Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO în cadrul căreia a depus instrumentul de aderare, care a fost înaintat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator, transmite Agerpres.
Discursul Secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg: ”Finlanda e mai sigură, iar NATO este mai puternică cu NATO ca aliat. De astăzi noi stăm împreună ca aliați.
Ușa NATO rămâne deschisă și nu va fi niciodată închisă prin forță sau coerciție.
NATO reprezintă o comunitate unită de valorile pe care le avem: libertate, democrație și respect întru lege. Sunt fericit și sunt mândru să fiu secretarul general care spune <<Bine ai venit>> Finlandei ca membru suprem al familiei NATO. Bine ați venit în Alianță!”
UPDATE. Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat, în cadrul unei ceremonii publice, pe ministrul de externe finlandez, Pekka Haavisto, să depună instrumentul de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, înmânându-l secretarului de stat american, Antony Blinken, reprezentant al statului gardian al tratatului fondator.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat apoi că Finlanda este oficial a 31-a ţară membră a NATO.
"Epoca de nealiniere militară din istoria noastră a luat sfârșit. Începe o nouă eră", a declarat președintele finlandez Sauli Niinistö, într-o declarație.
El a adăugat însă că, întrucât cererile lor au fost depuse împreună ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, "aderarea Finlandei nu este completă fără cea a Suediei".
— Sauli Niinistö (@niinisto) April 4, 2023
La rândul său, Sanna Marin, premierul Finlandei, le mulțumește "aliaților pentru încrederea acordată", promițând că "împreună vom fi și mai puternici".
Finland is entering a new era as a member of NATO. I am proud of Finland and the Finnish people. As a nation, we have been united throughout this historic process. Thank you to our Allies for your trust. Together we will be even stronger.
— Sanna Marin (@MarinSanna) April 4, 2023
Steagul Finlandei a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO marţi după-amiază, în cadrul unei ceremonii la care participă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, miniştrii de externe din statele aliate, ambasadorii ţărilor membre NATO şi reprezentanţii militari.
Steagul Finlandei a fost arborat între cele ale Estoniei şi Franţei, urmând ordinea alfabetică.
Finlanda intră oficial în NATO
Marți și miercuri se desfășoară reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, la sediul Alianţei de la Bruxelles. Înainte de începerea lucrărilor, de la ora 15.00, va avea loc ceremonia de aderarea și arborarea steagului Finlandei la sediul NATO.
The flag-pole for the 31st Ally is ready.
— Oana Lungescu (@NATOpress) April 3, 2023
All set for #Finland’s 🇫🇮 accession on April 4 with @jensstoltenberg & @niinisto.
What better way to mark #NATO’s birthday!#WeAreNATO pic.twitter.com/YI643jOcxY
ȘTIRE INIȚIALĂ
"Este o săptămână istorică. Mâine (marţi - n.red.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31-lea membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO", a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai organizaţiei de marţi şi miercuri.
El a precizat că arborarea steagului Finlandei la sediul NATO din Bruxelles va avea loc marţi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora 15.00.
"Toţi suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid", a spus Stoltenberg, referindu-se la cealaltă ţară nordică care a făcut cerere de aderare, dar aceasta nu a fost ratificată de două state membre, Turcia şi Ungaria.
Suedia mai așteaptă
În ceea ce privește Suedia, Stoltenberg a precizat că aderarea trebuie să aibă loc cât mai rapid.
Finlanda și Suedia au depus candidatura la NATO, împreună, la scurt timp de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.
Ungaria și Turcia nu au ratificat însă acordul privind aderarea Suediei. Regimul de la Ankara acuză guvernul de la Stockholm că nu a luat măsuri împotriva unor cetățeni de origine kurdă, pe care îi consideră ”teroriști”.