Vote monitor este o aplicație prin care cetățenii pot semnala nereguli și potențiale fraude la alegerile prezidențiale și parlamentare. Aceasta este dezvoltată de ONG-ul Code for Romania, care din 2016 monitorizează alegerile și dezvoltă soluții digitale care ajută la transparența procesului electoral.
Anul acesta, organizația a deschis Elections Hub un spaţiu fizic dedicat monitorizării şi înţelegerii alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.
Invitat în studioul Euronews România, Bogdan Ivănel, fondatorul Code for România, a afirmat că principalul obiectiv al organizației este „transparentizarea procesului de vot și înțelegerea cetățenilor asupra acestui proces”.
„Din momentul în care a apărut organizația noastră, după tragedia de la Colectiv, un punct focal pentru noi a fost transparentizarea procesului de vot și înțelegerea cetățenilor asupra acestui proces”, a afirmat Bogdan Ivănel, la Euronews România.
Code for Romania a dezvoltat patru soluții în ecosistemul de alegeri
- votdiaspora.ro, platforma prin care românii din diaspora își găsesc de opt ani încoace drumul către secțiile de votare
- rezultatevot.ro, locul în care vor putea vedea prezența la vot și rezultatele la vot în timp real din momentul închiderii secțiilor de votare.
- monitorizarevot.ro, platforma pe care o oferim ONG-urilor, observatorilor independenți din secțiile de votare, prin care ei urmăresc procesul de vot și trimit date în timp real.
Fondator Code for România: Acoperim mii de secții din țară
„Din fericire, este tot mai greu (să fraudezi alegerile în România, n.red), dar datorită inițiativelor societății civile, nu doar ale noastre, care transparentizează acest proces și ne fac să stăm cu ochii pe vot. Faptul că din 2016 încoace sunt câteva sute de oameni în secțiile de votare. Acoperim mii de secții din țară în care este cineva acolo care transmite date în timp real către ONG-uri, către autorități, asta produce o schimbare mare.
Să ne amintim cum era situația acum 10-15 ani, cu autocare, care se plimbau prin țară. Măcar nu se mai întâmplă așa fraudarea. E primul rând de alegeri în care soluția monitorizarevot. E deschisă tuturor. Oricine și-o poate downloada în telefonul mobil. Vote monitor. Dacă observă nereguli, pe pot transmite prin aplicație video, auto, foto.
Au și un ghid cu ceea ce înseamnă nereguli în ziua de votare pentru că asta ne ajută pe noi să mergem către autoități și să trimitem observatorii către zonele respective”, a spus Bogdan Ivănel.
Cum funcționează Vote Monitor, aplicația prin care pot semnala nereguli la alegeri
„E bine să-și descarce aplicația dinainte: Vote Monitor din App Store. Acolo în câteva secunde pot să aleagă timpul de fraudă pe care o văd, fie că există bannere, candidați care fac campanie în jurul secției de votare, toate acest lucruri care sunt vagi în acest moment.
Avem o campanie la parlamentare care încă se desfășoară, în timp ce campania pentru prezidențiale s-a încheiat. Suntem într-o situație cum nu am mai avut până acum.
Să ne scrie un mesaj prin aplicație. Dacă pot să lase și foto și video, cu atât mai bine, dar să nu se pună în pericol făcând lucrul acesta”, a explicat fondatorul Code for România.