Asistența medicală gratuită este unul dintre principalele motive pentru care oamenii se mută în străinătate, potrivit unui nou studiu. 70% dintre cei intervievați în SUA de către Expatsi au declarat că speră să beneficieze de asistență medicală gratuită în țările de destinație.
Costul ridicat al asistenței medicale în SUA este probabil un factor important care contribuie la acest lucru. Jumătate dintre adulții americani spun că este o provocare să țină pasul cu costurile asistenței medicale, iar unul din patru spune că ei sau un membru al familiei a avut dificultăți în a plăti facturile de asistență medicală în ultimele 12 luni, potrivit KFF.
Asistența medicală gratuită nu este singurul motiv pentru care oamenii se mută în străinătate. 15% dintre cei chestionați de Gallup au declarat că vor să părăsească țara în următorul an, în creștere de la 10% în urmă cu zece ani. Principalul motiv invocat de aceștia: „pentru aventură și dezvoltare personală”, potrivit Euronews Travel.
Jen Barnett, co-fondator al Expatsi, o companie care a ajutat mii de americani să se mute în străinătate, ne dă sfaturi cu privire la ceea ce a recomandat viitorilor expatriați să se concentreze. „Trebuie să găsești un loc cu vremea, cultura, legile și limba potrivite, dar, până la urmă, totul ține de vibrații. Vă recomandăm să faceți excursii de recunoaștere pentru a afla ce se simte cel mai mult ca acasă.”
Ce vize solicită viitorii expați?
Mutarea în străinătate nu mai este la fel de dificilă ca altădată. Un laptop și o conexiune WiFi sunt adesea tot ceea ce cred cei care doresc să plece în străinătate că vor avea nevoie. Însă, dacă nu doriți să aveți probleme cu autoritățile de imigrare sau fiscale, este esențial să puteți locui și lucra legal în țara de destinație.
În ciuda acestui fapt, doar 21% dintre viitorii expați intervievați au declarat că intenționează să solicite vize de muncă calificată. Mai mult de 50% dintre ei plănuiau să obțină o viză de nomad digital sau nu erau siguri de ce viză vor avea nevoie.
Asistența medicală este gratuită pentru expați în Europa?
Țările cu asistență medicală universală sau așa-numita „asistență medicală gratuită” nu o oferă neapărat tuturor.
Multe țări le oferă mai întâi propriilor cetățeni. În unele țări, rezidenții, inclusiv expatriații, au, de asemenea, dreptul la asistență medicală gratuită. Este mai puțin probabil ca turiștii să beneficieze de sistemul de sănătate gratuit al unei țări.
Regatul Unit
În calitate de străin, puteți intra într-o clinică sau într-un spital din Regatul Unit și să vă așteptați la asistență medicală gratuită? Nu. În afara tratamentului de urgență, „turiștii medicali” trebuie să plătească pentru sistemele de sănătate din țările pe care cetățenii lor le primesc gratuit.
Dacă aveți rezidență, aveți acces la sistemul național de sănătate al Marii Britanii (NHS). Cu toate acestea, nu este complet gratuit. Vizele de rezident includ o contribuție la NHS de 1.035 de lire sterline pe an pentru a avea acces deplin la sistemul de sănătate „gratuit” al Marii Britanii.
Franța
Asistența medicală în Franța nu este oferită „gratuit” de către stat, motiv pentru care legislația franceză impune tuturor rezidenților să dețină o asigurare de sănătate. În majoritatea cazurilor, aceasta este asigurată de sistemul de securitate socială al statului francez, cunoscut sub numele de „Assurance maladie”.
Cu toate acestea, sistemul de stat nu plătește 100% din toate costurile de sănătate. Majoritatea rezidenților francezi cumpără, de asemenea, o asigurare suplimentară de la o companie sau de la o organizație non-profit, cunoscută sub numele de „complémentaire santé” sau „mutuelle”.
Rețineți că, dacă locuiți în Franța, dar nu sunteți angajat în această țară - cum ar fi pensionarii sau nomazii digitali - este posibil să primiți o factură anuală de sănătate, cunoscută sub numele de „cotisation subsidiaire maladie”.
Italia
În ceea ce privește asistența medicală, Italia împarte rezidenții străini în două categorii: cei care trebuie să se înregistreze la serviciul național de sănătate („Servizio sanitario nazionale”, sau SSN) în mod „obligatoriu” și cei care au opțiunea de a se înregistra în mod „voluntar”.
În linii mari, orice persoană angajată în Italia intră în categoria „obligatorie”, precum și cei care așteaptă să obțină rezidența sau cetățenia. Cei din categoria „obligatorie” au dreptul de a se înregistra gratuit la SSN, în timp ce cei care se încadrează în categoria „voluntară” trebuie să plătească pentru a se înregistra.
Pentru a afla în ce categorie vă încadrați, cel mai bine este să consultați un „commercialista” (contabil) italian.
Cei mai mulți dintre cei care sunt înregistrați gratuit la SSN trebuie de obicei să plătească pentru rețete și uneori trebuie să plătească taxe suplimentare la consultațiile sau procedurile din spitale.
Germania
Sistemul de sănătate din Germania este considerat unul dintre cele mai bune din lume, dar nu este gratuit.
Indiferent dacă este rezident sau cetățean, asigurarea de sănătate este obligatorie. Asigurarea publică de sănătate, sau „Gesetzliche Krankenversicherung” (GKV), este cea mai răspândită formă de asigurare de sănătate. Dacă optați pentru asigurarea publică, veți plăti o primă lunară către furnizorul de asigurări de sănătate, care este calculată în funcție de venitul dumneavoastră. Angajatorul dumneavoastră va plăti, de asemenea, contribuții obligatorii la asigurarea dumneavoastră.
Asigurarea privată de sănătate, sau „Private Krankenversicherung; (PKV), este cealaltă formă de asigurare de sănătate din Germania.
Dacă lucrați pe cont propriu, sunteți proprietarul unei mici afaceri, sunteți liber profesionist sau lucrați în serviciul public, cel mai probabil va trebui să vă înscrieți la PKV, deși mai există încă excepții notabile în acest sens. Primele pentru PKV sunt calculate pe baza unei evaluări a riscurilor efectuate de către asigurător și, în general, variază în funcție de vârstă și de starea dumneavoastră de sănătate.
Singura țară din lume în care asistența medicală este gratuită pentru toată lumea
Brazilia este singura țară din lume cu un sistem de sănătate cu adevărat universal și gratuit, disponibil pentru toată lumea, inclusiv pentru turiști. Asistența medicală este considerată un drept al omului în Constituția braziliană și, ca atare, este disponibilă gratuit pentru toți.