Forțele aeriene ucrainene au anunțat că mai multe drone rusești s-au îndreptat miercuri dimineață spre porturile Izmail și Reni, în apropiere de granița cu România.
În mai multe postări pe Telegram, forțele aeriene ucrainene au spus că drone de fabricație iraniană operate de forțele rusești au intrat la gura de vărsare a Dunării.
Reacția Ministerului Apărării Naționale
Ministerul Apărării Naționale a condamnat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii din porturile ucrainene Ismail și Reni și a menționat că monitorizează în permanență situația.
”Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forțele armate ale Federației Ruse împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Războiul de agresiune declanșat de forțele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.
În ceea ce privește atacurile cu drone, efectuate în cursul nopții trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail și Reni, situate în apropierea granițelor României, structurile Ministerului Apărării Naționale care asigură monitorizarea spațiului aerian nu au identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.
Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de vigilență stabilite conform planurilor naționale și aliate și monitorizează în permanență spațiul național terestru, maritim și aerian, în cooperare cu structurile NATO, acționând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat.”
Reacția ministrului de Externe
Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra porturilor de pe Dunăre.
"Condamn cu fermitate atacurile continue ale Rusiei asupra oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din Ucraina, porturile #Reni & #Ismail. Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internațional Rusia continuă să pună în pericol lumea, securitatea alimentară și siguranța navigației în Marea Neagră", a scris aceasta pe Twitter.
I strongly condemn the continued RU attacks on innocent people, civilian infrastructure, including grain silos in 🇺🇦 ports of #Reni & #Ismail. By these flagrant violations of int’l law RU continues to jeopardize 🌍 food security & the safety of navigation in the Black Sea.
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) August 16, 2023
Știrea inițială:
Guvernatorul regiunii Odesa, unde se află porturile, a cerut locuitorilor din Izmail să se adăpostească, în această dimineață, în jurul orei locale 1:30. La o oră după mesajul inițial, guvernatorul a anulat alerta de raid aerian.
Rusia a mai atacat la începutul acestei luni porturile Izmail și Reni, unde au fost distruse mai multe clădiri.
Din cauza loviturilor, navele care se pregăteau să încarce cereale ucrainene au fost blocate în port. Grupurile de social media au anunțat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a celor două porturi dunărene.
Au fost atacate silozuri și bazinul cu nave
Alin Pițigoi, martor: ”În jurul orelor 2 am fost treziți de apărarea antirachetă a orașului Reni, care era atacat de drone și au început să tragă în drone, dar, din nefericire, nu au atins nicio dronă și toate și-au atins obiectivele pe mal. A fost atacat bazinul în care se aflau nave, au fost atacate silozuri.
Am auzit minimum 10 explozii.
Ieri toată ziua au sunat alarmele și n-a fost nimic. Aseară la 2 a sunat alarma și s-a oprit la ora 5.
Este al doilea atac la care am participat. Am mai fost data trecută exact în locul în care a fost atacul în bazin și am hotărât să plecăm, fără acordul autorităților, pentru că nu răspundea nimeni la vremea aceea, iar panica este mare. Toată lumea când a pornit alarma ieri a fugit în disperare, lumea se sperie.
În social media se vorbește că războiul a trecut la nivelul următor, în partea de nord, cu MIG-uri, cu rachete”.