Angajații din sănătate continuă protestele începute în urmă cu aproape două luni. Aproape 1.500 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, nemulțumite că ordonanța de urgență dată de Guvern la sfârșitul lunii iunie instituie drepturi ce, în fapt, nu pot fi acordate.
După o rundă de negocieri cu premierul și ministrul Sănătății, sindicaliștii au plecat cu promisiunea că ordonanța va fi modificată. Dacă revendicările nu le vor fi, însă, soluționate, ei amenință cu greva generală.
Protest față de "Ordonanța Amăgirii"
Nemulțumiți că nicio revendicare nu le-a fost soluționată de guvernanți, angajații din sănătate au manifestat din nou în Piața Victoriei. Protestatarii veniți din toată țara au cerut modificarea Ordonanței 63, numită de ei și "Ordonanța Amăgirii". Lucrătorii din sănătate spun că beneficiile anunțate în actul normativ doar simulează creșterile salariale.
"Eu sunt asistent de farmacie și am salariul de bază de 4.600, iar în mână iau 3.400. Dacă sunt suficienți? Nu, nu sunt. Dacă mă descurc. Da, pentru că sunt nevoită", spune o protestatară.
Asistentele medicale, infirmierii, brancardierii și personalul auxiliar din sănătate vor calcularea sporului pentru tura din zilele nelucrătoare la salariul de bază actual și nu la cel din 2018.
"Sunt asistent medical la spitalul de psihiatrie și neurologie din Brașov. Noi lucrăm la patul pacientului cu devotament și dăruire. Facem meseria cu drag. Ne sacrificăm familiile. Lucrăm sămbătă, duminică, sărbători legale", spune un protestatar.
"Asistent medical principal la DSP Călărași cu 30 de ani vechime, salariul meu net este de 3.100 de lei. Soția mea lucrează tot în sistemul sanitar, cu același salariu", spune un bărbat.
Mai mult, 1.400 de medici amenință că vor renunța la gărzile suplimentare dacă tariful orar nu va fi calculat la salariul de bază actual.
Gabriel Predică, vicepreședinte Federația Solidaritatea Sanitară: "Motivul, evident, ține de plata lor, o plată care se situează undeva la 40% din cât ar fi corect. Dacă se rezolvă aceasta, alături de celelalte probleme legate de sporuri, atunci putem considera că ne-am așezat la masa negocierilor și că guvernul are disponibilitate de a ne soluționa revendicările."
După două ore de protest, liderii sindicali au intrat la negocieri la Guvern, întâlnire la care a participat și premierul Marcel Ciolacu. După alte două ore de discuții, au anunțat că urmează să modifice ordonanța ce reglementează acordarea sporurilor.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: "Am avut o discuție tehnică, împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor."
Viorel Rotilă, președinte Solidaritatea Sindicală: "La acest moment, s-a deschis o discuție din punct de vedere tehnic pentru a rezolva câteva aspecte strict tehnice ce țin de crearea posibilității de a acorda drepturile prevăzute în Ordonanța 63 la care să se adauge, am vrea noi, cel puțin o categorie de drepturi."
Dacă promisiunile nu vor fi puse în aplicare, angajatorii din sănătate amenință cu greva generală în 27 iulie, dacă nu le sunt îndeplinite solicitările.