Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru premii pentru „Anul Nou care n-a fost” la Veneția. Ioana Flora, actriță: Să primești aplauze timp de zece minute a fost covârșitor

Filmul românesc "Anul Nou care n-a fost" a câștigat cel mai important premiu al secțiunii Orizzonti la Festivalul de film de la Veneția. Pelicula semnată de regizorul Bogdan Mureșanu revine în România cu un total de patru distincții. Regizorul Bogdan Mureșanu a primit premiul pentru „Cel mai bun film din secțiunea Orizzonti” în cadrul Ceremoniei de Închidere a Festivalului de la Veneția.

Actrița Ioana Flora, unul dintre protagoniștii peliculei, a povestit pentru Euronews România experiența intensă trăită la Veneția, mărturisind că reacția publicului a fost neașteptat de emoționantă.

„Să vezi o sală plină și să o vezi la Veneția, adică Veneția este unul dintre cele mai vechi festivaluri din lume, doar să ajungi să fii selectat în festival înseamnă ceva, darămite să primești și patru premii... Iar momentele aplauzelor, cu un public imens din toată lumea, cu o sală imensă... Să primești aplauze timp de zece minute, standing ovations, spunem noi a fost absolut covârșitor, pentru toată echipa, eram toți... plângeam de bucurie. A fost efectiv un moment pe care îl ții minte toată viața”, a mărturisit actrița Ioana Flora.

Actrița a mai precizat și care au fost așteptările echipei înainte de festival, amintind de succesul scurtmetrajului „Cadou de Crăciun”, care face parte din „Anul Nou care n-a fost”. Pelicula a fost inclusă anterior pe lista scurtă a Premiilor Academiei Americane de Film, ceea ce a alimentat speranțele echipei pentru un nou succes internațional.

„Încerci să-ți faci treaba cât mai bine și după aceea începi să speri ca oamenii să valideze lucrul pe care l-ai făcut. De așteptat... premisa exista cumva prin scurt metrajul „Cadou de Crăciun”, care este parte integrantă din filmul „Anul Nou care n-a fost” și după cum știm a luat foarte, foarte multe premii, inculsiv a fost pe lista scurtă a premiilor Academiei Americane de Film. Deci cumva premisa exista, speranța exista, filmul era după părerea noastră exitraordinar, așa că n-am putut decât să ne bucurăm, dar niciodată nu poți să spui până la capăt: „Domnule ştiam!”. Este foarte complicat să te pronunți în direcția asta”, a menționat Ioana Flora.

„Anul Nou care n-a fost", răsplătit la Veneția

Trei premii au fost anunțate înainte de Ceremonia Oficială de Închidere a Festivalului: Premiul FIPRESCI, premiul Bisato d'Oro și Premio Autrici under 40 Valentina Pedicini.

Filmul regizat de Bogdan Mureșanu a primit Premiul oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, pentru „direcția sa ambițioasă și remarcabil de matură”.

Criticii independenți i-au acordat premiul Bisato d'Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu. Iar Boroka Biro, directoarea de imagine, a fost recompensată cu mențiunea specială pentru imagine.

„Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secțiunile Orizzonti și Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidențiază prin regia ambițioasă și remarcabilă. Cele șase povești distincte, aparent independente inițial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative.

Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influențat de frica represiunii politice, împărtășită de generații care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată și antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor și castingul excepțional.”, se arată în decizia juriului FIPRESCI.

„Facem filme cu dorința secretă de a fi pe plac publicului, dar și apreciate de cei care scriu despre cinema, în egală măsură. Un astfel de premiu important reprezintă pentru mine mai mult decât o apreciere a filmului. Este un semn al dialogului dincolo de granițe. Nu e nimic mai presus de asta. Vă mulțumesc în numele întregii noastre echipe”, a declarat Bogdan Mureșanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE