Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cătălin Drulă a anunțat că își dă demisia de la conducerea USR

Cătălin Drulă a anunțat că își dă demisia din postul de președinte al USR. Anunțul vine a doua zi după alegerile locale și europarlamentare.

Dominic Fritz, primarul reales al Timișoarei, va prelua conducerea interimară a partidului, până la alegerea noului președinte.

Cătălin Drulă demisionează din conducerea USR

Cătălin Drulă: "Vreau să încep prin a mulțumi românilor pentru vot. Acest rezultat este sub așteptările noastre și a celor care ne-au dat votul. Desigur că am putea vorbi despre cauze, explicații să găsim scuze sau să ne întrebăm dacă, în România, democrația mai este democrație.

Pentru mine, asumarea a fost principiul de bază. Îmi asum rezultatul și voi convoca, în USR, alegeri pentru un nou președinte, în cel mai scurt timp. Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această constucție. Mă gândesc la Dominic Fritz, care a câștigat votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte. E foarte important ca USR să continue, pentru că s-au pus mari speranțe.

În fiecare zi, ca președinte, la fel ca atunci când am fost ministru, mi-am dăruit toată puterea și priceprea în acest proeict. Voi face asta în continuare, îi voi sprijini pe colegi. E foarte important să avem un reset, să plecăm mai departe cu energii proaspete și să atacăm alegerile prezidențiale și parlamentare cu un suflu nou și cu optimism.

Ne putem uita la rezultatele pozitive de ieri și vă dau exemple, pentru că nu e dracu chiar atât de negru: București, Timișoara, Bacău, Câmpulung, două primării în Argeș, șase în Bacău, Dumbrăvița din Brașov, Râșnov, Corbeanca, am recâștigat Întorsura Buzăului, Milișăuiți, patru primării în Sibiu, patru în Timiș. Am câștigat în București votul politic și suntem pe primul loc, iar în Timișoara, chiar detașat, a câștigat alianța ADU cu 42%. Se văd și diferențe față de exit-poll. Din ultimele noastre estimări, scorul PSD-PNL nu e 54%, ci undeva sub 50, la 47-48%, dar nu avem date finale.

Am avut alegeri organizate prost. Vreau să fac apel către autorități, către cei de la AEP, BEC, să se comporte mai uman cu oameni care leșină, președinți de secții, membri ai secțiilor de votare așteptând cu sacii la cozi. Alegeri organizate cu un singur scop, ca această coaliție să fie menținută la putere. Eu cred că, în democrație, rezultatele se obțin prin organizare. Și democrație fără partide politice nu s-a inventat. Am auzit pe cineva spunând că e vremea independenților. Fără organizare, nu poți obține rezultate. Forțele răului, în România, sunt bine organizate.

Îi înțeleg pe oameni că sunt dezamăgiți de politică și caută soluții de tip Albă-ca-Zăpada. Ele nu există în realitate. Rezultatele, în politică, se obțin prin structură, prin ierarhie, prin oameni care au o gândire și o susținere comună. Așa că îi încurajez pe oameni să voteze în continuare partide politice, să se uite la cele care merită. Bineînțeles, eu cred că merită USR.

Legat de votul PSD-PNL, să zicem că el este de 48%, nu 54. E sigur legat de acel transfer de la primării. Oamenii au votat la primari și pe linie PSD sau PNL dacă primarul a fost de la PSD sau PNL. Nu vreau să-i cert pe alegători, dar există o responsabilitate în vot. Dacă ei iau 48%, o să înțeleagă că fac bine României. Nu e timpul pierdut, sunt alegeri în toamnă, da-ți-le nota de plată pentru răul pe care îl fac acestei țări. Gândiți-vă bine cu cine votați pentru că votați pentru viitorul vostru, al nostru și al copiilor noștri", a spus Drulă, într-o conferință de presă.

Cătălin Drulă a spus că nu va candida la alegerile prezidențiale din acest an și că rămâne în USR.

Conform rezultatelor preliminare, Alianța Dreapta Unită ar fi pierdut două primării din București, sectoarele 1 și 2.

Cine este Cătălin Drulă

  • Cătălin Drulă (43 de ani) era președinte al partidului politic Uniunea Salvați România (USR) din 10 iulie 2022.
  • Drulă este deputat al circumscripției Timiș începând cu anul 2016 și a fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii în Guvernul Florin Cîțu.
  • În decembrie 2020, Cătălin Drulă a fost numit ministru al Transporturilor și Infrastructurii în Guvernul condus de Florin Cîțu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE