România și Bulgaria sunt inseparabile în intenția comună de aderare la spațiul european de liberă circulație. Un drept prevăzut în tratatele europene nu este însă îndeplinit pentru că două state europene – Austria și Regatul Țărilor de Jos, se opun intrării Bucureștiului și Sofiei în spațiul Schengen. Bulgaria crede însă că ar putea adera până la sfârșitul acestui an.
Uniunea Europeană ajută Bulgaria, inclusiv financiar, să crească siguranța frontierelor externe ale spațiului comunitar. Iar pentru asta, Bruxelles-ul alocă Sofiei încă 200 de milioane de euro. Bulgaria este pregătită să adere la spațiul Schengen, afirmă Parlamentul European și Comisia Europeană.
Nikolai Roussef, Inspector General, Punctul de Frontieră Kapitan Andreevo: ”Pentru a preveni migrația ilegală controlăm toate camioanele care vin aici la frontiera (turco-bulgară). Aceste verificări se fac cu ajutorul unor analizoare de gaze specifice care măsoară nivelul de dioxid de carbon din remorcile camioanelor. Avem chiar și un detector de bătăi ale inimii.”
Organizațiile pentru drepturile omului atrag atenția asupra violenței la granița turco-bulgară. Hamid, venit din Iran, a fost prins de poliția de frontieră când a intrat pe jos în Bulgaria.
Hamid Khoshseiar, coordonator, Fundația Mission Wings Harmanli: ”M-au forțat să îmi dau jos cămașa și să mă întind pe jos. Și după aceea au început să mă bată. Aveam un baston pe care îl foloseam ca să merg. Au început să mă bată cu el până când s-a rupt.”
Un ofițer cu grad înalt al poliției de frontieră din Bulgaria neagă acțiunile violente.
Ivaylo Tonchev, șeful Direcției Regionale, Poliția de Frontieră Elhovo: ”Nu există violență (din partea noastră) împotriva migranților. În cazurile în care se utilizează forța fizică sau alte abordări tehnice, acest lucru se face în deplină conformitate cu legislația țării noastre. Dar, pe de altă parte, există grupuri agresive (de migranți), care aruncă cu pietre în noi și în vehiculele noastre, aruncă cu pietre în noi de pe teritoriul turc.”
Anul trecut, poliția bulgară de frontieră a oprit peste o sută șaizeci de mii de încercări de trecere ilegală a frontierei. Sunt de trei ori mai multe decât în 2021.