România este foarte dornică să cumpere din Israel sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, au precizat surse citate de publicația Haaretz în urma vizitei efectuate săptămâna trecută de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Tel Aviv.
În cazul în care acordul va fi aprobat, România va deveni primul stat european, membru NATO, care cumpără sistemul Iron Dome.
”România dorește să dezvolte cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii, unele dintre acestea fiind cu totul noi, precum cercetarea-dezvoltarea, tehnologiile emergente și disruptive, inteligența artificială sau medicina militară.
Vrem să aducem în România cunoștințe tehnologice și inovații israeliene în contextul în care Israelul nu are ca obiectiv singular vânzarea echipamentelor militare, ci dorește să obțină licențe pentru a le fabrica în țara noastră. Aceasta este o direcție importantă care poate să stea la baza dezvoltării cooperării militare dintre România și Israel”, a scris Vasile Dîncu, pe pagina sa de Facebook.
Sistemul Iron Dome a intrat în 2011 în arsenalul defensiv al Israelului și și-a dovedit eficiența în luptă în Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă aproape 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.
Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață, în condițiile în care a vândut doar două bucăți Armatei SUA contra sumei de 373 de milioane de dolari. De altfel, americanii nu s-ar arăta interesați să cumpere mai multe astfel de sisteme de defensive.
Haaretz mai scrie că, din informații confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe state, printre care Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia, au cumpărat doar componenta radar.
Cu toate că Iron Dome a fost conceput de Ministerul israelian al Apărării în colaborare cu contractanți militari, sistemul a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Ulterior, Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, în vreme ce Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.
În schimb, orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea Statelor Unite. Dacă Israelul a vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în vremea administrației Trump, se presupune că un asemenea acord n-ar fi fost aprobat sub mandatul lui Joe Biden, arată presa israeliană.
Rachetele sunt produse în cadrul unui proiect comun în care sunt implicate companiile Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon. Costurile totale de dezvoltare s-au ridicat la patru miliarde de dolari.
Sursele citate de Haaretz susțin că șansele unui acord cu România sunt foarte mari.
Vasile Dîncu, pentru Haaretz: „Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană”
Într-un interviu acordat publicației Haaretz, Vasile Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a precizat că România vrea să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității.
„Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat ministrul român al Apărării.
Reporter: Cum ar fi?
Vasile Dîncu: „Vrem să învățăm de la Israel cum să ne îmbunătățim medicina militară, nu cea civilă, pe liniile frontului. Mulțumită experienței sale, Israelul are cele mai bune cunoștințe în domeniu.”
Reporter: Ce altceva?
Vasile Dîncu: „Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară e de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, e o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea să obțină și licență pentru producția lor în România, iar acest lucru e foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sisteme de armament către NATO.”
În ultimii 25 de ani, vânzările israeliene de armament în România au depășit un miliard de dolari. Vasile Dîncu (PSD), care este ministru al Apărării de aproape un an, se află la a doua vizită în Israel, însă prima în calitate de ministru al Apărării.
Haaretz a amintit că România a avut relații speciale cu Israelul în domeniul securității și serviciilor secrete, chiar și înainte de căderea comunismului în România, în 1989, cu execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena. Aceste relații s-au consolidat în ultimele decenii.
„În prezent avem opt acorduri de achiziții cu companii israeliene, inclusiv Elbit și Rafael”, a declarat Dîncu.
Aceste acorduri s-au concretizat în construcția a patru fabrici în România, cu un total de 800 de angajați, care produc piese pentru drone, turele și echipamente electronice. Legăturile bilaterale au făcut de asemenea ca România să accepte ca forțele aeriene israeliene să se antreneze în România pentru a simula lovituri contra Iranului. Astfel de exerciții erau organizate de obicei în Turcia, până când președintele Recep Tayyip Erdogan le-a anulat brusc.
Vasile Dîncu afirmă că România vrea să semneze acorduri de cooperare în materie de securitate care să permită manevre comune ale armatelor israeliană și română.
Potrivit presei israliene, Elbit a mai modernizat până acum avioane MiG-29 de producție rusească, „dar România e interesată de echipament occidental”, a declarat Dîncu. Avioanele MiG-29 vor fi scoase din uz în aproximativ un an.
Cu aprobarea SUA, România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia și 32 din Norvegia. Israelul ar fi vrut să-i vândă și el câteva, dar Dîncu spune că acest lucru nu se va întâmpla: România vrea să achiziționeze generația următoare de avioane americane, F-35.
În prezent în România staționează 5.000 de trupe NATO. Avioane NATO patrulează spațiul aerian al României.