Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israel și Hamas se declară deschise în fața planului de încetare a focului, dar momentan nu îl pun în practică

La o zi după ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat în unanimitate o propunere de încetare a focului pentru Gaza, susținută de SUA, atât Israelul, cât și Hamas au subliniat marți că sunt deschise la acest plan, chiar dacă nu este clar dacă vreunul dintre ei îl va accepta în mod oficial.

Un oficial guvernamental israelian a declarat într-o declarație că propunerea „permite Israelului să își atingă” obiectivele de război, inclusiv distrugerea capacităților Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza. Dar oficialul israelian nu a spus dacă Israelul va accepta acordul, potrivit publicației The New York Times.

Un oficial de rang înalt al Hamas, Husam Badran, a declarat că grupul a „tratat pozitiv” propunerea, în ciuda „lipsei unei poziții clare și publice” din partea guvernului israelian. Anterior, marți, secretarul de Stat al SUA Antony J. Blinken a declarat că soarta acordului îi aparține liderului principal al Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, care nu a spus dacă îl susține sau nu.

"Toate părțile implicate și care urmăresc negocierile știu: Netanyahu este singurul obstacol în calea ajungerii la un acord care să pună capăt războiului", a declarat Badran într-un mesaj text.

Declarațiile nu au oferit prea multă claritate cu privire la soarta propunerii de încetare a focului pe care președintele Biden a făcut-o publică în urmă cu o săptămână și jumătate, în încercarea de a grăbi încetarea luptelor. Votul de 14-0 în Consiliul de Securitate al ONU în sprijinul propunerii a venit în timp ce Blinken s-a întâlnit cu liderii israelieni în cea de-a opta sa vizită în timp de război în Orientul Mijlociu pentru a face presiuni asupra Hamas și Israelului să accepte o încetare a focului.

Blinken a declarat că a primit asigurări explicite din partea lui Netanyahu, în cadrul întâlnirii lor de luni, că acesta susține propunerea. Netanyahu a declarat că nu va accepta niciun acord care să pună capăt războiului înainte ca Israelul să fie pregătit, chiar dacă experții pun la îndoială faptul că obiectivele sale de război pot fi atinse.

Fazele acordului

Pe lângă încetarea imediată a focului, prima fază a acordului în trei etape prevede eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza în schimbul unui număr mai mare de palestinieni deținuți în închisorile israeliene, întoarcerea locuitorilor din Gaza strămutați la casele lor și retragerea completă a forțelor israeliene din teritoriu.

Cea de-a doua fază prevede o încetare permanentă a focului cu acordul ambelor părți. Cea de-a treia fază ar consta într-un plan multianual de reconstrucție pentru Gaza și în returnarea rămășițelor ostaticilor decedați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE