Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenariul Elena Lasconi, la Cotroceni: Cheltuielile președintelui Iohannis vor fi făcute publice

În 2023, Klaus Iohannis a stârnit reacții foarte dure în rândul populației după ce a făcut mai multe călătorii cu avioane de lux, despre care se spune că au costat enorm. Iar banii au fost plătiți, evident, din bugetul statului.

Prezentă la Euronews România, Elena Lasconi a spus că ea va face publice toate cheltuielile Administrației Prezidențiale, inclusiv aceste deplasări, dacă va ajunge președinte al României.

Primarul din Câmpulung Muscel candidează la alegerile prezidențiale, cu șanse de a ajunge în turul 2, potrivit unor sondaje.

Elena Lasconi: „A închiriat avionul de lux și s-a dus la Sibiu, după soție”

Elena Lasconi, primar Câmpulung Muscel și candidat la alegerile prezidențiale: „Mie nu mi se pare ieșit din comun ca tu, ca președinte, să poți să călătorești și cu o aeronavă cu care călătorește orice om. Mai ales dacă vorbim de deplasări în Republica Moldova, de exemplu, ai putea să mergi chiar și cu mașina.

Cu mașina este greu, înțeleg, dar domnia sa ce a făcut? A închiriat avionul de lux și s-a dus la Sibiu, după soție. Deci așa se face, te duci după Prima Doamnă. Nici nu există instituția Primei Doamne în România. În America, există, are și buget. După care a plecat de la Sibiu în Republica Moldova, unde a stat două ore și a închiriat un avion venit de la Dubai.

În primul rând, trebuie să vedem ce oferte există pe piață pentru deplasările mai lungi. Eu nu vorbesc despre astea în țările apropiate sau în țară. Dar primul lucru pe care o să-l fac când ajung la Cotroceni e să fac publice toate cifrele și cheltuielile pe care le-a făcut Administrația Prezidențială și pentru ce anume.

Și vă asigur de acum că voi tăia foarte mult din bugetul pe care îl are la dispoziție. Nu știu dacă ne peritem (n.r.: ca România să cumpere un avion prezidențial). E foarte frumos să visezi. Noi suntem îndatorați până peste cap, la dobânzi foarte mari, cred că suntem a doua țară din Europa, după Ungaria, la valoarea dobânzilor pe care le avem de plătit la credite și suntem în situația în care plătim inclusiv pensii din aceste credite.

Adică noi nu luăm credite ca să avem bani pentru co-finanțări, pentru atragerea de fonduri europene, așa cum am făcut eu la Câmpulung. Noi nu luăm credite ca să face ceva ce nu putem face cu fonduri europene, poduri, asfaltări în anumite zone."

Cât au costat avioanele de lux cu care a zburat Iohannis

La acea vreme, Administrația Prezidențială a precizat că sumele cheltuite pentru deplasările președintelui sunt clasificate.

În martie 2023, președintele Iohannis a fost aspru criticat că a închiriat o aeronavă Boeing privată, de lux, de la o companie luxemburgheză, cu care s-a deplasat în Japonia și Singapore, într-o vizită oficială.

La câteva zile distanță, Klaus Iohannis a plecat în Arabia Saudită, pentru o vizită oficială de trei zile. A fost prima vizită la nivel de preşedinte al României în această ţară în ultimii 20 de ani. Pentru acea deplasare, a fost închiriat, de la firma Global Jet, un avion Gulfstream G550, care are o capacitate de transport de doar 13 persoane.

Administrația Prezidențială a explicat că România nu are un avion destinat șefului statului pentru deplasările în străinătate, iar costurile reale sunt clasificate printr-o Hotărâre de Guvern prin care au fost secretizate aceste informații. Și totuși, o oră de închiriere a avionul de lux cu care Klaus Iohannis a vizitat Japonia - costă aproape 20.000 de euro pe oră.

Tot în primăvară, Iohannis a mai fost în America de Sud și în Islanda.

Euronews România a solicitat Administrației Prezidențiale, în luna aprilie, informații legate de costul deplasării șefului statului în America de Sud, iar răspunsul primit a fost că ”defalcarea cheltuielilor reprezentând deplasări externe pe destinații și categorii nu este posibilă întrucât această operațiune ar conduce la încălcarea prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate”.

Din raportul de execuție bugetară pe luna martie, reiese faptul că deplasările în strănătate ale președintelui au costat, de la începutul anului, 12.212.638 lei. Raportul pe luna aprilie arată că deplasările în străinătate ale președintelui au costat, în anul 2023, 14.912.947 lei.

Având în vedere că vizita în America de Sud a fost singura deplasare în străinătate pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în luna aprilie, după un calcul simplu reiese că vizita a costat aproape 2,7 milioane de lei (peste jumătate de milion de euro).

Șeful statului a efectuat vizite oficiale în Brazilia, Chile şi Argentina, în perioada 18-26 aprilie.

În perioada 16-17 mai 2023, Klaus Iohannis a fost în Islanda, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfășurat pe durata mandatului Președinției Islandei.

Potrivit site-ului BoardingPass.ro, președintele țării a plecat tot cu o aeronava privată a companiei luxemburgheze GlobalJet. Mai exact, potrivit sursei citate, Administrația Prezidențială a închiriat un avion privat de tip Dassault Falcon 7X. Avionul închiriat are o capacitate de transport de maximum 12 pasageri.

Și pentru vizitele din Japonia și America de Sud, șeful statului a călătorit cu un avion privat al aceleiași companii luxemburgheze: un Boeing 737-900ER în configurație BBJ.

În septembrie 2023, președintele României a folosit din nou un avion privat pentru deplasarea oficială în străinătate. De această dată, Klaus Iohannis s-a îmbarcat la Sibiu, cu destinația New York, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Președintele a fost dur criticat pentru avioanele de lux pe care le închiriază pentru deplasările în străinătate.

BoardingPass a calculat că zborurile președintelui Klaus Iohannis, din 2022 și primele două luni din 2023, au costat 3,3 milioane de euro. De asemenea, aceeași sursă afirmă că majoritatea călătoriilor în străinătate ale președintelui Iohannis au avut escală la Sibiu, acolo unde soția președintelui, Carmen Iohannis, este profesoară de limba engleză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE