Pe 22 ianuarie 2023 se împlinesc 50 de ani de la Roe vs Wade, procesul care a dus la decizia istorică din 1973 a Curții Supreme a SUA, care a stabilit dreptul constituțional la avort în Statele Unite. Opinia majoritară a constatat un drept absolut la avort în primul trimestru de sarcină.
În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a revocat protejarea dreptului la avort, o decizie controversată, care a stârnit numeroase proteste și critici venite inclusiv de la președintele american Joe Biden.
Cine erau Roe și Wade, părțile implicate în proces
Jane Roe a fost un pseudonim pentru Norma McCorvey, care avea 22 de ani, era necăsătorită, șomeră și însărcinată pentru a treia oară în 1969, când a încercat să facă avort în Texas. Până când Curtea Supremă a SUA i-a dat dreptate, McCorvey a născut o fetiță pe care a dat-o spre adopție.
Henry Wade a fost procurorul districtual al comitatului Dallas, Texas. Treaba lui era să aplice o lege de stat care interzicea avortul, cu excepția cazului în care acesta era necesar pentru a salva viața unei femei, așa că el a fost persoana pe care McCorvey a dat-o în judecată atunci când a solicitat avortul.
După moartea ei, biograful Joshua Prager a declarat că McCorvey și-a câștigat existența ținând discursuri și scriind cărți despre ambele părți ale dezbaterii privind avortul și că a fost antrenată de ambele părți. Ea a avut sentimente contradictorii în legătură cu fiecare dintre ele, a spus el, dar a fost consecventă într-un singur punct: susținerea avortului în primul trimestru, relatează Associated Press.
Ce a decis instanța în anul 1973, în procesul Roe vs Wade
Reclamanta a susținut că legea texană era neconstituțional de vagă și că îi încălca dreptul la intimitate personală, protejat prin Constituție. Întrebarea adresată Curții Supreme a Statelor Unite a fost: Constituția recunoaște dreptul unei femei de a întrerupe sarcina prin avort?
Judecătorul Harry Blackmun a emis opinia majorității de 7-2, concluzionând că da, deși această protecție trebuie să fie pusă în balanță cu interesele guvernului de a proteja sănătatea femeilor și „potențialitatea vieții umane". Instanța cu înclinații conservatoare a declarat că decizia unei femei de a face avort în primele trei luni de sarcină trebuie lăsată la latitudinea ei și a medicului ei.
La momentul pronunțării hotărârii Roe, avortul era în general legal în doar patru state și permis în circumstanțe limitate în alte 16 state. Drepturile constituționale prevalează asupra legilor de stat, astfel că decizia Curții a anulat interdicțiile din celelalte 30 de state. Dar a permis statelor să impună anumite reglementări în timpul celui de-al doilea trimestru pentru a proteja sănătatea femeii și să ia măsuri pentru a proteja viața fetală în al treilea trimestru.
Iunie 2022: Curtea Supremă a SUA a revocat protejarea dreptului la avort
În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a luat o decizie care a aruncat țara în situația în care se afla înainte de procesul Roe vs Wade. Concret, Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, a decis să anuleze jurisprudenţa stabilită prin cazul Roe vs Wade.
Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe vs Wade (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.
„Constituţia nu face nicio referire la avort şi niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorităţii. Roe vs Wade „era total nefondat încă de la început” şi „trebuie să fie anulat”. „Este timpul ca problema avortului să fie lăsată în seama reprezentanţilor aleşi ai poporului” în parlamentele locale, se mai spunea în decizie.
De la decizia iunie 2022, SUA s-au împărţit între statele care au decretat interdicţii, situate în principal în sud şi centru, şi cele care au sporit accesul la întreruperea sarcinii, în principale în statele de pe cele două coaste. O situaţie care rămâne fluidă, fiecare măsură fiind supusă recursurilor în instanţele locale.
De la hotărârea Curții Supreme, cel puțin 13 state au implementat interdicții radicale privind avortul, arată o monitorizare făcută de New York Times.
Ianuarie 2023: Curtea Supremă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul
În ianuarie 2023, cea mai înaltă instanţă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul după şase săptămâni de sarcină. A fost pentru prima oară, de la decizia din iunie 2022, când o Curte Supremă a unui stat american a garantat dreptul la avort, relatează Agerpres.
„Apreciem că dreptul la intimitate consacrat în Constituţia noastră acoperă deciziile femeilor de a avorta”, se arată în decizia judecătorilor.
Situația în Uniunea Europeană
Dreptul la avort este încă o sursă de controverse în unele țări europene. Polonia a pus în aplicare o interdicție aproape totală a procedurii în ianuarie 2021, în urma unei decizii a curții sale constituționale.
Iar Malta rămâne singura țară din Uniunea Europeană care are o interdicție totală a avorturilor în toate circumstanțele.
În iunie 2022, o turistă americană însărcinată în 16 săptămâni a trebuit să fie evacuată din punct de vedere medical în Spania, deoarece într-un spital maltez i s-ar fi refuzat avortul pentru o sarcină neviabilă, deși prezenta risc de infecție sau de sângerare puternică.
Parlamentul European, rezoluție în favoarea dreptului la avort
În iulie 2022, după hotărârea controversată luată de Curtea Supremă a SUA, Parlamentul European a cerut ca dreptul la „avort în condiții de siguranță și legalitate" să fie adăugat la Carta drepturilor fundamentale a UE și a subliniat că negarea acestei proceduri reprezintă o formă de violență împotriva femeilor și fetelor.
„Drepturile femeilor sunt inalienabile și nu pot fi eliminate sau diluate", au scris ei.
Parlamentarii europeni au arătat cu degetul spre unele state membre ale UE care au ridicat obstacole semnificative în ceea ce privește accesul la avort, cum ar fi Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația. De asemenea, ei au menționat Malta, după cazul turistei americane mai sus menționate.
Modificarea Cartei ar necesita o revizuire a tratatelor UE.
Rezoluția fără caracter obligatoriu, care a trecut cu 324 de voturi pentru și 155 împotrivă, a fost un gest simbolic de sprijin pentru milioanele de femei americane care riscă să piardă accesul la avort după recenta hotărâre a Curții Supreme a SUA.