Statele Unite, Europa și China, principalele motoare ale creșterii economiei mondiale, sunt afectate de încetinirea activității economice și, din acest motiv, 2023 va fi un an dificil pentru PIB-ul global, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), la emisiunea „Face the Nation” a postului american de televiziune CBS.
De asemenea, Kristalina Georgieva a avertizat că Uniunea Europeană este puternic afectată de războiul din Ucraina, iar jumătate dintre statele europene vor intra în recesiune.
Pentru cea mai mare parte a economiei globale, 2023 va fi „mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă. De ce? Deoarece cele trei mari economii - Statele Unite, Europa şi China - încetinesc toate simultan
Statele Unite sunt cele mai rezistente și ar putea evita recesiunea. Observăm că piața muncii este în continuate destul de puternică Totuși, aceasta este o binecuvântare contradictorie, deoarece, dacă piața forței de muncă este foarte puternică, Fed ar putea fi nevoită să mențină ratele dobânzilor mai stricte pentru mai mult timp pentru a reduce inflația”, a declarat Georgieva.
FMI: ”UE este puternic afectată de războiul din Ucraina”
„Uniunea Europeană este puternic afectată de războiul din Ucraina. Jumătate din UE va intra în recesiune (...)”, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Potrivit Agerpres, FMI a înrăutățit în octombrie previziunile privind creşterea economiei mondiale în 2023, în urma efectelor războiului din Ucraina, a majorării dobânzilor şi a presiunilor inflaţioniste.
China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19 după ce a abandonat brusc, luna trecută, politica sa strictă de "zero-COVID", la trei ani după apariţia coronavirusului în oraşul Wuhan.
„Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, avansul economiei Chinei în 2022 se va situa probabil la nivelul creşterii economiei mondiale sau sub acest nivel. Mai mult, numărul ridicat de infecţii cu care se va confrunta statul asiatic în următoarele luni va afecta probabil economia chineză dar şi evoluţia PIB-ului global”, a explicat Georgieva.
În octombrie, FMI estima o expansiune a economiei Chinei de 3,2% în 2022, similară cu nivel previzionat pentru PIB-ul global, şi o accelerare în 2023 a economiei chineze la 4,4%, în timp ce PIB-ul global ar urma să încetinească.
Afirmațiile șefei FMI sugerează că luna aceasta instituţia ar putea înrăutăţi din nou previziunile privind creşterea economiei Chinei şi a PIB-ului global.