Pe 2 august, Curtea Constituțională a României a retrimis în Parlament legea pensiilor speciale, denumite "pensii de serviciu", după ce a găsit mai multe elemente de neconstituționalitate. Unele dintre aceste arrticole se referă la pensiile magistraților.
Între timp, după modificările solicitate de CCR, Guvernul a depus la Senat legea, unde aceasta va fi studiată de comisiile de specialitate. Ulterior, Senatul și Camera Deputaților vor da un vot în procedură accelerată. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, susține că, de această dată, nu se așteaptă să mai existe probleme, mai ales că a existat comunicare și cu Comisia Europeană. Comisiile au programată o ședință comună marți, la ora 10.
Legea pensiilor speciale, modificată și retrimisă
"Am făcut ultimele modificări, conform cerinţei CCR. Nu mai era în discuţie impactul, fiindcă, oricum, impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut, tot timpul actul e pentru viitor. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie cu încă zece procente şi calculul pensiei la magistraţi pe ultimele 48 de luni, pentru că singura temă a rămas în zona magistraţilor. (...)
Ca în multe alte probleme pe care le-a avut România, cred că cel mai important este să se creeze un 'T' zero, de unde să ştim exact regulile. Şi regulile, totuşi, să fie la toată lumea la fel. S-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie, calculul pensiei pe ultima luna de salariu. Şi parcă am mai dat exemplul, căutaţi-l pe fostul procuror general, să vedeţi cum şi-a înghesuit toate veniturile pe ultima lună, ca să iasă cu o pensie peste o sută de mii de lei.
Lucrurile acestea trebuie să se încheie. Au fost nişte excepţii, nişte crăpături ale legii, să le zicem aşa. Şi importantă este, totuşi, perspectiva. Faptul că se adaugă o lună la trei luni, la şase luni... Deja sunt lucruri convenite şi eu cred că sunt de bun simţ. Şi viitorul arată cu totul altfel", a spus Marcel Ciolacu, potivit Agerpres.
Alina Gorghiu: "Îmi doresc ca această lege să nu mai fie atacată la CCR"
Premierul Marcel Ciolacu ar dori ca aceste amendamente la pensiile speciale să fie adoptate în Senat și Camera Deputaților în cel mult două săptămâni. În acest fel, ar putea fi închisă cererea de plată numărul 3 din PNRR.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, e convins că actualele modificări nu mai pot fi respinse.
"Consider că această formă este îmbunătăţită şi corespunde cerinţelor Curţii. Amendamentele nu au cum să nu fie considerate bune. (...) Sperăm ca, după dezbaterile care vor avea loc, care, desigur, ştiţi că sunt limitate la observaţiile pe care Curtea le-a făcut, vom avea cât de curând în procedură accelerată şi un vot în plenul Senatului. Ele au fost discutate, au fost comunicate cu Comisia Europeană, cu experţii tehnici din cadrul Comisiei Europene, pe baza raportului întocmit de Banca Mondială, şi sunt legate de baza de calcul la care ne raportăm.
Sigur că ştiţi că decizia Curţii Constituţionale ne direcţionează destul de limitat şi ne imprimă direcţia. Se face o raportare a bazei de calcul la media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 de luni înainte de data pensionării. Curtea Constituţională ne-a dirijat cât mai aproape de ultima lună. Noi am încercat această variantă de mijloc care, sper, să fie în acord cu decizia.
De asemenea, cu privire la vechimea asimilată s-a făcut o formulă de amendament discutată cu colegii de la Ministerul Muncii şi cu cei din comisie. Este vorba de acea perioadă de cel mult cinci ani de zile de vechime asimilată cu eşalonarea ei în timp. Este, de asemenea, în discuţie modul de calcul. Sperăm că aceste amendamente vor fi discutate de către colegii noştri într-un ritm accelerat pentru că avem nevoie şi de votul în plenul Camerei Deputaţilor, după ce va trece de Senat, astfel încât să vedem care va fi deznodământul pe această lege a pensiilor de serviciu.
Îmi doresc tare mult ca aceste amendamente să fie agreate nu doar de Parlament. Îmi doresc ca această lege să nu fie atacată la Curtea Constituţională, pentru că amendamentele au fost discutate cu sistemul, dar desigur decizia până la urmă nu ne aparţine nouă. Fiecare titular al dreptului de atac la Curtea Constituţională îşi poate exercita sau nu acest atribut", a precizat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.