Finlandezii vor decide cine va fi viitorul președinte al statului european care are cea mai lungă graniță cu Rusia și care a devenit recent membru NATO. În cel de-al doilea tur al scrutinului, se vor confrunta fostul premier de centru-dreapta Alexnader ȘTUB și fostul ministru de externe, ecologistul Pekka Haavisto.
Oricare dintre cei doi candidați rămași în cursă va câștiga alegerile prezidențiale de duminică, noul șef al politicii externe și de securitate a țării va fi un conducător pro-european și un susținător puternic al Ucrainei, scrie Reuters.
Cine sunt candidații
Fost premier al Finlandei, în perioada 2014-2015, Alexander Stubb (ȘTUB), este favoritul alegerilor prezidențiale. Candidat din partea formațiunii de centru-dreapta Coaliția Națională, aflată la guvernare, Stubb a câștigat primul tur al alegerilor cu 27,2%.
Contracandidatul său Pekka Haavisto, din partea Ligii Verzilor, s-a plasat pe locul doi, la mica distanță, cu 25,8%. Haavisto a fost principalul negociator al aderării Finlandei la NATO, în calitate de ministru de externe. În cazul în care ar câștiga, ar deveni primul președinte finlandez aparținând minorității LGBT.
În materie de politică externă și apărare, cei doi candidați au abordări similare. Amândoi pledează pentru consolidarea apărării și susținerea Ucrainei în fața agresiunii Rusiei.
Juhana Aunesluoma, profesor de științe politice: "Pekka Haavisto are, probabil, un trecut și o formare mai globalistă și ideologică, este unul dintre membrii fondatori ai Partidului Verde din Finlanda. Astfel, problemele de mediu sunt prioritare pe agenda sa, la fel subiectele care țin de justiție globală. În schimb, Alexander Stubb este foarte pro-UE, pro-NATO, un politican cu mentalitate occidentală, poate mai înclinat spre relațiile transatlantice, ca viziune ideologică."
Finlanda, statul cu cea mai lungă graniță cu Rusia
Finlanda, o țară de 5,6 milioane de locuitori, este statul european care are cea mai lungă graniță cu Rusia: peste 1.340 de km. Helsinki și-a abandonat tradiționala politică de neutralitate și a decis să intre în NATO, la scurt timp de la invazia Rusiei în Ucraina. A devenit membru cu drepturi depline în aprilie 2023.
Președintele Finlandei are puteri executive în ceea ce privește politica externă și de apărare.
Pe lângă tensiunile de la graniță, Finlanda s-a confruntat recent și cu cea mai amplă grevă din istorie. Sindicatele au protestat din cauza noului cod al muncii, care limitează beneficiile sociale.