Satele din apropierea orașelor dezvoltate îi atrag tot mai mult pe tineri. Pe câmpurile cu grâu și porumb, cresc acum vile în stil mediteraneean și blocuri cu garsoniere și apartamente, chiar dacă nu există încă asfalt, gaze sau apă curentă. Cum cererea este uriașă, și prețurile au crescut.
Tot mai mulți oameni din orașe caută să cumpere locuințe în satele din apropiere. Solicitările nu sunt atât pentru casele și terenurile din vatra satelor, ci pentru cele din zonele limitrofe. În Dolj, în comunele apropiate de Craiova, oamenii construiesc sau cumpără case în câmp, unde nu există asfalt, gaze sau apă curentă. Cererea a crescut în ultimii doi ani, prin urmare și prețurile s-au majorat. Pentru un metru pătrat de teren fără utilități se scot din buzunar cel puțin 80 de euro, iar acolo unde facilitățile există, prețul este și de 200 de euro. Și asta nu este tot. Printre casele din câmp au început să apară și primele blocuri cu garsoniere și apartamente.
Cum a ajuns o comună de lângă Craiova sa atragă tinerii
Comuna Malu Mare, aflată la 10 kilometri de Craiova este în plin boom imobiliar.
Zona limitrofă a comunei Malu Mare este foarte căutată când vine vorba de achiziționarea unei locuințe la mai puțin de 10 kilometri de Craiova. Oamenii și-au construit case pe foste terenuri agricole chiar dacă nu au avut utilități. Spun însă că au preferat liniștea și au ales zona pentru că are perspective de dezvoltare.
În loc de hectare cu grâu și porumb sunt acum mii de case și se construiește galopant în continuare. Media autorizațiilor de construire s-a dublat față de anul trecut.
Adela Gherghe, primar Malu Mare: ”Numărul de autorizații de construire pe care le eliberăm s-a dublat față de anul trecut. Dacă anul trecut media era între 5 și 10 autorizații de construire pe zi, săptămâna trecută am depășit recordul și într-o singură zi am eliberat 20 de autorizații de construire. (Reporter: Practic, câți oameni au venit în zonă?) Circa 15.000.”
Cererea mare a determinat creșterea prețurilor
Cererea mare de locuințe în comunele din apropierea orașelor a determinat și creșterea prețurilor la terenuri. Prețul unui metru pătrat de teren este dictat de facilitățile existente.
Adela Gherghe, primar Malu Mare: ”Prețurile, dacă este să mă întrebați pe mine, în ultimii doi ani s-au dublat. Unde nu avem nici un fel de utilitate terenul se vinde cu 80 euro metrul pătrat, iar unde utilitățile sunt deja aduse și gazul și asfaltul în jur de 200 de euro metrul pătrat.”
Printre case au început să apară și primele blocuri, ridicate de dezvoltatorii imobiliari. Aceștia spun că este cerere atât pentru garsoniere cât și pentru apartamente și asta pentru că sunt ceva mari comparativ cu cele din oraș.
Ionuț Pârvuleasa, constructor și dezvoltator imobiliar: ”Sunt câteva blocuri în zonă. Mai urmează și altele și noi și alți dezvoltatori din zonă mai fac. Apartamentele sunt un pic peste cele din oraș ca și metri pătrați, atât construiți cât și utili. Ce înseamnă asta. Un apartament cu două camere poate să ajungă și la 90 de metri pătrați. Unul cu trei o sută și un pic. Prețul lor este de aproximativ 1.000 de euro pe metru, cam pe aici ne învârtim.”
Imobiliarele se extind mai repede decât pot autoritățile locale să aducă în zonă utilități sau asfalt. Puține străzi au acum aceste facilități.
Adela Gherghe, primar Malu Mare: ”O să terminăm undeva la 10 kilometri de asfalt, dar dacă este să mă întrebați personal este o picătură într-un ocean pentru că întreaga zonă măsoară până acum peste 170 de kilometri de străzi. Nu reușim să facem față cu dezvoltarea imobiliară a zonei 500”
Administrația locală din Malu Mare spune că este nevoie ca în perioada următoare să construiasă o școală și o grădiniță pentru că deja s-a dezvoltat o comunitate nouă, care va crește și în perioada următoare. Și asta pentru că se va schimba iar planul urbanistic general și noi terenuri agricole vor intra în intravilan.