Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israel-Hamas: ONU denunţă operaţiunea de eliberare a ostaticilor şi pe cei care îi deţin pe aceştia

ONU s-a declarat marţi "profund şocată" de impactul operaţiunii israeliene de eliberare a ostaticilor asupra civililor şi "profund consternată" de faptul că grupările palestiniene înarmate continuă să deţină ostatici, relatează France Presse.

"Toate aceste acţiuni, de ambele părţi, ar putea fi încadrate la crime de război", a subliniat Jeremy Laurence, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului la Geneva, adăugând că ar reveni justiţiei să decidă dacă este cazul sau nu.

"Modul în care raidul a fost efectuat într-o zonă atât de dens populată pune serios sub semnul întrebării problema respectării principiilor diferenţierii, proporţionalităţii şi precauţiei- enunţate astfel în legile războiului - de către forţele israeliene", a subliniat Laurence într-o întâlnire cu presa.

Înaltul Comisariat "este de asemenea profund consternat de faptul că grupări înarmate palestiniene continuă să deţină numeroşi ostatici, în cea mai mare parte civili, ceea ce este interzis prin dreptul umanitar internaţional", a subliniat Laurence.

"În plus, deţinând ostatici în zone atât de dens populate, grupările înarmate pun în pericol atât viaţa civililor palestinieni, cât şi pe cea a ostaticilor înşişi, în pericol suplimentar ca urmare a ostilităţilor", a afirmat el.

Mai mulți ostatici au fost eliberați de armata israeliană

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a eliberat patru ostatici din mâinile grupărilor înarmate palestiniene care îi capturaseră în cursul atacului fără precedent în sudul Israelului în 7 octombrie.

Potrivit grupării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi responsabilă de atacurile din 7 octombrie, 274 de persoane au fost ucise şi 698 rănite în cursul respectivei operaţiuni a armatei israeliene într-o zonă dens populată a teritoriului palestinian.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat a precizat că nu dispune de un mijloc independent de verificare a bilanţului comunicat de Hamas, dar "consideră că este aproape 100% exact".

El a recunoscut că este mai dificil să le verifice din cauza circumstanţelor excepţionale de pe teren, adăugând totuşi :"Credem că aceste cifre sunt fiabile, altfel noi nu le-am fi folosit, e simplu ca bună ziua".

Acesta a indicat de asemenea că nu are informaţii despre faptul că forţele speciale israeliene ar fi utilizat cel puţin un vehicul destinat transportului de ajutor umanitar.

Mai mulţi martori, intervievaţi de AFP, au evocat prezenţa unui camion frigorific în zona în care au fost eliberaţi ostaticii.

Reacția Israelului la declarațiile ONU

Misiunea israeliană de pe lângă instituţiile ONU din Geneva a reacţionat rapid, notând că Înaltul Comisariat pentru drepturile omului "a realizat într-un final că Hamas îi utilizează pe palestinieni drept scuturi umane". "Totuşi, în loc să adopte o poziţie clară şi coerentă împotriva acestei strategii odioase, el s-a obişnuit să calomnieze Israelul. De data aceasta pentru că ne-am salvat ostaticii", a subliniat misiunea într-un comunicat.

Bilanţul civil al acestui război "este înainte de toate produsul strategiei deliberate a Hamas", iar "cei care continuă să-i protejeze pe teroriştii Hamas, inclusiv Înaltul Comisariat pentru drepturile omului sunt complici la suferinţele palestinienilor şi israelienilor", acuză comunicatul.

Atacul din 7 octombrie lansat dinspre Fâşia Gaza a provocat moartea a 1.194 de persoane de partea israeliană, în majoritate civili, ucişi în aceeaşi zi, potrivit unui bilanţ al AFP, pornind de la cifre oficiale israeliene. Din cele 251 de persoane luate ca ostatice în 7 octombrie, 116 sunt în continuare deţinute în Gaza, dintre care 41 nu ar mai fi în viaţă, potrivit armatei israeliene.

În Fâşia Gaza, peste 37.100 de palestinieni, în majoritate civili, au fost ucişi de bombardamentele şi operaţiunile militare israeliene de la începutul războiului, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii guvernului Hamas în Fâşia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE