Campania de vaccinare antigripală s-ar putea desfășura și în farmacii, a declarat pentru Euronews secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. El a precizat că, prin această măsură, Ministerul își dorește să faciliteze accesul la vaccin, însă campania de imunizare trebuie desfășurată în condiții medicale și igienice sigure.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Dacă vorbim de persoanele care sunt considerate a fi la risc, pentru acestea Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri împreună cu medicii de familie, se face un calcul cu toate persoanele. Acesta este demersul de care Ministerul se ocupă. Pentru populația generală, care nu prezintă riscuri suplimentare, accesul la vaccin se face prin farmacii. Vaccinul trebuie administrat în condiții de maximă siguranță din punct de vedere medical. Este un proiect prin care vaccinarea să se poată face în farmacii. Sunt modele care se practică în străinătate. Ideea în sine este de a facilita accesul la vaccin. Asta nu e o soluție universal valabilă. Dacă se face acest lucru în farmacii trebuie create condiții sigure de vaccinare. Dacă spațiul e prea mic, nu poți amplasa un spațiu în care cineva se vaccinează. Pentru oameni e important ca vaccinarea să se facă în condiții de siguranță. La nivel național o să vedem exact cum poate fi implementată și care va fi demersul până la urmă.”
„Ne dorim să aibă loc în acest sezon. Este un proiect pus în transparență decizională și își urmează traiectul administrativ. Așteptăm publicarea în Monitorul Oficial. Este vorba despre un proiect-pilot, în primă fază, pentru acest sezon și ne dorim ca lucrurile să meargă foarte bine în toate condițiile de siguranță și cu toată adresabilitatea către populație, să fie extins în anii următori la nivelul întregii țări”, a declarat Florina Bonifate, secretarul general al Colegiului Farmaciștilor, la Euronews România.
„Farmaciștii vor avea toate instruirile făcute”
Florina Bonifate a explicat și care va fi procedura.
„Conform proiectului, da, doar farmaciștii vor vaccina în farmacie. Persoana care dorește să se vaccineze ajunge în farmacie și spune că dorește să se vaccineze, dar anterior trebuie să fi mers la medic și să-și ia o prescripție medicală pentru un vaccin. Este ideal să facă medicul de familie, dar dacă sunteți în categoriile de risc și medicul are vaccinul în cabinet atunci da, mergeți și vă vaccinați la medicul de familie, dar am avut probleme în trecut, o multitudine de categorii de persoane care nu sunt la risc nu au această gratuitate la medicul de familie și atunci trebuie să ajungă în farmacie să își achiziționeze vaccinul. Prin proiect, practic, se scurtează drumul de la farmacie la medic înapoi. Persoanele care nu sunt în categoriile de risc merg în farmacie cu prescripția și acolo achiziționează vaccinul și dacă doresc li se administrează în farmacie”, a mai explicat secretarul general.
Bonifate a mai adăugat că „farmaciștii vor avea toate instruirile făcute, toate certificatele valabile pentru vaccinare și că va exista un spațiu special delimitat în farmacie, care să le acorde toată confidențialitatea actului medical de vaccinare”. De asemenea, farmaciile vor putea alege dacă vor să implementeze acest serviciu.
Acțiunea de instruire a farmaciștilor va avea loc după ce proiectul apare în Monitorul Oficial.
„Imediat ce apare proiectul în Monitorul Oficial se demarează acțiunea de instruire a farmaciștilor de către universitățile de medicină și farmacie, conform ordinului, și apoi se face și campania de vaccinare. Deci în sezonul acesta, sperăm. Pentru următoarele va avea alt traseu, conform Nomenclatorului de servicii farmaceutice, pe care urmează să-l implementăm”, a conchis secretarul general al Colegiului Farmaciștilor.