A fost o explozie puternică, chiar lângă granița României, după ce forțele ruse au bombardat din nou regiunea Odesa. Rachete și drone rusești au lovit porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene.
Marinarii români au surprins imagini cu explozia, în apropierea Portului Reni din Ucraina, care se află la aproximativ 20 kilometri de Galați.
MAE, despre nava românească avariată în urma atacului rusesc care a vizat portul Reni
”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin reprezentanţii Consulatului General al României la Odesa, care îşi desfăşoară temporar activitatea în cadrul Centralei MAE, s-a autosesizat în urma informaţiilor din presă referitoare la incidentul în care a fost implicată o navă românească în portul Reni din Ucraina în dimineaţa zilei de 24 iulie 2023 şi a întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile ucrainene competente din regiune, pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor implicate, precum şi împrejurările în care s-a produs incidentul”, transmite Ministeruş Afacerilor Externe.
MAE informează că nu există cetăţeni români răniţi în atacurile care au vizat porturile ucrainene de la Dunăre.
Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii de duminică spre lubni, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.
Unele posturi de ştiri ucrainene au raportat explozii în cursul nopţii de duminică spre luni şi în zona Izmail, un alt port dunărean din regiunea Odesa, dar acolo nu fost confirmate pagube. Însă datele de urmărire a navelor au arătat că aproape 30 de nave au ancorat în apropiere de Izmail şi nu era clar ce le-a determinat să se oprească.
De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a fost nevoită să-şi sporească exporturile de cereale pe cale terestră, prin ţările UE, ajungând la un volum de 1 milion de tone pe lună, dar volume mari sunt exportate şi din porturile româneşti, precum şi pe Dunăre.
Mărturiile marinarilor care au văzut atacul dronelor de la granița cu România
După ce bombele rusești au lovit porturile ucrainene Reni și Ismail, o echipă Euronews a ajuns la câteva sute de metri de Portul Reni, cel mai apropiat punct de conflict față de țara noastră. Pe drum, colegii noștri au întâlnit marinari români cu vase afectate de explozii. Ministerul român al Apărării spune totuși că deocamdată nu există vreun pericol pentru România.
Șapte oameni au fost răniți în timpul bombardamentului, iar mai multe depozite și obiective de infrastructură portuară au fost avariate.
”Autoritățile române spun că navigația se desfășoară pe Dunăre fără probleme deosebite, vedem barje care transportă cereale, aduse în zona noastră pentru a fi în siguranță în eventualitatea unui nou atac.
Imaginea este greu de descris când te apropii de port și vezi distrugerile suferite de oamenii de acolo, pe de altă parte este ciudată apropierea, vorbim de aproape 200 de metri între țărmul românesc și cel ucrainean”, a explicat jurnalistul Euronews Cristi Popa.
”Sunt din Ciornomorsk (n.r. oraș din regiunea Odesa) și în ultimele două săptămâni am avut în fiecare noapte atacuri din Rusia. Familia mea este în Ciornomorsk. Locuim la etajul 10 al unei clădiri. Eu văd atacurile de la fereastra mea”, a spus un șofer ucrainean.
”S-a auzit ca și cum ar fi explozii de la furnal, că s-a mai întâmplat. Au fost în jur de unu noaptea, două noaptea, că am stat și m-am uitat la meci”, a precizat un cetățean din Galați.
”Nu cred că ar trebui să se întâmple așa ceva, în primul rând. Ar trebui să înceteze. Dacă se va extinde chestia asta, să ne ferească bunul Dumnezeu, ce să zic altceva”, a mai spus un localnic.
Purtătorul de cuvânt al MApN: România nu are motive de îngrijorare
Constantin Spînu, general de brigadă și purtător de cuvânt al Ministerului Apărării naționale susține că România nu are motive de îngrijorare.
”Trebuie să spunem fără echivoc prin MApN condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și atacurile nejustificate ilegale, împotriva tuturor regulilor internaționale dar și a normelor morale și umanitare și civile care vizează populația civilă și elementele din infrastructura critică a Ucrainei.
Din evaluările structurilor cu responsabilități din MApN nu rezultă la acest moment posibilitatea unor amenințări directe la adresa teritoriului național, spațiului aerian sau apelor teritoriale ale României.
Trebuie să înțelegem că e o situație dinamică, noi continuăm să întărim măsurile de vigilență sporită în toate dimensiunile spațiului dimensional terestru, maritim și aerian. Continuăm să implementăm măsuri de apărare și descurajare pe flancul estic. Mi se pare foarte important să insist asupra faptului că România ca membru NATO are cele mai importante garanții de securitate din întreaga istorie. România este apărată ca orice alt stat membru NATO, iar românii sunt la fel de în siguranță ca orice alt popor din spațiul euro-atlantic.
De ceva vreme, pe rutele comerciale de pe Marea Neagră, în special pe cele care se desfășoară transporturile destinate exporturilor de cereale din porturile ucrainene s-a observat o acțiune de intimidare pe care o desfășoară Rusia și evident atacurile intensificate pe ruta infrastructurii portuare ucrainene.
Chiar dacă aceste lovituri vizează obiective destul de aproape de granițele noastre, cum s-a văzut și în imagini, nu avem amenințări concrete care să se manifeste în apele noastre teritoriale, în spațiul aerian sau pe teritoriul României. Nu avem motive de îngrijorare în acest moment.”, a declarat Spînu.
MApN: Nu există amenințări militare directe
Ministerul Apărării Naționale transmite că nu exixtă amenințări militare directe la adresa țării noastre, în urma atacurilor ruseștu din apropierea granițelor.
"Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.
În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.
Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate.
Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră", se arată într-un comunicat de presă.
Iohannis și Ciolacu, reacții după atacul din apropiere de România
Preşedintele Klaus Iohannis condamnă "ferm" atacurile Rusiei în apropiere de granița cu România. Cei doi susțin că Rusia vrea să submineze exportul de cereale ucrainene.
"Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, care este foarte aproape de România. Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi implicit securitatea alimentară la nivel global", a transmis şeful statului, luni, pe Twitter.
I strongly condemn the recent Russian attacks against the Ukrainian🇺🇦 civilian infrastructure on #Danube, very close to Romania🇷🇴. This recent escalation pose serious risks to the security in the #BlackSea. It also affects further UA grain transit & thus the global food security.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 24, 2023
"Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane. Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Știrea inițială:
Emanuela Turcu, o jurnalistă din Galați, a explicat pentru Euronews România cum s-au auzit bubuiturile.
”La Galați s-au auzit câteva bubuituri puternice. Eu am crezut că este vorba despre trageri în poligonul militar din apropierea Galațiului, de la Smârdan, unde cel puțin după izbucnirea războiului din Ucraina s-au intensificat antrenamentele și exercițiile. Noi cei de aici din Galați am început să ne obișnuim cu aceste bubuituri. De abia în această dimineață când am văzut imaginile surprinse de câțiva marinari români de lângă Reni, am conștientizat că se aud din portul Reni.
Una din bubuituri m-a trezit din somn, cred că era undeva după miezul nopții, părerea mea. Această bubuitură a fost destul de puternică, iar ulterior am auzit două astfel de bubuituri, dar de mai mică intensitate. Nu m-am panicat pentru că mă așteptam să fie ceva exerciții în poligonul de la Smârdan, dar potrivit programului din centrul de aplicație, în această perioadă nu există niciun fel de trageri”, a explicat Emanuela Turcu.
Oamenii privesc cu îngrijorare acest eveniment
Orașul port Reni se află la doar 20 de kilometri de Galați, iar oamenii sunt îngrijorați că un bombardament rusesc a avut loc atât de aproape de granițele României.
”Am urmărit toate comentariile și lumea pare destul de îngrijorată de ceea ce se întâmplă la granițele României, mai ales că Reni este o localitate foarte apropiată de Galați. Cel puțin, până la izbucnirea războiului, era un oraș în care gălățenii mergeau să-și facă aprovizionarea, prețurile fiind infinit mai mici decât în România și în zona Galați. După declanșarea războiului, din februarie, deplasările Gălățenilor au fost din ce în ce mai scăzute și cred că acum se apropie spre zero. Suntem îngrijorați, pentru că suntem foarte aproape de acest oraș. E aici, la doi pași de noi”, a mai spus Emanuela Turcu.
Porturile de pe coastei ucrainene a Dunării, bombardate de armata Rusiei
"Noaptea trecută, un atac de aproape patru ore (efectuat) cu drone Shahed-136 a fost îndreptat asupra unei infrastructuri portuare. Un depozit cu grâne a fost distrus, iar rezervoare de stocare a altor mărfuri au fost avariate", a indicat armata Kievului pe Facebook, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni "Sud", Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa "exact 3 ore şi 53 de minute".
"Trei drone au fost distruse de forţele de apărare antiaeriană", adaugă Comandamentul operaţional "Pivden", potrivit căruia "inamicul continuă să terorizeze Odesa".
Porturile ucrainene vizate de atacuri
"Potrivit primelor informaţii, patru muncitori din port au fost răniţi, dar respectivele informaţii mai trebuie clarificate", adaugă acesta. Dar, potrivit administraţiei militare din regiunea Odesa, şase persoane au fost rănite în urma atacului rusesc din noaptea de duminică spre luni.
Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operaţional "Pivden", a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de pe partea ucraineană a Dunării. "Au fost ameninţate toate porturile de-a lungul coastei Dunării (de partea ucraineană). Inamicul a încercat să afle modalităţile de protejare a acestor porturi!, a afirmat Gumeniuk, subliniind că atacul de noaptea trecută relevă faptul că inamicul se reorientează acum asupra porturilor considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale, potrivit Unian.
În urma atacului, au fost avariate unele instalaţii într-un port din regiunea Odesei, în special, macarale care asigurau funcţionarea portului, a mai spus ea.
"Iar aceasta sugerează că (ruşii) nu se vor opri până când nu îşi vor îndeplini obiectivul pe care şi l-au propus - să devină furnizor prioritar de cereale" pe plan mondial, a apreciat Gumeniuk.
Vizată cu regularitate de atacurile ruseşti, Odesa - oraş-port la Marea Neagră, al cărui centru istoric a fost inclus la începutul anului în patrimoniul mondial al UNESCO - a fost ţinta unui masiv atac sâmbătă seara, soldat cu doi morţi şi 22 de răniţi, dintre care cel puţin patru copii, potrivit autorităţilor ucrainene. Atacul a distrus o mare parte a catedralei Schimbarea la faţă din centrul istoric al Odesei.
Situată pe coasta Mării Negre, Odesa este un oraş strategic pentru tranzitul maritim din regiune. Tensiunile s-au amplificat în Marea Neagră după expirarea unui acord privind transportul de cereale ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internaţional, care a făcut posibil ca Ucraina să exporte produse agricole în pofida războiului dus de peste 17 luni de Rusia împotriva sa.
Sursa foto: Pro Lider FM