Uniunea Europeană vrea să revizuiască piața de energie electrică din blocul comunitar pentru a acorda prioritate electricității mai ieftine obținute din surse regenerabile. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, în pofida avertismentelor din industria de profil, potrivit cărora reformele ar putea împiedica investițiile în parcurile eoliene și solare, relatează Financial Times.
Kadri Simson susține că există „presiuni politice foarte puternice” asupra Comisiei Europene pentru a reproiecta piața, în vederea reducerii facturilor pentru consumatori, în condițiile în care Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai dificilă criză energetică din ultimele decenii.
"Lucrăm în circumstanţe extraordinare şi realizăm reformele mai repede decât o face de obicei Comisia", a declarat Kadri Simson într-un interviu, potrivit sursei citate.
Comisia analizează modalitățile prin care consumatorii să aibă „beneficiile unei cote mai mari de energie regenerabilă”.
„Vom avea nevoie, de asemenea, de centrale electrice pe gaz, dar nu vrem să creăm un sistem în care acestea să fie în funcţiune 24 de ore din 24, 7 zile din 7", a adăugat comisarul european pentru Energie.
Într-un document consultat de Financial Times în care sunt evidențiate posibilele reforme, Comisia Europeană sugerează ca energia regenerabilă să reflecte mai mult „costurile reale de producţie” ale acesteia, având în vedere că, odată ce infrastructura este construită, sursa de energie pentru un parc eolian sau o instalaţie solară este practic gratuită.
De asemenea, Executivul comunitar propune prelungirea impozitului pe profit pentru companiile producătoare de energie din surse regenerabile, ale cărui venituri sunt transferate către consumatori și care urmează să expire în 2023.
Propunerile de îmbunătăţire a pieţei de energie electrică din UE vin după luni de presiuni din partea mai multor state membre, în special Franţa şi Spania, care au solicitat Comisiei Europene să pună capăt unui sistem în cadrul căruia cel mai scump combustibil din UE, în prezent gazul, stabileşte preţul pentru toată energia electrică produsă.
Pentru a satisface cererea de electricitate, modelul propus acordă prioritate energiei obținute din surse regenerabile, celei nucleare și ulterior gazului și cărbunelui. Prețurile sunt stabilite în funcție de generatorul final la care se apelează, ceea ce înseamnă că prețurile la energia regenerabilă sunt adesea legate de costul combustibililor fosili.
Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți și în 2023. Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că reducerea livrărilor de gaze rusești riscă să lase UE cu un deficit de 30 de miliarde de metri cubi de combustibil - aproximativ 7% din consumul său din 2021 - pe parcursul anului.
Sursele regenerabile au reprezentat aproximativ două cincimi din producția europeană de electricitate în 2020, 36% provenind din combustibili fosili și 25% din energia nucleară, potrivit datelor Comisiei Europene.