIS, Anton Hrushetskyi, a declarat că președintele Ucrainei își păstrează legitimitatea în fața poporului ucrainean.
„Dacă unii parteneri și aliați internaționali sunt îngrijorați de legitimitatea președintelui în contextul unor posibile negocieri de pace și consideră oportun să insiste asupra alegerilor, atunci, din punctul de vedere al cetățenilor ucraineni înșiși, nu există probleme cu acest lucru”, a declarat Hrushetskyi.
Cum a evoluat încrederea în Zelenski
Sondajul KIIS arată și cum a evoluat încrederea în Volodimir Zelenski în perioada septembrie 2019 (adică înainte de începutul războiului) și până în prezent.
Înainte de invazia Rusiei:
Septembrie 2019: 80%
Februarie 2022: 37%
După invazia Rusiei:
Mai 2022: 90%
Decembrie 2023: 77%
Februarie 2024: 64%
Mai 2024: 59%
Septembrie 2024: 59%
Decembrie 2024: 52%
Februarie 2024: 57%
De ce nu organizează Ucraina alegeri prezidențiale
Președintele american Donald Trymp a lansat un atac fără precedent la adresa omologului său ucrainean, numindu-l „un dictator fără alegeri”. „Refuză să organizeze alegeri, este o popularitatea foarte scăzută în sondajele ucrainene și singurul lucru la care s-a priceput a fost să îl manipuleze pe Biden.”, a mai spus președintele SUA.
În Ucraina este în vigoarea legea marțială, iar potrivit constituției țării, nu pot fi organizate alegeri. În mod normal, Ucraina ar fi trebuit să organizeze alegeri prezidențiale în martie sau aprilie 2024. Volodimir Zelenski a fost ales președinte în aprilie 2019.
La Conferința de Securitate de la Munchen, liderul de la Kiev a declarat că este deschis să discute despre alegeri în Ucraina, însă acest lucru nu este dorit de compatrioții săi din cauza îngrijorărilor că ridicarea legii marțiale ar putea slăbi apărarea țării.
„Mă concentrez pe supraviețuirea țării noastre. Am făcut acest lucru pe tot parcursul mandatului meu”, a spus el.
„Sunt gata să vorbesc despre alegeri, dar ucrainenii nu vor deloc, pentru că le este teamă că altfel vom pierde legea marțială, soldații noștri se vor întoarce acasă, iar Putin ne va ocupa tot teritoriul. Acest lucru se va întâmpla. Pentru că acum, suntem mobilizați. Acum suntem un singur organism și, astfel, suntem o singură țară”, a concluzionat el, potrivit euronews.com.