Pentru creștinii din Betleem sărbătorile care vin sunt mai încărcate de emoție ca în alți ani. Cu un război în desfășurare în Orientul Mijlociu, bisericile au decis să nu organizeze ceremonii fastuoase, ci doar servicii religioase. Un lăcaș de cult din orașul nașterii lui Isus a renunțat la decorațiuni și a creat o iesle din bucăți de beton rămase din casele bombardate.
Biserica Luterană din Betleem a vrut să transmită un mesaj de solidaritate care să se facă remarcat în întreaga lume. O grămadă de moloz a fost plasată lângă un măslin din vecinătatea altarului. Iar pruncul Isus, care stă în centrul ei, a fost înfășurat într-o eșarfă palestiniană.
Munther Isaac, pastor al Bisericii Evanghelice Luterane de Crăciun din Betleem: ”Ne-a venit această idee a unei iesle în mijlocul molozului, asemănătoare unei case distruse din Gaza, iar copilul, Isus copilul, este sub dărâmături. Am văzut atât de multe imagini cu copii scoşi de sub dărâmături. Iar pentru noi, acesta este mesajul că Isus se identifică cu suferința noastră.”
Situația din Fâșia Gaza nu putea să nu influențeze și sărbătorile de iarnă din orașul nașterii lui Hristos și din întreaga Cisiordanie.
Munther Isaac, pastor al Bisericii Evanghelice Luterane de Crăciun din Betleem: ”În acest an, serbările de Crăciun sunt anulate în Betleem, din motive evidente. Este imposibil să sărbătorim în timp ce poporul nostru din Gaza trece printr-un genocid, când copiii sunt masacraţi într-un mod atât de brutal.”
Mii de creștini din întreaga lume vin în decembrie la Betleem pentru a sărbători Crăciunul. Merg mai ales la Biserica Nașterii Domnului, construită peste o peșteră unde se crede că Fecioara Maria l-a născut pe Isus Hristos. Însă anul acesta pelerinii vor lipsi, cel mai probabil.