În iunie și iulie 2022, valurile de căldură au lovit Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia, în timp ce temperaturile au urcat peste 40 de grade Celsius, pe alocuri, relatează Earth Observatory.
Pe 13 iulie 2022 au fost înregistrate cele mai mari temperaturi ale lunii, temperaturile din cea mai mare parte a emisferei estice depășind mai multe recorduri.
În Europa de Vest, care se confrunta deja cu o secetă gravă, valul de căldură a favorizat apariția incendiilor de vedetație care au făcut ravagii în Portugalia, Spania și anumite părți ale Franței.
În Portugalia, temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius pe 13 iulie în orașul Leiria, unde au ars peste 3.000 de hectare de vegetație. Mai mult de jumătate din țară era în stare de alertă, deoarece pompierii s-au luptat cu 14 incendii active.
Harta de mai sus arată locațiile focarelor de incendiu în Portugalia și Spania. Totodată, au fost inculse și incendiile proeminente izbucnite la vest de Madrid, în orașul Las Hurdes, unde peste 1.500 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări.
Temperaturile extreme depășesc recorduri în toată lumea
În Marea Britanie, meteorologii au emis avertismente de căldură extremă, deoarece temperaturile erau de așteptat să continue să crească.
Météo-France a extins codul roșu de caniculă în mai multe părți ale țării, avertizând cu privire la „condiții periculoase”. Vor fi doborâte si recordurile anterioare de temperaturi.
În Spania s-au înregistrat 360 de decese din cauza caniculei din ultimele săptămâni. Temperaturile au ajuns la 46°C în unele părți ale țării.
Și țara noastră va fi lovită în zilele următoare de un nou val de căldură extremă, iar șansele de ploaie vor fi reduse în următoarele două săptămâni, potrivit meteorologilor.
În Africa de Nord, mai exact în Tunisia, temperaturile extreme au declanșat incendii ce au afectat recolta de cereale a țării. Pe 13 iulie, în capitala Tunis, temperatura a ajuns la 48 de grade Celsius, doborând un record de 40 de ani.
În Iran, temperaturile au rămas ridicate în iulie, după ce au atins 52 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie.
În China, valul de căldură a stricat drumurile, topind asfaltul, iar în unele zone, tiglele s-au desprins de pe acoperișuri. Observatorul Xujiahui din Shanghai, care colectează date meteorologice din 1873, a precizat că a fost înregistrată cea mai mare temperatură din toate timpurile: 40,9 grade Celsius, pe 13 iulie 2022. Umiditatea ridicată din aer, împreună cu temperaturile extreme au creat condiții potențial mortale.
Schimbările climatice, principalul factor
Temperatura medie a planetei a crescut cu un grad, față de cea din era preindustrială, în mare parte din cauza cantității mari de gaze cu efect de seră, evident, în urma activităților noastre, ale oamenilor.
Dioxidul de carbon este factorul cu cea mai mare contribuție la încălzirea globală. Concentrația sa în atmosferă a crescut cu 48% în ultimii 270 de ani. Acesta captează căldura soarelui și generează un efect de seră.
Potrivit unui studiu recent, sunt șanse mult mai mari ca în zilele noastre valurile de caniculă să fie mai frecvente, mai lungi și mai intense decât înainte.
Valurile de căldură pe care le resimțim astăzi sunt, în general, conduse de mase de aer foarte puternice.
În prezent, vorbim despre un curent care se află de obicei în largul Spaniei, în Atlanticul de Nord. Acesta se extinde tot spre nord și creează condițiile neplăcute pe care le cunoaștem: temperaturi extreme și secetă.
La acestea se adaugă vânturile calde și uscate, care suflă din Africa de Nord și zona deșertică.
Subiectul pe larg, poate fi urmărit în materialul video realizat de Bianca Chirilă, jurnalist Euronews România.