Europarlamentarii cer Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație până la sfârșitul anului 2023 și reamintesc că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul de liberă circulație. Rezoluția adoptată de Parlamentul European nu are efecte juridice, ci are rol de a pune presiune asupra decidenților austrieci pentru a renunța la veto.
Brief-ul votului:
- Ambele țări îndeplinesc toate criteriile pentru a se alătura zonei de liberă circulație
- Vetoul față de aderare alimentează sentimentul anti-european și dăunează economiei
- Poluare crescută din cauza cozilor lungi, de până la câteva zile, la punctele de trecere a frontierei
”Într-o rezoluție adoptată miercuri cu 526 voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 abțineri, Parlamentul subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen. Deputații regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul lor de membru „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.
Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, spun eurodeputații, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Parlamentul European, despre veto-ul Austriei privind Schengen: ”Cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați”
”Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație reprezintă o povară pentru întreprinderile și populația din cele două țări din punct de vedere social și economic, potrivit Parlamentului.
Cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen”, notează sursa citată.
Europarlamentarii au amintit că ”întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore la zile întregi – comparativ cu o medie de 10 minute fără verificări la frontierele interne – ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă pentru șoferii de camioane”.
Eurodeputații cer Comisiei Europene să estimeze pierderile financiare provocate României și Bulgariei
”Rezoluția solicită Comisiei să estimeze pierderile financiare, câștigurile nerealizate și daunele aduse mediului pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „deciziei negative și nejustificate” adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen și să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare.
Eurodeputații subliniază că situația actuală «este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă» și «subminează capacitatea UE de a-și promova valorile și buna guvernanță în țările din afara UE»”, au mai precizat reprezentanții Parlamentului European.
Europarlamentarul Rareș Bogdan: ”Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen”
”Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen! Austria trebuie să-și piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE și să i se suspende fondurile! Acum câteva minute: Victorie pentru România! Vot favorabil la moțiunea Parlamentului European care pune la colț Austria pentru că a blocat România sa intre in Schengen. Rezoluția la care am fost raportor din umbra al EPP, si care cere Comisiei Europene să analizeze dacă blocarea României nu reprezintă cumva o încălcare a Tratalelor UE, dar vorbește si de compensații pentru pierderile suferite după 2011, a trecut cu 526 de voturi”, a precizat europarlamentarul Rareș Bogdan, pe Facebook.
Europarlamentarul PNL a amintit că pentru votul împotrivă al Austriei ”nu există bază legală” fiind „mai degrabă motivat de campanii politice naționale”. De asemenea, Parlamentul European cere Comisiei să analizeze ”posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România”.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan: ”România este pregătită de 12 ani să adere la Schengen. Opoziția Austriei este nejustificată”
Siegfried Mureșan a anunțat că, prin votarea rezoluției, ”europarlamentari din toate colțurile continentului și din toate familiile politice proeuropene și-au arătat, astfel, susținerea pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație”.
”Parlamentul European cere aderarea României la spațiul Schengen până la finalul anului
Tocmai am votat o nouă rezoluție a Parlamentului European care cere aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la finalul anului.
Rezoluția a adunat 526 de voturi „pentru”, 57 „împotrivă” și 42 de abțineri din partea membrilor Parlamentului European. Europarlamentari din toate colțurile continentului și din toate familiile politice proeuropene și-au arătat, astfel, susținerea pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație”, a mai precizat europarlamentarul.
Mureșan a amintit că ”România este pregătită de 12 ani să adere la Schengen”, iar ”Guvernul Austriei invocă probleme cu migrația pe care nu România le-a provocat, dar pe care vrem să le rezolvăm”
”Tot de 12 ani, Parlamentul European cere să fim integrați în spațiul Schengen tocmai fiindcă suntem pregătiți. Rezoluții ale Parlamentului European din anii 2011, 2018, 2020, 2021, 2022 și, iată, 2023 au solicitat acest lucru.
Două misiuni independente de experți care au vizitat România anul trecut au reconfirmat că țara noastră îndeplinește toate condițiile de aderare.
Toate instituțiile europene și 26 din 27 de țări membre susțin aderarea României la spațiul Schengen. Singura care se opune este Austria.
Guvernul Austriei invocă probleme cu migrația pe care nu România le-a provocat, dar pe care vrem să le rezolvăm. Astfel, au fost luate măsuri importante în ultimele luni la nivel european pentru gestionarea problemelor de migrație de pe continent.
Opoziția Austriei este nejustificată. De aceea noi, Parlamentul European, cerem Austriei să ia cât mai repede decizia corectă și să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a mai precizat europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Țările UE care nu fac parte din spațiul Schengen
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație, care include, de asemenea, state din afara UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).
Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a sprijinit în mod repetat aderarea acestora, cel mai recent într-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și într-o dezbatere la 14 decembrie 2022.