Bucureștenii își pot testa gratuit glicemia până pe 7 octombrie, în centrele special amenajate, în cadrul unei campanii a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.
Astăzi, 19 septembrie, în prima zi a campaniei, au participat aproximativ 300 de oameni, potrivit Agerpres. Campania se desfășoară în 14 locații din Capitală. Doritorii se pot testa de luni până vineri, între orele 07:00 – 09:00.
În cazul în care rezultatele testului ridică semne de întrebare, participanții sunt îndrumați să meargă la medicul de familie pentru o trimitere la diabetolog.
Prin această campanie se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra pericolului pe care-l reprezintă diabetul, mai ales când nu este diagnosticat și tratat în timp util.
Unde sunt centrele de testare
- Sectorul 1: Piaţa Amzei, Piaţa Matache, Spitalul Clinic "Sfânta Maria";
- Sectorul 2: Piaţa Obor;
- Sectorul 3: Magazinul Unirea, Piaţa Universităţii, Dristor;
- Sectorul 4: Strada Străduinţei nr.1B, Şoseaua Berceni nr. 50, Piaţa Sudului;
- Sectorul 5: Piaţa Rahova, Staţia de metrou Eroii Sanitari;
- Sectorul 6: Zona Pasajului Lujerului, Piaţeta Drumul Taberei, Nr. 34.
Diabetul în România
Cazurile de diabet au crescut în România, față de ultimii ani.
„Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi”, a spus Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit Agerpres.
Situația în Europa
În Europa există aproximativ 60 de milioane de persoane cu vârsta de peste 25 de ani cu diabet zaharat, transmite Organizația Mondială a Sănătății.
Prevalența diabetului este în creștere la toate vârstele, în principal din cauza creșterii excesului de greutate și a obezității, a alimentației nesănătoase și a lipsei de activitate fizică.
Mondial, nivelul ridicat al glicemiei ucide anual aproximativ 3,4 milioane de persoane. Aproape 80% din aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii, iar aproape jumătate sunt persoane cu vârsta sub 70 de ani. OMS estimează că decesele cauzate de diabet se vor dubla între 2005 și 2030.