Amal Clooney, un avocat britanic proeminent, specializată în drept internațional și drepturile omului, a dezvăluit luni că a analizat ancheta Curții Penale Internaționale (CPI) care dus, între altele, la cererea unui mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu. CPI a cerut de asemenea mandate de arestare pe numele a trei lideri Hamas și pe numele ministrului Apărării din Israel, Yoav Gallant.
Amal Clooney a primit critici pe rețelele de socializare pentru că nu a vorbit despre războiul dintre Israel și Hamas. Luni, ea a precizat că a fost membră a unui grup de opt experți juridici și cadre universitare, convocat în ianuarie de Curtea Penală Internațională, pentru a cerceta posibilele crime comise în timpul conflictului dintre Israel și Hamas, potrivit The New York Times.
Pentru această investigație, grupului i s-a cerut să stabilească dacă cererile procurorului Karim Khan privind emiterea mandatelor de arestare au respectat standardele Curții Penale Internaționale. Mai exact, grupul a fost întrebat dacă existau „motive rezonabile de a crede” că persoanele menționate au comis infracțiuni care intră sub jurisdicția Curții, inclusiv genocid, crime de război și crime împotriva umanității.
Grupul a concluzionat în unanimitate că există astfel de motive și a publicat luni un raport în care își detaliază concluziile. Amal Clooney a declarat că grupul de experți „s-a angajat într-un proces amplu de examinare a probelor și de analiză juridică”, înainte de a ajunge la decizia sa.
„Legea care protejează civilii în război a fost elaborată în urmă cu mai bine de 100 de ani și se aplică în toate țările din lume, indiferent de motivele unui conflict”, a declarat aceasta. „În calitate de avocat specializat în drepturile omului, nu voi accepta niciodată ca viața unui copil să aibă mai puțină valoare decât a altuia.”
Israelul - ca și Statele Unite - nu este semnatar al tratatului internațional care a creat Curtea și nu acceptă jurisdicția acesteia. Amal Clooney este avocat la Doughty Street Chambers din Londra, un grup de avocați asociați cu o specializare în drepturile omului, și este profesor adjunct la Columbia Law School din New York. În septembrie 2021, ea a fost numită în funcția de consilier special pentru regiunea Darfur, unde un război civil a dus la o criză umanitară despre care oficialii ONU spun că este una dintre cele mai grave din ultimele decenii.