Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron și Keir Starmer, invitați la Casa Albă, pentru discuții privind Ucraina

În contextul schimbărilor geostrategice actuale, consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a anunțat că doi lideri-cheie europeni, Emmanuel Macron și Keir Starmer, vor fi invitați la masa negocierilor dintre SUA și Rusia, în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Președintele Franței și premierul Marii Britanii vor avea astfel un cuvânt de spus, mai ales că totul vine după ce liderii UE au tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care Donald Trump gestionează problema războiului.

Macron și Starmer, chemați la Casa Albă, pentru negocieri privind Ucraina

Emmanuel Macron anticipa aceste scenarii, bazate pe deciziile lui Donald Trump, astfel că, zilele trecute, președintele Franței a organizat două întâlniri de urgență, la Paris, cu țările UE și cu statele membre NATO, pentru a concepe un răspuns unitar în această abordare.

Între timp, oficialii ruși și cei americani s-au întâlnit în Arabia Saudită, pe 18 februarie, iar una dintre principalele temeri a devenit că Trump ar putea ajunge la un acord cu Putin, acord care ar lucra împotriva intereselor de securitate ale Ucrainei, cât și ale UE. Tensiunile au crescut între SUA și Ucraina, de la anunțul acelei întâlniri, care a exclus Kievul de la masa negocierilor.

Cu o zi înainte, Trump l-a numit „dictator” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a spus că liderul ucrainean „ar face bine să se miște repede, sau nu va mai avea țară”.

În acest moment, deși există un consens asupra faptului că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității Europei, blocul comunitar european este profund împărțit cu privire la modul de răspuns la o asemenea situație existentă, în special atunci când vine vorba de trimiterea sau nu a trupelor de menținere a păcii în Ucraina.

Până acum, premierul britanic, Keir Starmer, a repetat că va lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina. El este în asentiment cu președintele Franței, Emmanuel Macron, care a vehiculat și el această ideea de câteva ori.

Însă cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a susținut, după primul summit de la Paris, că această trimitere de trupe străine în Ucrsina „este foarte nepotrivită”, înainte de a se cădea de acord asupra unui plan de pace.

Pentru a menține presiunea asupra Kremlinului, ambasadorii blocului 27 au aprobat, miercuri, al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Macron a postat și el un mesaj prin care anunță că deciziile privind securitatea europeană vor fi luate în zilele și săptămânile următoare și a precizat că blocul european „este convins de necesitatea creșterii cheltuielilor și capacităților de apărare și securitate ale Europei”.

Un aspect important este că Donald Trump s-a întâlnit cu Emmanuel Macron, la Paris, la începutul lui decembrie 2024, înainte ca Trump să-și preia mandatul de președinte al SUA. Atunci a fost o întâlnire trilaterală la Palatul Élysée, unde a fost și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE