Șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, susține că nu s-ar fi referit „sub nicio formă” la o discuție din prezent, când a spus că Rusia ar fi solicitat o reconfigurare a sferelor de influență și retragerea NATO din estul Europei - un „moment dramatic”, așa cum tot el l-a descris.
Informațiile ar fi trimis la începuturile invaziei lui Putin în Ucraina, când liderul de la Kremlin ar fi pus pe masă un pachet complex în schimbul căruia ar fi fost dispus să oprească ofensiva.
Diaconescu: În 2022 a fost această cerință. Tot el: Americanii n-au acceptat, „nici atunci, nici acum”
Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale: „În 2022, când a avut loc ofensiva asupra Ucrainei, în pachetul pentru a opri ofensiva, Vladimir Putin a cerut ca NATO să retragă garanțiile de securitate pe aliniamentul din 1997 , ceea ce însemna că statele venite din comunism care intraseră în NATO să nu mai beneficieze de garanțiile de securitate. Informația este publică."
Întrebat de moderatoarea cu care purta un dialog, la Realitatea Plus, dacă la negocierile dintre SUA și Rusia de acum ar fi existat pe masă această cerere, consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională a răspuns scurt: „Sub nicio formă!”
Această cerință ar fi făcut parte ”dintr-un pachet de negociere, negociere care nu a ajuns la finalitate. Și pentru Țările Baltice, Bulgaria, Ungaria exista această solicitare", a explicat consilierul președintelui interimar Ilie Bolojan.
Pe de altă parte, Diaconescu a mai subliniat că solicitarea lui Putin din 2022 „nu a fost acceptată sub nici o formă, nici de americani, nici de europeni. Nici atunci, nici acum. "
Această ultimă nuanță, cu referire la prezent, lasă, totuși, liberă interpretării declarația inițială.
Ce a spus Cristian Diaconescu în declarația inițială
Declarația inițială, cea care a tulburat apele în politica de securitate a României, a fost făcută la postul Antena 3. Nu este nevoie de o analiză prea amănunțită pentru a identifica aspectele care plasează mesajul lui Cristian Diaconescu, în contextul actual.
În primul rând, simpla adresare la timpul prezent: este un moment dramatic, problema este extrem de complicată. Apoi, discuția concretă despre ce și-a dorit Rusia de la episodul Riad, în cadrul cărieia Diaconescu a pomenit „proiecte de tip Ialta” și „divizări în relația transatlantică”. În fine, precizarea „nu au reușit să-i convingă pe americani” plasează, din nou, acțiunea în aceste zile.
Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale: „ E un moment dramatic , nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată . În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte – să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Ialta . Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa, să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică . Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americani . Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibilitate privind criza ucraineană. Au abordat pragmatic și tranzacționist în sensul asumării unor responsabilități, partajate între europeni și americani privind criza ucraineană.”
România, a continuat consilierul președintelui interimar Ilie Bolojan, a fost informată în privința discuțiilor. „
Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale: Am fost informați, are o relevanță din ce privește relevanța României. Le-am primit, nu le-am cerut noi. Statele Unite au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții” ,
Ce a spus Cristian Diaconescu la Euronews România
La Euronews România, declarațiile lui Cristian Diconescu au fost o idee mai evazive. Și aici, însă, atrage atenția abordarea șefului Cancelariei, care vorbește despre intențiile cu care a venit Rusia la Riad. Se referă, așadar, la cele întâmplate în prezent, nu în 2022.
Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale: ”Rusia a crezut că se elimină blocada diplomatică asupra Rusiei. Cu asta a venit la Riad. A venit și cu un plan impus nu doar Ucrainei, ci și Europei. O divizare suplimentară pe relația trans-atlantică. Că poate fi un punct de plecare pentru oprirea violențelor. SUA nu a fost de acord să se schimbe ordinea mondială. O parte dintre solicitările Rusiei sunt, de fapt, publice încă din 2022, când a început ofensiva din Ucraina. Este vorba de retragerea garanțiilor de securitate ale Alianței Nord-Atlantice, pe aliniamentul din 1997. Deci să ne lase pe noi, cei care am venit mai târziu în NATO, fără garanții. Ulterior și-a nuanțat solicitările privind o anume zonă de influență, a cărei întindere Federația Rusă să o stabilească unilateral, iar Occidentul să o accepte. Ambele variante nu figurează pe nicio masă de negocieri în acest moment."
Lavrov confirmă obiectivele de politică externă ale Rusiei
Într-un clip postat pe facebook de Ministerul Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov, cel care a condus delegația de la Riad, confirmă public angajamentul față de politica externă putinistă -totul, „spre formarea unei ordini mondiale multipolare”.
Fragmentul începe la minutul 01:00 și are 24 de secunde.
Serghei Lavrov: „Astăzi, ne-am reafirmat angajamentul de a promova obiectivele Conceptului de Politică Externă aprobat de Președinte în urmă cu aproape doi ani. Reflectă realitățile moderne, tendința obiectivă, istorică și inexorabilă spre formarea unei ordini mondiale multipolare. Acest lucru a fost discutat. A fost difuzat.”
Fiorii unui nou moment Ialta 1945
Ideea unei reconfigurări a sferelor de influență a dus cu gândul la momentul Ialta 1945. Atunci, superputerile SUA, Rusia și Marea Britanie - fiecare, mânată de propriile interese - au decis, prin divizare teritorială și a influenței, soarta mai multor țări. fără ca acestea din urmă să poată avea ceva de spus.
Întrebat de jurnaliștii Antenei 3 dacă România va trebui să aleagă între Uniunea Europeană și Statele Unite, șeful cancelariei prezidențiale a precizat că „vor fi nuanțe care să genereze probleme pe termen scurt, dar nu se va pune această situație.”