Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Relațiile dintre Israel și Iran nu au fost mereu tensionate. Cum au ajuns dușmani

Războiul din Gaza ține de un an, mai nou extins și în sudul Libanului. Actorii principali sunt Israelul și diversele grupări palestiniene, susținute de Iran. Relațiile dintre cele două state sunt mai mult decât tensionate, cu atacuri directe, cu rachete și drone. Doar că Israelul și Iranul nu au fost inamici mereu.

Relațiile dintre Israel și Iran nu au fost mereu tensionate

Astăzi, Israelul și Iranul 'nu se suportă' și aruncă unii spre alții rachete balistice, deși, până în aprilie, nu se atacaseră direct. Israelul spune că Iranul este dușmanul suprem, iar Teheranul neagă dreptul Israelului de a exista. Iar ultimele evoluții nu calmează situația.

La sfârșitul lunii iulie, un șef al grupării teroriste Hamas a fost ucis la Teheran, iar Iranul a jurat răzbunare. Recent, liderul formațiunii șiite libaneze Hezbollah, un alt aliat cheie al Teheranului, a fost și el ucis.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului: „Ei (n.r.: israelienii) au omorât câțiva membri eficienți și prețioși ai Hezbollah. Aceasta a fost o pagubă pentru Hezbollah, fără îndoială. Dar aceasta nu a fost o pagubă care să îngenuncheze Hezbollah. Structura organizațională și umană a Hezbollah este mult prea puternică pentru a fi distrusă cu astfel de lucruri."

Acum, în plin conflict, premierul israelian vede o cale de împăcare, dar nu cu liderii politici, ci cu poporul iranian. Așa că a ales o soluție directă, să le vorbească iranienilor.

Benjamin Netanyahu, premierul israelului: „Tiranilor Iranului nu le pasă de viitorul vostru, dar vouă, da. Când Iranul va fi în sfârșit liber, și acel moment va veni mult mai devreme decât cred oamenii, totul va fi diferit. Cele două popoare antice, poporul evreu și poporul persan, vor fi, în sfârșit, în pace. Cele două țări ale noastre, Israel și Iran, vor fi în pace.”

Israelul și Iranul au fost aliați până la Revoluția Islamică din 1979, Teheranul fiind printre primii care recunoștea statul evreu. Iar Israelul vedea în Iran un aliat în conflictul din Orientul Mijlociu. Ba chiar Israelul îi învăța agricultură pe iranieni, exporta tehnologie și pregătea armata, iar Iranul plătea cu petrol. Asta, până în 1979, când, după Revoluția Islamică, toate tratatele bilaterale au fost anulate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE