Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, în Japonia cu un avion închiriat din Luxemburg. Ministrul Transporturilor: "România are nevoie de o aeronavă prezidențială"

România are nevoie de o aeronavă prezidențială, spune ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. Declarația vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis și soția au plecat într-o vizită oficială în Asia pentru care Administrația Prezidențială a închiriat o aeronavă Boeing privată de la o companie luxemburgheză.

Declarația apare în contextul în care președintele Klaus Iohannis și soția au plecat într-o vizită oficială în Asia pentru care Administrația Prezidențială a închiriat o aeronavă Boeing privată de la o companie luxemburgheză.

Sunt nu mai puțin de zece ani de când România nu mai are o aeronavă oficială care să deservească demnitarii – președintele și prim-ministrul, în special. În anul 2013, pe fondul unui conflict între președintele de atunci, Traian Băsescu, și ministrul de atunci al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, președinția a rămas fără aeronavă.

De atunci, președinții României închiriază aeronave atunci când se duc în deplasări externe. Uneori, dar nu întotdeauna, au fost închiriate aeronave de la TAROM. Președintele Iohannis preferă de multe ori să plece cu aeronave private. Mai mult, șeful statului a refuzat în ultimii să mai ia presa în aeronava prezidențială, deși în prima parte a mandatului a făcut-o.

Sorin Grindeanu: ”România are nevoie de o aeronavă prezidențială”

"O chestiune pe care statul român, din punctul meu de vedere, trebuie să o rezolve şi îmi asum acest lucru, chiar dacă voi atrage critici. La fel cum alte state din lumea aceasta au o aeronavă oficială, eu cred că şi statul român e necesar să aibă aşa ceva, care să deservească Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi celelalte instituţii, pentru că de foarte multe ori, poate e cazul şi acum, la această vizită (a preşedintelui Klaus Iohannis în Japonia - n.red.), inclusiv dumneavoastră, presa, când mergeţi în anumite deplasări, cred că ar fi mult mai facil să se întâmple în mod organizat şi împreună cu toată delegaţia oficială. Eu cred că e un standard pe care trebuie să îl atingem şi noi şi e nevoie de aşa ceva", a spus Grindeanu la Palatul Parlamentului.

Achiziția unui avion, un subiect vechi pe agenda politică

Ministrul Transporturilor a mai adăugat că subiectul cumpărării de către stat a unui avion prezidenţial este mai vechi şi "toată lumea a fugit de aşa ceva", pentru că nu au vrut să fie li se reproşeze astfel de cheltuieli.

"Eu cred că e necesară această cheltuială. (...) În momentul în care ai o aeronavă de acest tip, cum vorbeam mai devreme, cred că lucrurile sunt transparente la maxim, pentru că sunt cât se poate de clare. De aceea, eu consider că - sigur, nu se poate pe bugetul anului 2023 sau în viitorul imediat apropiat - în viitor trebuie să ne asumăm lucrurile astea, chiar dacă ar putea părea, dacă o judeci într-o cheie populistă, că e un minus. Nu e aşa", a afirmat acesta.

Grindeanu a precizat că pe vremea în care a fost premier a mers în vizite doar cu avioane Tarom.

USR se întreabă care este câștigul diplomatic al vizitelor efectuate de Iohannis

În contrapartidă, senatoarea Silvia Dinică susține că Administrația Prezidențială se ferește să facă publice costurile călătoriilor efectuate de președinte.

"N-am văzut care sunt cheltuielile aferente acestei deplasări. Nu este prima oară când Administrația Prezidențială este opacă cu privire la costul acestei deplasări. Cred că la fiecare dintre aceste deplasări ar trebui să ne explice care este câștigul diplomatic al acestor deplasări, care este reușita României aferentă acestei deplasări", susține Silvia Dinică, senatoare USR.

Întrebat de ce România nu are o aeronavă proprie, destinată vizitelor oficiale, fostul premier Florin Cîțu a precizat că niciodată nu a fost pus pe masă un proiect concret, care să fie dus la capăt.

"Am încercat să avem atunci (când am fost premier - n.red.) câteva estimări. Eu am zis un avion, după aceea s-a spus că nu, că nu ne ajunge. Trebuie să fie trei. Există tot felul de explicații, este mai complicat. Dar niciodată nu a venit nimeni cu un proiect concret pe care să-l ducem la capăt", a explicat Florin Cîțu.

Cât au costat deplasările externe ale președintelui în 2022

În 2022, președintele Klaus Iohannis și-a dublat cheltuielile cu deplasările externe, în comparație cu 2021. Dacă anul trecut cheltuielile Administrației prezidențiale cu deplasările externe s-au ridicat la 1.5 milioane de euro, în 2022, președintele României a cheltuit mai mult decât dublu: 3.3 milioane de euro (peste 16.6 milioane de lei).

În schimb, ca număr, deplasările externe ale Președintelui Iohannis au scăzut în acest an. De la 26 deplasări externe anul trecut, la 21 de deplasări efectuate în 2022.

Cele mai multe vizite externe au fost efectuate la Bruxelles, dar și la Paris, Londra, New York și San Francisco.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE