Potrivit experților, campania condusă de SUA împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran s-a transformat în cea mai intensă bătălie maritimă continuă cu care s-a confruntat Marina de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Rebelii țintesc adesea nave care nu au legătură cu războiul
Armata Statelor Unite a declanșat un val de atacuri vizând situri radar operate de rebelii houthi din Yemen, ca represalii la o serie de atacuri cu rachete în Marea Arabiei și Marea Roșie. Comandamentul central al armatei americane a declarat că a distrus șapte situri radar, potrivit Euronews.com.
„Aceste radare permit Houthis să țintească nave maritime și să pună în pericol transportul comercial”, a declarat Comandamentul Central într-un comunicat.
Nu se știe încă dacă cineva a fost ucis sau rănit în timpul operațiunii. Rebelii houthi susțin că atacurile lor sunt un răspuns la războiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, însă în cadrul asalturilor rebelilor susținuți de Iran, houthiștii țintesc adesea nave care nu au legătură cu războiul.
Vineri, zeci de mii de yemeniți au organizat proteste împotriva Israelului și a războiului său din Gaza. Grevele au înjumătățit traficul pe un coridor maritim care este esențial pentru transportul de mărfuri și energie între Asia, Europa și Orientul Mijlociu.
Săptămâna aceasta, două rachete de croazieră lansate de rebelii Houthi au incendiat un cargobot în vrac în Golful Aden. A fost lovită nava de transport de mărfuri în vrac M/V Verbena, deținută de ucraineni și operată de polonezi, și a rănit grav un marinar civil.
Între timp, Comandamentul Central a declarat că un marinar comercial de pe Tutor, un vrachier sub pavilion liberian și deținut de greci, a rămas dispărut în urma unui atac comis miercuri de houthis.
Războiul din umbră
Houthis, care dețin capitala Yemenului, Sanaa, din 2014, nu au recunoscut nicio pierdere militară după loviturile americane. Houthis au lansat peste 50 de atacuri, au ucis trei marinari, au capturat o navă și au scufundat o alta începând din noiembrie, potrivit Administrației Maritime a SUA. Ca răspuns, o campanie de lovituri aeriene condusă de SUA, începută în ianuarie, a ucis cel puțin 16 persoane și a rănit alte 42.
Războiul din umbră care are loc pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume s-a transformat în cea mai intensă bătălie maritimă curentă cu care s-a confruntat Marina americană de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, au declarat pentru AP liderii și experții acesteia.
„Nu cred că oamenii înțeleg cu adevărat cât de grav și mortal de grav este ceea ce facem și cât de amenințate continuă să fie navele”, a declarat comandantul Eric Blomberg de pe USS Laboon pentru AP, în timpul unei vizite la nava sa de război din Marea Roșie.
„Trebuie să greșim doar o singură dată”, a spus el. „Houthis trebuie doar să reușească să treacă una”.