Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi, reabilitată. ICCJ a dispus ștergerea cazierului ei judiciar, dar decizia nu e definitivă

Monica Iacob Ridzi a fost reabilitată, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, condamnarea sa îi va fi ștearsă din cazierul judiciar, după ce magistrații i-au acceptat cererea.

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi, reabilitată

Fost ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi a ispășit o pedeapsă de doi ani și opt luni, după ce a fost condamnat, în 2015, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată și alte infracțiuni asociate.

Ca pedeapsă complementară, judecătorii au decis atunci să îi interzică, vreme de trei ani după executarea pedepsei inițiale, să fie aleasă într-o funcție publică sau să ocupe o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Decizia Înaltei Curți nu este definitivă și poate fi contestată în următoarele 10 zile. Dacă decizia va rămâne definitivă, infracțiunile comise vor fi șterse din cazierul fostului ministru.

"Admite cererea de reabilitare judecătorească formulată de persoana condamnată Iacob Ridzi Monica Maria. Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Iacob Ridzi Monica Maria cu privire la condamnarea de 5 (cinci) ani închisoare dispusă prin sentinţa penală nr.73 din 27 ianuarie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 3721/1/2011, definitivă prin decizia penală nr. 24 din 16 februarie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2616/1/2014. Încetează decăderile, interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare", se arată în comunicatul instanței.

  • Monica Iacob Ridzi a fost ministrul Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009.

La momentul judecării procesului, Monica Iacob Ridzi a fost acuzată că ar fi plătit pentru "servicii fictive" unor companii care urmau să organizeze manifestările de Ziua Tineretului, în anul 2009. Prejudiciul a fost estimat la 650.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE