Tendințele prețurilor locuințelor în Europa au variat considerabil începând cu anii 1990. Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată o imagine destul de complexă a proprietăților în unele țări, crescând cu aproape 180% față de 1996. În alte state, prețurile au stagnat, iar uneori au reușit să atingă și niveluri extrem de scăzute.
„O ofertă insuficientă fundamentală de locuințe pentru a satisface nevoile unei populații în creștere și în schimbare în întreaga Europă a determinat o creștere puternică a prețurilor locuințelor în multe părți ale continentului în ultimul deceniu”, a declarat Nick Whitten, șeful EMEA Living Research la JLL, pentru Euronews.
Suedia, în topul țărilor cu imobile scumpe
Suedia, de mult una dintre cele mai fierbinți piețe de locuințe din Europa, înregistrează cea mai mare creștere. Comparativ cu anul 1996, prețurile la locuințe au crescut vertiginos cu 176% în 2021.
Joakim Lusensky, șeful departamentului de analiză și comunicare la Asociația suedeză a agenților imobiliari, a declarat pentru Euronews că piața imobiliară a fost alimentată de „o creștere puternică și constantă a populației și a veniturilor disponibile și o perioadă lungă de rate ipotecare foarte scăzute”.
Creșterea prețurilor se datorează și nivelului scăzut de investiții în construirea unor noi imobile chiar dacă o mare parte a populației se află „în grupa de vârstă la care întemeierea unei familii este destul de probabilă”, spune specialistul.
Combinați acești factori au determinat creșterea prețurilor. În ianuarie, experții au avertizat că în Suedia se pregătește o prăbușire a pieței imobiliare, unii prevăzând o scădere cu 20% a prețurilor, pe măsură ce țara crește ratele dobânzilor și se confruntă cu datoria mare a gospodăriilor.
Marea Britanie, pe locul doi pe listă
În Marea Britanie, prețurile medii ale proprietăților au crescut cu 145% între 1996 și 2021.
„Motivul clar [din spatele acestui fenomen] este că proprietarii de case au început să-i depășească în număr pe cei care închiriază... a existat o lipsă de locuințe sociale disponibile... așa că oamenii au trebuit să aleagă între două variante: să plătească o chirie mai scumpă sau să-și să-și cumpere propria casă”, a declarat pentru Euronews Marc von Grundherr, directorul unei agenții imobiliare din Marea Britanie.
Specialistul a motivat această creștere a prețurilor la locuințe se datorează și politicii prim-ministrului Marii Britanii din anii 1980, Margaret Thatcher, care a vândut suprafețe uriașe de locuințe sociale și a alimentat „aspirațiile” de proprietate.
„Cererea a depășit cu mult oferta, iar aceast lucru a dus la o creștere masivă a prețurilor”, a explicat von Grundherr.
Tendințele din Marea Britanie sunt și mai pronunțate la nivel de oraș.
În 1992, prețul mediu al casei în Londra era de 78.000 de lire sterline (88.000 de euro), conform Oficiului Național de Statistică. Astăzi este de 524.000 de lire sterline (592.000 de euro).
Aceasta este o creștere de 572% în puțin peste 30 de ani.
Stagnare și declin
Creșteri ale prețurilor locuințelor au avut loc doar în anumite state europene precum Suedia, Marea Britanie, Danemarca și Franța. De cealaltă parte au existat țări în care piața imobiliară a cunoscut un declin, iar prețurile fie au stagnat perioade lungi de timp, fie au scăzut considerabil.
Piata imobiliară din Italia a cunoscut un boom până la prăbușirea financiară din 2008, dar de atunci a înregistrat o scădere constantă.
Valoarea proprietății în Germania, cea mai mare națiune a Europei, a rămas relativ constantă din 1996, crescând abia în 2016.
„Există diverși factori care au influențat prețurile proprietăților și caselor în ultimii treizeci de ani”, a declarat Benjamin Benirschke de la Comitetul Central German pentru Imobiliare (ZIA).
Portugalia a urmat o tendință similară ca și Germania, deși cu o creștere puțin mai mare la sfârșitul anilor 90. Cu toate acestea, factorii care au determinat creșterea prețurilor în ultimii ani variază considerabil.
Un purtător de cuvânt al Portugalia Property Team a declarat pentru Euronews că prețurile imobiliare din Portugalia au fost afectate de „investițiile străine cu Golden Visa, care a contribuit la creșterea cererii pentru proprietăți de lux”, precum și de creșterea economică a țării și de stabilitatea îmbunătățită. .
„Portugalia a cunoscut, de asemenea, o creștere semnificativă a turismului în ultimul deceniu... Acest lucru a dus și la o creștere a prețurilor de închiriere a proprietăților pe termen scurt, cum ar fi chiriile Airbnb”, au adăugat aceștia.