După profesori și polițiști, și angajații din Sănătate au ieșit în stradă. La această oră, oamenii s-au adunat în Piața Victoriei și urmează să plece într-un marș de protest prin care cer măriri de salariu.
Sindicaliștii au acordat un ultimatum Guvernului până pe data de 15 iunie pentru a le fi soluționate revendicarile, în caz contrar amenință cu o grevă generală.
Programul acțiunilor de protest:
- 11:00-12:00 - Miting în Piața Victoriei
- 12:00-12:30 - Marș din Piața Victoriei către Piața Revoluției
- 12:30-13:00 - Miting în Piața Revoluției / Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii
- 13:00 -13:30 - Marș din Piața Revoluției către Piața Constituției
- 13-30-14:30 - Miting în Piața Constituției
Potrivit unui comunicat, se așteaptă ca peste 4.000 de oameni să fie prezenți la protest.
Participanții la aceste acțiuni vor demonstra guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum a fost anunțat, acesta putând ajunge până la greva generală, mai precizează comunicatul.
Greva japoneză în spitale cu o zi înainte
Federația Sanitas din România a declanțat, miercuri, greva japoneză în unitățile medicale. Sindicaliștii spun că protestează pentru a cere Guvernului creșterea salariilor pentru angajații din sistemul de sănătate.
”Începând cu data de 7 iunie 2023, pentru susținerea revendicărilor membrilor de sindicat ai Federației SANITAS, în perioada negocierilor cu factorii de decizie și până la soluționarea revendicărilor noastre, în toate unitățile sanitare și cele de asistență socială în care avem membri, se desfășoară ”GREVĂ JAPONEZĂ”, fără întreruperea activității, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS.
În cazul eșuării negocierilor, Consiliul Național al Federației va decide continuarea calendarului de acțiuni”, au anunțat reprezentanții Federației Sanitas, pe Facebook.
Principalele revendicări ale sindicaliștilor
”Pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:
1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toți angajaţii din sistemul de Sănătate.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate.
5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
6. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE.
7. Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ:
1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;
3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială.
5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială - membri ai Federaţiei Sanitas din România”, au mai precizat sindicaliștii.
Prin această acțiune de protest, angajații din sistemul de sănătate se alătură profesorilor care au intrat în grevă generală începând din 22 mai.
Ce salarii au asistentele medicale, infirmierele și brancardierii din România
Potrivit Sanitas, salariul pentru peste 80% dintre asistenți medicali poate ajunge la 4.200 lei, cu sporuri pentru ture de noapte, sâmbete și duminici lucrate. Ei vor să ajungă la cel puțin 6.000 lei, adică jumătate din salariul unui medic, la care să fie adaugate sporurile.
În schimb, salariul unei infirmiere sau al unui brancardier este de 2.700 lei (cu sporuri și ture de noapte, sâmbete și duminici lucrate). Aceștia cer să ajungă la un salariu de 3.000 lei, jumătate din salariul cerut pentru asistente, la care să fie adăugate sporurile.