Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alergia la ambrozie: număr tot mai mare de pacienți. Tratamentul imunologic, aplicat pe parcursul a cel puțin doi ani

Este din nou perioada ambroziei, iar asta înseamnă că viața a cel puțin două milioane de români se schimbă. În rău. Strănuturi, nas înfudat, mâncărime sau chiar și dificultatea de respira sunt doar unele dintre problemele cu care se confruntă cei alergici la ambrozie. Specialiștii spun că este un an atipic pentru că numărul de pacienți cu simptome severe a crescut. În același timp, pe platforma hartaambroziei.ro au fost marcate peste 400 de locuri în care a fost identificată aceasta plantă.

Crește numărul celor afectați de ambrozie

De mai bine de un an, Iustin a observat că în perioada ambroziei are nasul înfundat și îi este tot mai greu să respire. În plus, strănută des. Sunt simptomele care l-au făcut să înțeleagă că este alergic.

Iustin, pacient alergic: Culmea e că înainte nu aveam nimic. Mi se părea amuzant, nu credeam oamenii care chiar au și acum simt pe pielea mea și e cam nasol. Te mănâncă foarte, foarte tare nasul și strănuți foarte tare.

Medicii spun că alergiile pot apărea și la vârste înaintate. Tocmai din acest motiv recomandarea este să apelăm la testele de specialitate încă de la primele simptome.

Carmen Davițoiu, medic specialist ORL: De la an la an, numărul pacienților este într-o continuă creștere și au multiple alergii. Nu doar la ambrozie, ci și la acarieni, mucegai, polen șamd. Ca remedii, în principal consultul alergologic este foarte important, cu testele de alergii, și eventual tratamentul alergologic.

Testele pentru bolile alergice sunt decontate în România. Sunt efectuate în spitalele în care există un medic alergolog și e necesar un regim de spitalizare de zi. În plus, Societatea Medicilor Alergologi din România face demersuri și pentru decontarea terapiilor de către CNAS.

Dr. Carmen Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică: Am solicitat ca imunoterapia cu alergen să existe, să fie adusă în România, să fie și sub forma subcutană, și sub formă de tablete, și forma sublinguală și să se facă compensarea conform vârstei pacientului. Practic, pentru copii ar trebui să fie gratuită, iar pentru adulți, să fie compensat.

Sprayurile nazale pentru eliberarea căilor respiratorii sunt un remediu de moment pentru înlăturarea simptomelor. Tratamentul imunologic care ar dezvolta anticorpi pentru anumiți alergeni se aplică pe parcursul a cel puțin doi-trei ani.

Beatrice Speteanu, farmacistă: Avem noroc că, în România, de ani de zile există o variantă de tratament, e destul de greu de accesat și pentru noi farmaciștii, pentru că știm că există o singură intrare, undeva in toamnă trebuie să le luăm din depozite. Este un medicament care se ține la rece, în frigider. În prima zi când au început cazurile, cred că a fost prima zi în care a bătut vântul foarte mult, am terminat stocul din antihistaminice orale. Le sugerăm pacienților să poarte o mască, o mască de protecție ca în cazul infecțiilor respiratorii deoarece filtrează particulele de polen. De asemenea, să nu uite să iasă fără ochelari de soare din casă.

Aceasta perioada devine complicată pentru cel puțin două milioane de români care sunt alergici la ambrozie. Planta este tot mai prezentă în orașe.

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews România: Ambrozie, cât vezi cu ochii, pe ambele sensuri ale drumului care duce către centura Bucureștiului. Și este doar unul dintre cele 400 de locuri semnalate de către cetățeni pe site-ul hartaambroziei.ro.

Platforma îi ajută pe cei care sunt alergici să evite anumite zone din oras unde buruiana nu a fost înlăturată. Proprietarii de terenuri pe care este identificată planta au obligația să ia masuri pentru combaterea ei, altfel se pot alege cu amenzi de până la 6000 mii de lei, în cazul persoanelor fizice, sau 50 de mii de lei, în cazul persoanelor juridice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE