Bibliotecarul Avram Iancu a înotat 1.032 de kilometri în Rin, adică întreg cursul fluviului, deoarece a vrut să susţină, prin mijloacele sale, importanța aderării României la spațiul Schengen. Sportivul din Petroşani a încheiat, vineri, cursa de înot pe care a realizat-o în 48 de zile, relatează Agerpres.
Avram Iancu a înotat fără costum de neopren sau alte elemente ajutătoare. De profesie bibliotecar, polisportivul a spus că efortul său a fost unul ”titanic și de neimaginat” care, din punctul său de vedere, reprezintă o ”umilă” contribuție pentru a arăta că românii vor să facă parte din Spațiul Schengen.
”După 48 de zile de eforturi fizice, psihice, logistice, financiare şi diplomatice am reuşit. Am ajuns la destinaţia finală a acestui înot dedicat în exclusivitate integrării României în Spaţiul Schengen. Deşi efortul meu a fost unul titanic şi de neimaginat, el reprezintă doar o mică şi umilă contribuţie la dorinţa noastră de a ne face auzit mesajul în lume: România este în Europa/România este Europa", a scris Avram Iancu pe pagina sa de Facebook.
La finalul cursei, Avram Iancu a fost așteptat de consulul Bogdan Jâglău, un reprezentant al Ambasadei României din Olanda, care i-a înmânat un trofeu și o diplomă.
”Pe o ploaie câinească am fost aşteptat şi de un micuţ grup de români. Vă mulţumesc!”, a precizat polisportivul din Petroşani.
Avram Iancu a înotat întreg cursul fluviului Rin pentru că vrea România în Schengen. ”Am simţit că sunt doar dator să fac şi eu ceva pentru ţara mea”
Ca argumente pentru accederea României în Schengen, Avram Iancu a amintit că țara noastră a oferit personalități, precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Constantin Brâncuşi, Traian Vuia sau Petrache Poenaru. De asemenea, el a subliniat că milioane de români lucrează acum în Europa.
"România a furnizat Europei şi omenirii oameni de valoare. Şi 4 milioane de români lucrează în Europa. Este nedrept să-i ţineţi pe aceşti oameni la cozi kilometrice, cu orele, când se întorc acasă de Paşte şi de Crăciun sau în concediile din timpul verii.
Atât am putut eu să fac. Nu m-a pus nimeni să fac acest efort. Nu mi-a cerut-o nimeni. Şi nici nu m-a obligat cineva. Am simţit că sunt doar dator să fac şi eu ceva pentru ţara mea. Iar ce ştiu eu să fac mai bine este să înot'', este mesajul lui Avram Iancu.
A înotat întreg cursul fluviului Rin în 48 de zile
Potrivit sursei citate, Avram Iancu a luat startul, pe 16 iulie, în oraşul Konstanz, din Germania. El și-a propus să străbată întreg cursul fluviului Rin pentru a a susţine, prin înot de rezistenţă, proiectul de aderare a României la Spaţiul Schengen.
Sportivul hunedorean a devenit celebru în anul 2017, când a devenit primul om din lume care a reuşit să străbată fluviul Dunărea doar prin forţa braţelor.