Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila, despre condițiile declarării epidemiei de gripă în România. „Nu se introduc restricții pentru populație”

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat, miercuri, la Euronews România, care sunt condițiile pentru a fi declarată epidemie de gripă în țara noastră. Pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, ar urma să fie limitat accesul în spitale, însă pentru populație nu vor fi aplicate restricții, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19. Autoritățile sanitare au făcut o serie de recomandări, printre care respectarea condițiilor de igienă și purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate.

Dr. Rafila a precizat că epidemia de gripă este declarată printr-un „mecanism care se desfășoară la nivelul Ministerului Sănătății pe baza datelor epidemiologice pe care le avem din sistemul de supraveghere. Joi vom avea datele pentru săptămâna precedentă de supraveghere”:

„Dacă într-adevăr se cumulează două lucruri - o creștere cu 20% a cazurilor de viroze respiratorii, în general, care includ și gripa, și o proporție de minimum 10% a probelor testate pozitive pentru gripă, atunci se declară epidemia. E o situație care s-a mai întâmplat și în alți ani”, a afirmat medicul Alexandru Rafila, în direct la Euronews România.

Ce măsuri vor fi aplicate dacă va fi declarată epidemia de gripă în România

„Ea duce la adoptarea unor măsuri, mai ales la nivelul unităților sanitare de reducere a circulației în unitățile sanitare, respectiv limitarea vizitelor pentru o perioadă de timp. În general, durează câteva săptămâni, cât durează valul epidemic.

În plus, măsuri suplimentare de asigurare a protecției personalului medical - triaj epidemiologic pentru personalul medical în fiecare zi și măsuri generale recomandate populației pentru ca impactul acestui val epidemic să fie cât mai mic”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătății a evidențiat că măsurile sunt recomandate, deoarece „nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație”.

„Oamenii știu deja că măsurile de protecție individuală care se referă la igiena personală, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor sau utilizarea măștii atunci când ajungem într-un spațiu închis aglomerat, lucrurile astea cred că au intrat în obișnuință și nu mai constituie nicio problemă.

Sunt la nivel de recomandare pentru populație, ca să nu inducem o discuție în spațiul public legată de restricții sau obligativități.

Nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație. Doar se limitează accesul în unitățile medicale unde evident că apariția de focare de infecție gripală pune în pericol pacienții”, a mai precizat Rafila.

Recomandări pentru părinți: „Să nu stea ore întregi cu un copil care are o simplă boală febrilă la unitățile de primiri urgențe care sunt supraaglomerate”

Ministrul Sănătății a amintit că spitalele care tratează infecțiile respiratorii sunt mai aglomerate. Sunt aglomerate unitățile de primiri urgențe. Am avut o discuție în acest sens.

„Am pus la dispoziție un ghid orientativ pentru părinți. Ei să se adreseze pentru formele obișnuite de viroză la medicii de familie și în centrele ambulatorii pe care le-am pus la dispoziția populației.

Să nu stea ore întregi cu un copil care are o simplă boală febrilă la unitățile de primiri urgențe care sunt supraaglomerate.

Dacă stai cu un copil care are o viroză banală la UPU, riscurile sunt mai mari pentru copil. Acolo există alte patologii infecțioase. Lucrul ăsta nu este favorabil pentru copii”, a mai precizat Rafila.

Alexandru Rafila, despre cazurile de viroze: „Pentru formele ușoare cel mult medii, prezența la medicul de familie este normală”

„Ca să mai scădem presiunea pe unitățile de primiri urgențe, am organizat centrele ambulatorii pentru copii. Trebuie să ne gândim că personalul este același. Nu putem să înființăm peste noapte astfel de structuri. Pentru noi, este o politică pe termen mediu în care asistența medicală prespitalicească să fie dezvoltată încât să nu existe această presiune foarte mare la UPU.

Circa 75% dintre cazurile care se prezintă pot să beneficieze de asistență medicală ambulatorie în altă parte decât în UPU.

Fac apel din nou. Pentru formele ușoare cel mult medii, prezența la medicul de familie este normală. Așa se întâmplă peste tot în lume. Nu are rost ca dacă oamenii fac febră 38 și au o durere în gât să stea ore întregi la unitățile de primiri urgențe.

Un lucru foarte important pentru toată lumea.

Persoanele care au simptomatologie e bine s să se autoizoleze la domiciliu, nu să fie în situația să răspândească infecția la locul de muncă”, a concluzionat ministrul Sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE