Situația este departe de a fi una calmă în Orientul Mijlociu după atacul iranian asupra Israelului. Liderii politici de la Tel Aviv spun că va urma un răspuns militar, chiar dacă nu este deocamdată clar unde și cu ce intensitate. Cabinetul israelian de război urmează să se reunească într-o nouă ședință în căutarea unui mod de a nu lăsa nepedepsit actul de război al Teheranului.
Ce este clar până acum este faptul că sutele de rachete și drone lansate de Iran nu și-au atins țintele decât într-o proporție infimă. Teheranul susține că a demonstrat puterea de a loci Israelul, dar rezultatul este nesemnificativ. Analiștii spun că există mai multe explicații pentru acest aparent eșec.
Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a explicat că Iranul încearcă să obțină pacea în Fâșia Gaza prin recurgerea la acest atac asupra Israelului.
Cătălin Lența: ”Există din ce în ce mai mult ideea, a spus-o și Iranul, nu dorim să amplificăm acest conflict. Ideea noastră, a Iranului, este să obținem pace în Fâșia Gaza.
De aceea, este posibil ca acest val de peste 300 de drone, rachete balistice și rachete balistice să fi fost o demonstrație in situ, adică pentru opinia publică internă”
- Scutul Iron Dome, surprins în acțiune. Cum se apără Israelul de rachetele trase de Hamas
- Presa din Israel: România vrea să fie prima țară europeană care să cumpere Iron Dome
- Cum arată apărarea aeriană stratificată a Israelului. A neutralizat 99% din cele peste 300 de rachete și drone iraniene în două ore
În cât timp au ajuns sutele de drone lansate de Iran în Israel
Cătălin Lența: ”E greu de crezut că Israelul, care se aștepta oricând la un astfel de atac, nu și-a luat măsurile de pregătire și s-a văzut că și le-a luat, când a aflat că au fost lansate rachetele balistice care fac 12 minute din Iran până în Israel.
Rachetele de croazieră care fac două ore din Iran până în Israel și dronele care fac nouă ore din Iran până în Israel.
E clar că a existat o pregătire fantastică. Știau și aliații Israelului. Au intervenit SUA, Marea Britanie, Franța. A intervenit Iordania care a anunțase că nu va permite survolarea teritoriului național de către mijloacele de zbor militare ale Iranului și le-au doborât”
Israelul dă dovadă de reținere după atacul Iranului. ”Nu se dorește un nou război acolo”
Cătălin Lența: ”Nu se dorește un nou război acolo în zonă. Ce se întâmplă deja în Fâșia Gaza e deja prea mult, nu punct de vedere al Israelului, ci din punct de vedere umanitar.
Pentru că pe lângă scopul declarat de a distruge organizația Hamas, suferă peste două milioane de oameni. Nu au mâncare, nu au apă, nu au medicamente, nu pot fi operați atunci când au o problemă de sănătate. Asta trebuie rezolvată, nu orgoliul militar al unui regim sau al altuia.
Și în Cabinetul de război al Israelului au existat voci care au spus în noaptea atacului cum trebuie să lovim înapoi. Ar fi fost în mod cert disproporționat.
E bine că deocamdată se dă dovadă de reținere. Probabil că israelienii au fost temperați de către aliați care le-au spus: nu o să mergem într-o acțiune militară cu voi împotriva Iranului”.
Câte ținte poate lovi sistemul Iron Dome în același timp
Cătălin Lența: ”Acum au fost în total 300 de mijloace de atac asupra Israelului și care nu au venit toate în același timp.
Sistemul Iron Dome este compus din baterii de rachete care interceptează obiectele zburătoare militare și le distrug în zbor. Nu pot lovi mai mult de 100-150 de obiective o dată.
Când au fost atacurile din partea Hamas se lansau mii de rachete pe zi, ceea ce era o copleșirea a sistemului de apărare israelian. Atunci, Israelul s-a apărat singur.
Acum, au intervenit forțele armate iordaniene care au doborât o parte dintre rachete și drone, au intervenit militarii americani, au intervenit cei britanici, francezi. A existat o colaborare”
Israelul are printre cele mai moderne forțe aeriene din lume
Cătălin Lența: ”Israelul primește cam 3,8 miliarde pe an din Statele Unite ca ajutor militar. De data aceasta, a fost o acțiune foarte bine coordonată. E dovadă de solidaritate.
Israelul are una dintre cele mai moderne armate ale aerului din lume - vreo 14 escadroane aviatice care cuprins avioane F-35, avioane de ultimă generație pe care noi, România, dorim să le cumpărăm. Sunt foarte scumpe și eficiente în luptă.
Israelul e pregătit. Israelul e o țară mică, ca suprafață. De aceea, Iron Dome, cele 10 baterii Iron Dome pot să acopere tot teritoriul național”