Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. MApN: Atacuri cu drone la graniţa Ucrainei cu România. Patru aeronave, ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că patru aeronave de luptă au fost ridicate de la sol, în noaptea de joi spre vineri, pentru a monitoriza situaţia de la graniţa cu Ucraina, unde forţele ruse au atacat cu drone infrastructura portuară.

Potrivit sursei citate, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1:52 şi, ulterior, începând cu ora 3:22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă au decolat de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4:00.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3:00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existenţa unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din dimineaţa de vineri, cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

În acest context, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea, fiind transmise, la ora 2:01, mesaje RO-ALERT.

Atacurile cu drone au avut loc asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe braţul Chilia al Dunării.

MApN aminteşte că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.

Autoritățile din Tulcea au emis un mesaj RO-Alert

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-ALERT pentru populaţia din zona de nord a judeţului Tulcea după ce, structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiului aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţă cu România.

IGSU a făcut apel la calm și a transmis cetățenilor din zonele afectate să respecte recomandările de adăpostire și de autoprotecție, în special în cazul în care obiecte provenite din spațiul aerian ar cădea pe teritoriul românesc. Populația a fost îndemnată să rămână vigilentă și să apeleze numărul unic de urgență 112 în cazul în care observă situații neobișnuite sau simt că se află în pericol.

„Astfel, mesajul transmis către populație, face un apel la calm, iar în cazul în care cad obiecte din spațiul aerian, să respecte recomandările de adăpostire și de autoprotecție transmise prin mesajul RO-Alert.

Menționăm că orice cetățean care se simte în pericol ori observă ceva neobișnuit, poate apela numărul unic de urgență 112 pentru a cere sprijin ori ajutor.

De asemenea, zonele vizate de atacurile Federației Ruse sunt pe teritoriul ucrainean, la mică distanță de granița cu România și astfel există posibilitatea ca anumite obiecte în urma ripostei armatei ucrainene să cadă pe teritoriul românesc.

Facem încă o dată precizarea pentru liniștea comunităților din zona de Nord a județului Tulcea, dar și celor ce ajung în zona respectivă ca turiști că nu sunt vizate ținte ori zone de pe teritoriul României!”, a declarat Daniel Nastase, purtatorul de cuvant al ISU Tulcea.

Două apeluri la numărul de urgență 112

Autoritățile subliniază că nu există ținte sau zone de pe teritoriul României vizate în mod direct de aceste atacuri, asigurând liniștea comunităților din nordul județului Tulcea, dar și a turiștilor care vizitează zona.

În legătură cu apelurile primite la 112, dispeceratul județului Tulcea a înregistrat două apeluri în urma emiterii alertei RO-Alert. Primul apel a fost efectuat pentru a solicita informații suplimentare despre situația din zonă, în timp ce al doilea apel a relatat că se aud explozii venind din zona de nord a localității Ceatalchioi, pe teritoriul ucrainean.

Autoritățile au confirmat că exploziile raportate sunt rezultatul atacurilor desfășurate pe teritoriul Ucrainei, fără a exista amenințări directe asupra localităților din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE