Alegerile prezidențiale din Statele Unite, confuntarea între republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris, reprezintă un test „de maturitate al unei societăți americane extrem de divizate”, a explicat Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale, în direct la Euronews România. Potrivit sondajelor, doi candidați merg umăr la umăr, motiv pentru care fiecare a mizat pe o strategie diferită pentru a atrage alegătorii; Trump a mizat pe „mobilizarea electoratului radical” în timp ce Kamala Harris a căutat „segmentul indecis, cel puțin în cele șapte state-cheie”.
Într-o ediție specială a emisiunii „Vocile care contează” de la Euronews România, dedicată alegerilor prezidențiale din Statele Unite, Valentin Naumescu, profesor de Relații internaționale, la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat că vor urma zile tensionate pe măsură ce vor apărea rezultatele scrutinului care va decide următorul președinte american.
„Americanii încearcă să parcurgă această zi cu sentimentul că își fac datoria față de țară, față de democrație. Cred că mai tensionate vor fi zilele următoare în momentul în care încep să apară rezultatele și în momentul în care, inevitabil, ca în orice alegeri vom avea un câștigător și un învins. Acolo va fi testul de stres, de maturitate al unei societăți americane extrem de divizate care trebuie să facă față nu doar zilei alegerilor, cât mai ales rezultatului și perspectivei post electorale.”, a precizat profesorul Valentin Naumescu.
Profesorul Valentin Naumescu: Trump nu va mai candida dacă pierde alegerile
„Varianta în care Donald Trump pierde alegerile e clar că le pierde definitiv. El a și spus că nu va mai candida încă o dată. Dacă aceasta va fi concluzia zilei de vot, va fi un rezultat amar și greu de digerat de către cei mai pătimași suporteri ai lui Trump”, a afirmat profesorul de Relații Internaționale, la Euronews România.
Perspectiva revenirii lui Donald Trump îi înfricoșează pe mulți americani democrați
„Pe de altă parte, trebuie să ne imaginăm și dacă va câștiga Donald Trump și va fi învinsă Kamala Harris, această perspectivă a revenire la Casa Albă a lui Donald Trump pe 20 ianuarie 2025 înfricoșează pe mulți americani democrați, creează angoase și sigur că vor fi cel puțin câteva zile, câteva săptămâni până când lucrurile se vor așeza.
Vor fi zile de incertidine, de întrebări. S-ar putea să persiste și anumite suspiciuni cu privire la fraudare. Vom auzi probabil cuvântul acesta din partea perdanților”, a mai spus Naumescu.
Profesorul de Relații Universitare a considerat „curios” faptul că strategii electorali nu i-au recomandat lui Donald Trump să se adreseze și alegătorilor de centru, ci a mizat „până în ultimul minut pe radicalizare.”
„Mi s-a părut curios că strategii electorali ai lui Donald Trump nu i-au sugerat să se adreseze și centriștilor. Nu a făcut acest lucru și mizează în continuare până în ultimul minut pe radicalizare.
În schimb, Kamala Harris, cel puțin în ultimele zile, a căutat în segmentul centrist, segmentul indecis, cel puțin în cele șapte state-cheie. Din perspectiva strategiei electorale, aici poate fi un plus.
Donald Trump mizează pe mobilizarea electoratului radical, antisistem, frustrat.
Nu s-a adresat aproape deloc pentru segmentul centrist, segmentul nemulțumit de această radicalizare și polarizare democrat-republicană. Sunt mulți americani care așteaptă un alt fel de ofertă politică”, a mai precizat profesorul universitar.
Analistul Alexandru Georgescu: Donald Trump convinge în primul rând prin performanța economică
La rândul său, Alexandru Georgescu, analist de politică externă și expert în securitate internațională, a precizat că societatea din Statele Unite se confruntă cu numeroase provocări, în condițiile în care „există o tendință mai ales în retorica aceasta dură să se ajungă la chestiune totemice: lege și ordine, dreptul la avort, libertate personală care să excludă discuții de substanță pe alte subiecte de politică mai importante.”
„Mi s-a părut foarte interesantă dezbaterea dintre vicepreședinții americani și câtă substanță a avut, în absența marilor candidați care s-ar fi întrecut în declarații bombastice. Cred că Donald Trump convinge în primul rând prin performanța economică de care le amintește oamenilor că au experimentat-o până înainte să vină pandemia în SUA.
În ciuda unor indicatori economici favorabili cu privire la nivelul inflației sau la nivelul șomajului, cu toate acestea, veniturile reale ale americanului mediu sunt încă sub nivelul celor din 2019. Nu a ajuns să se simtă la fel de prosper cum se simțea în 2019”, a afirmat Georgescu.
Analist: Trump a marșat pe lege și ordine
„În același timp, Donald Trump a marșat foarte mult pe zona aceasta de lege și ordine, percepția că chiar dacă la nivel istoric nu s-a ajuns la niște maxime istorice în anii '80, '90, totuși în ultimii ani, societatea americană a devenit din ce în ce mai dezordonată, mulți oameni cu probleme cu drogurile, violențe ciudate pe străzi. Republicanii sunt în măsură să aplice măsuri ferme în acest sens.
Democrații sunt fie prin înclinația lor ideologică, fie prin nevoia lor de a face pe plac anumitor grupuri ideologice, nu pot face acest lucru.
De cealaltă parte, Kamala Harris a marșat pe criticarea caracterului lui Donald Trump, pe chestiunea libertăților individuale, mai ales după decizia Curții Supreme de a elimina decizii în cazul avortului Roe vs. Wade după 50 de ani în care a fost drept constituțional”, a mai menționat analistul de politică externă.
ed
Profesorul Radu Carp, despre votul prin corespondență în SUA: Ecel mai important argument pentru onestitatea alegerilor.
„Este un număr foarte mare de voturi exprimate prin corespondență. Dacă nu mă înșel, este cel mai mare număr de până acum. Asta înseamnă că există încredere în sistem. Cred, anticipez un pic, că toate aceste acuzații de fraudă, indiferent din partea cui vor veni, nu vor găsi suport, pentru că dacă există un număr atât de mare de cetățeni care au avut încredere să-și transmită votul, cred că e cel mai important argument pentru onestitatea alegerilor.
În Statele Unite, discutăm despre un sistem electoral, cu totul diferit față de cel din Europa. De exemplu, la vot nu ți se cere buletinul. La vot pot participa și persoane care nu au cetățenia Statelor Unite. De aceea, Donald Trump a ridicat această problemă în timpul campaniei. A spus că ar fi bine să existe o reformă minimală, ca cei care au toate actele în regulă să poată participa.
Asta nu înseamnă că participă oricine de pe stradă. Există acel număr de securitate socială care îți asigură accesul la vot.
Tot ce noi am considera ca fiind posibile breșe în sistem, de fapt nu sunt breșe, ci sunt elemente particulare ale sistemului de vot care garantează secretul votului, care garantează transparența procesului electoral”, a concluzionat Radu Carp, profesor de Științe Politice la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București.