Zilele acestea, Bucureștiul a căpătat o nouă culoare: aceea a magnoliei. Pe multe dintre străzile Capitalei, dar și în grădinile caselor, au înflorit unele dintre cele mai iubite flori ale primăverii. Peste 800 de arbori sunt acum marcați pe harta magnoliilor, iar trecătorii fotografiază superbele flori și, desigur, le postează pe rețelele de socializare.
În lume, există aproximativ 70 de specii de magnolii și în jur de 200 de subspecii. Numele acestora este legat de cel al unui botanist francez celebru: Pierre Magnol. Mai puțin cunoscut este însă faptul că magnoliile sunt considerate fosile vii. Pentru că acestea ar fi existat chiar și în urmă cu 20 de milioane de ani. Adică, înaintea albinelor și a polenizării.
Harta Magnoliilor marchează peste 800 de exemplare
În Capitală există sute de exemplare de magnolii care au fost marcate într-o manieră inedită: Harta Magnoliilor. Proiectul a fost demarat în urmă cu trei ani de Diana Robu. Aceasta a străbătut orașul, în lung și-n lat și a fotografiat magnoliile. Rezultatul a fost uimitor.
”A fost copleșitor să văd reacția oamenilor care s-au bucurat. Cred că aveau nevoie de frumos, de culoare. Proiectul a început în urmă cu trei ani, după perioada de pandemie când ne doream să ieșim din case, să redescoperim Bucureștiul. Harta Magnoliilor nu este doar despre flori sezoniere, este despre oameni, despre povești și despre tot ce înseamnă frumos în acest oraș”, a explicat Diana Robu.
Trecătorii, bucureșteni sau simpli turiști pot, la început de primăvară, să descopere orașul urmând traseul unei altfel de hărți. Aceea pe care sunt marcate străzile și numărul exact unde se află cele mai impresionante magnolii. În urmă cu trei ani, pe aplicația #harta magnoliilor, erau doar 20 de pinuri. În prezent, vorbim deja de sute.
”Am descoperit că sunt mult, mult mai multe magnolii decât mă așteptam. Oriunde ne-am afla în București avem o magnolie lângă noi. O magnolie este la o plimbare distanță. Fie că stăm în cartierele din sudul Bucureștiului, fie că stam în nord, orașul este ticsit de magnolii de toate formele, de toate mărimile și de toate culorile”, a mai spus Diana Robu.
Diana Robu a realizat în ultimii trei ani mii de fotografii. A surprins magnoliile dimineața sau la apus, când erau doar muguri, pe ploaie, dar și în momentul lor cel mai așteptat: când au înflorit complet.