Distrugerea barajului Kahovka, din estul Ucrainei, ar putea afecta și litoralul românesc. Valul de sedimente va ajunge în Marea Neagră, în cel mult zece zile, susțin cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" (I.N.C.D.M. Constanţa).
Autoritățile în sănătate vor lua probe de apă din Marea Neagră pentru a stabili dacă ar putea exista vreun pericol pentru turiști.
Valul plin de sedimente, uleiuri si alte substanțe necunoscute ar urma să intre în apele românești în cel mult șapte-zece zile. Punctul de intrare este Sulina, apoi va urma linia țărmului Năvodari, Constanța, Eforie, stațiunile din Sudul litoralului Mangalia, Vama Veche, apoi către Bulgaria. Este o chestiune de timp și totul ține în acest moment de curenți și de viteza vântului.
Valul de poluare cauzat de distrugerea barajului ucrainean de la Nova Kakhovka va afecta și țările cu ieșire la Marea Neagră, inclusiv România, au avertizat autoritățile bulgare.
”Nu există dovezi ale depășirii nivelurilor de poluare pe țărmurile bulgare de la Marea Neagră, după distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Acest lucru a fost anunțat de autorități, în urmă cu două zile. Poluarea se află acum în principal în zona Odesa și a ajuns pe partea dreaptă a localității Bugaz. Institutul bulgar de Oceanologie raportează că vântul puternic va duce apele spre sud și avertizează că este posibil ca o mare parte din acestea să ajungă pe țărmul României”, spune Yoana Georgieva, jurnalist Euronews Bulgaria.
Apa Mării Negre își va schimba culoarea, după ce valul de sedimente va ajunge în zona litoralului românesc
Este anunțul lui Florin Timofte, șeful Consiliului Științific al Institutului din Constanța.
Acesta este primul semn vizibil al poluării.
Florin Timofte, președinte consiliu științific I.N.C.D.M. Constanţa: "Atunci când va ajunge apa, să spunem încărcată cu sedimente și nutrienți, va ajunge în zona de nord a litoralului, zona Gurile Dunării, Chilia, Sulina. După care, la fel, cum se vede și în cazul Dunării, sedimentele sunt transportate de curenți către sudul Dunării. La fel, și apa contaminată din Ucraina va veni și se va amesteca cu cea de la Dunăre și va coborî către sudul litoralului.
Acei nutrienți vor stimula algele fitoatopice, vor genera înfloriri, va avea loc o scădere a calității apelor de îmbăiere, probabil, o scădere a salinității. Vom avea o apă netransparentă, vom avea o apă verde sau maro, în dependență de speciile care vor înflori."
Deocamdată, specialiștii din sănătate publică nu pot spune dacă accesul pe litoralul românesc ar putea fi restricționat. Totul depinde de rezultatele probelor de apă.
Cristina Mihaela Schipor, șefa Direcției de Sănătate Publică Constanța: "Monitorizăm apa de îmbăiere și ne pregătim cu proceduri pentru a mări parametrii de monitorizare, în sensul de a-i lărgi, să monitorizăm și alți parametri, așa încât să putem avea o oglindă foarte clară."
Românii pe care i-am întâlnit pe litoral spun că se vor conforma oricăror decizii, dar speră că valul de sedimente nu va afecta apa mării prea mult.
"Era bine să nu se întâmple, să nu fi fost războiul. Este trist. Nu mai facem baie, nu mai e baie, nu mai e nimic, ani de zile. Sperăm să nu fie, să fie pace", spune un turist.
Autoritățile din Odesa le-au cerut deja localnicilor să evite să se scalde în Marea Neagră și să meargă la plajă. Imediat după distrugerea barajului, prima decizie a fost de a amâna deschiderea unor plaje pe care turiștii erau așteptați din 5 iunie.