Decizia fostului președinte al PNL, Crin Antonescu, de a-și autosuspenda candidatura la alegerile prezidențiale a generat controverse și dezbateri intense între membri coaliției de guvernare. Într-o discuție în exclusivitate pentru Euronews România, Vasile Dîncu, Ionuț Moșteanu și Cristian Pîrvulescu au analizat motivele din spatele acestei hotărâri, precum și implicațiile politice ale acesteia.
Vasile Dîncu: „A fost un candidat de rezervă”
Eurodeputatul PSD, Vasile Dîncu, a menționat că decizia coaliției de a-l desemna pe Crin Antonescu drept candidat comun a fost luată în grabă, în contextul șocului alegerilor anulate. Acesta a subliniat că discursurile lungi și motivaționale ale lui Antonescu nu mai rezonează cu publicul actual, care preferă emoțiile, conflictele și mesajele concise.
„Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate și nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci a fost, din nefericire domnul Antonescu, un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Eu am un respect deosebit pentru Crin Antonescu, pentru că este ultimul romantic al politicii, după părerea mea, dar domnia sa aparține unei epoci a oralității politice. Acum trăim o eră digitală nu știm dacă mai este potrivit, lumea nu se mai poate concentra la discursurile frumoase, chiar dacă sunt motivaționale și inspiraționale, dar discursurile lungi... lumea vrea emoții, conflicte, scandal”, a declarat Vasile Dîncu.
De asemenea, el a sugerat că sondajele realizate recent de coaliție ar fi indicat o performanță scăzută pentru Antonescu, ceea ce l-a determinat pe acesta să-și autosuspende candidatura.
„Deci cred că au început să se facă sondaje și eu sunt sigur că alianța care se află acum la guvernare se află într-o situație dificilă, în privința candidatului, dar sunt sigur că începe să facă sondaje și va căuta un candidat puternic, deși nu le este simplu să facă acest lucru, pentru că odată un candidat trebuie să fie ușor de vizat de toate partidele acestei alianței, de cele două care s-au aflat în bătălie puternică la ultima campanie, și nu cred că nu au rămas răni după asta.
În al doilea rând, au apărut și alte tipuri de candidați: Nicușor Dan, Funeriu, care sunt oameni cu o anumită expertiză, oameni care au avut carieră de olimpici înainte. Mai au să se bată cu 40% din electorat care este suveranist și care are o frustrare foarte mare pentru că s-au anulat alegerile. Deci cu siguranță că nu este foarte simplu și domnul Crin Antonescu a simțit că nu a fost îndelung sprijinit în această perioadă, a fost și perioada de sărbători, este adevărat, dar probabil a simțit că se fac sondaje, poate că a și văzut rezultate de sondaje și nu cred că în acest moment ar fi cel mai performant, cel puțin în sondaje”, a explicat Vasile Dîncu la Euronews România.
Conflictele interne în Coaliția de Guvernare. Ionuț Moșteanu USR: „Nu ar trebui să ne intereseze toanele lui Crin Antonescu”
Deputatul USR Ionuț Moșteanu a criticat în termeni duri modul în care coaliția a gestionat desemnarea candidatului pentru alegerile prezidențiale preconizate pentru luna martie.
„Este o supărare pe acolo pe la ei prin coaliție. Sunt mai multe grupări care se luptă între ele, de fapt și Crin Antonescu este împins de unii dintre PNL-iști și nu este înghițit prea ușor de unii dintre PSD-iști. E meciul lor, dar meciul lor nu ar trebui să ne intereseze pentru că democrația înseamnă mai mult decât Crin Antonescu și niște jocuri de culise de coaliție.
Noi ar trebui să avem un calendar de alegeri acum la prezidențiale, de o lună de zile. Mâine se face luna de când CCR a anulat alegerile. Ori noi stăm și discutăm despre toanele lui Crin Antonescu. Nu ar trebui să intereseze pe nimeni asta, ci să ne uităm la un calendar de alegeri pe care nu-l avem și asta e marea problemă. Partidele de guvernare PNL, PSD și UDMR calcă în picioare democrația în momentul ăsta, în fiecare zi în care amână această hotărâre de guvern pentru organizarea alegerilor”, a explicat Ionuț Moșteanu, deputat USR.
De altfel, dacă PSD face încă sondaje, PNL este ferm în decizia de a-l susține pe Crin Antonescu, potrivit declarațiilor președintelui partidului, Ilie Bolojan.
„PNL va convoca Consiliul Naţional al partidului pentru a desemna candidatul la funcţia de preşedinte în următoarele zile, cel mult şapte zile. Crin Antonescu este în continuare candidatul coaliţiei din punctul de vedere al PNL şi asta am convenit că trebuie să facă şi celelalte partide. E doar o problemă de a formaliza în interiorul PNL susţinerea domnului Crin Antonescu. Atitudinea dansului a fost corecta - un candidat susținut de coaliție trebuie ca acesta să aibă un staf de campanie, să aibă o logistică care să-i fie pusă la dispoziție.” – a declarat Ilie Bolojan într-o intervenție la un post de televiziune.
El a mai precizat și că, în condițiile în care Crin Antonescu rămâne candidatul comun, va fi nevoie de modificarea legii pentru a permite unui candidat independent să aibă reprezentanți în secțiile de votare.
Elena Lasconi (USR): „România este condusă de politicieni vechi cu mize mici”
Iar liderul UDMR pune incertitudinea din ultima perioadă pe seama sărbătorilor.
”Această perioadă de sărbători, Crăciun, Revelion…nimeni nu a avut posibilitatea de a face un plan și o strategie pentru alegerile prezidențiale. Poate că au fost și comunicatori care nu au fost exact pe linia acordului de coaliție. Dar acolo are dreptate Crin Antonescu: data alegerilor trebuie stabilită cât mai repede, nu putem tergiversa, nu putem amâna stabilirea datei alegerilor.”, a zis Hunor.
Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi spune că „anunțul lui Crin Antonescu ne arată că România este condusă de politicieni vechi cu mize mici, care acum nu mai știu pe unde să scoată cămașa după ce au făcut tot soiul de combinații dubioase. Marcel Ciolacu și protectorul lui, Klaus Iohannis, se joacă de ceva vreme cu democrația din România. […] Cu tot respectul pentru domnul Antonescu, dar nu este altceva decât o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii.”, a scris președinta USR pe Facebook.
Problema datei alegerilor, un semnal de nesusținere a candidatului Crin Antonescu
Politologul Cristian Pîrvulescu a evidențiat legătura dintre lipsa unei date oficiale pentru alegeri și decizia lui Crin Antonescu. Acesta a subliniat că, indiferent cine va fi candidatul coaliției, prioritatea ar trebui să fie stabilirea rapidă a unui calendar electoral.
„Crin Antonescu, ca și domnul Moșteanu, reproșează coaliției tocmai faptul că nu există o dată a alegerilor și consideră că această întârziere privind data alegerilor ar putea să fie un semn al faptului că aceste partide nu-l susțin. Pe de altă parte, Antonescu a discutat cu doi dintre liderii partidelor politice cu Bolojan și cu Kelemen Hunor, dar nu a discutat cu Marcel Ciolacu, ceea ce arată că din perspectiva domniei sale există o problemă în zona PSD. Nu este atât de important cine va fi candidatul acestei coaliții și dacă va fi un candidat al acestei coaliții, important este însă ca data acestor alegeri să fie stabilită. Ei ne-au transmis o dată dar nu au luat decizia formală”, a menționat politologul Cristian Pîrvulescu.
Surse politice ale Euronews România susțin că suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu ar fi o strategie a facțiunii liberale care-l susține. Asta în condițiile în care au apărut semnale din zona PSD că liderul Marcel Ciolacu cochetează cu ideea unei noi candidaturi la prezidențiale - un scenariu care ar putea da peste cap calculele grupării din PNL care sustine planul cu Antonescu candidat unic al coaliției.