Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Interpol Moldova a fost arestat. Viorel Ţentiu, acuzat că a lăsat să scape zeci de infractori

O grupare care îi proteja pe infractori dați în urmărire internațională a fost destructurată la Chișinău. În operațiune, pe lângă procurori moldoveni, au fost implicați anchetatori din Franța, Marea Britanie, dar și cei ai Biroului Federal de Investigații (FBI) din Statele Unite ale Americii.

06/06/2024 , 21:47

Șeful Interpol din Republica Moldova, suspectat de manipularea datelor

Valentin Ţentiu, șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, a fost arestat preventiv, joi, pentru 30 de zile, prin decizia unui tribunal din Chișinău. El este suspect într-un dosar privind manipularea datelor Interpol, relatează Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Ţentiu se numără printre funcţionarii din Republica Moldova care au fost reţinuţi şi acuzaţi că au lăsat să scape de urmărirea internaţională 20 de criminali notorii din întreaga lume, după ce le-au şters numele de pe lista celor daţi în urmărire internaţională de Interpol.

Șeful Biroului Interpol Moldova a fost reţinut, miercuri, alături de şeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă.

Cazul este anchetat de procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin. În acest dosar ar fi fost reținut și fostul ministru de Justiţie din Republica Moldova, Vitalie Pârlog.

La 4 iunie, şefa Procuraturii Anticorupţie a anunţat că instituţia pe care o conduce, împreună cu Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franţa, investighează o schemă de corupţie prin care funcţionari publici din Republica Moldova şi alte ţări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a aşa-numitelor notificări roşii, care se referă la infractorii daţi în urmărire internaţională. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari.

Știrea inițială:

Patru persoane au fost reținute. Presa din Chișinău spune că, printre acestea, ar fi și șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, dar și șeful Inspectoratului pentru Migrație.

FBI, operațiune la Chișinău. Șeful Interpol Moldova a fost reținut

Membrii grupării, din care făceau parte inclusiv funcționari din structurile de stat, ar fi primit mită în valoare de milioane de dolari pentru a bloca sau a șterge "notificările roșii" emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional. Unii dintre acești infractori erau ajutați apoi să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Rep. Moldova: "Persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări, anunțați în căutare internațională."

Potrivit anchetatorilor, membrii organizației au ajutat persoane implicate în crima organizată din mai multe țări să călătorească liber, fără a fi reținute de poliție.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Rep. Moldova: "Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice, care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul notificărilor roșii în schimbul plăților."

Procurorii moldoveni au făcut 33 de percheziții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE