Minivacanța de 1 iunie și Rusalii a aglomerat punctele de trecere a frontierei și drumurile care duc în zonele turistice din țară.
În Vama Giugiu, turiștii care se îndreaptă spre litoralul bulgăresc spun că așteaptă cu orele pentru a ieși din țară.
Autoritățile române au emis o atenționare și pentru turiștii care se îndreaptă spre Grecia și Turcia.
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria către Republica Elenă și Republica Turcia, precum și retur către România, în perioada 31 mai - 5 iunie 2023, că se preconizează înregistrarea unor timpi de așteptare ridicați la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare. Se recomandă cetățenilor români să folosească toate punctele de frontieră și să se asigure că dețin combustibil, apă, alimente sufiente pentru astfel de situații", potrivit unui comunicat MAE.
Șofer: "Se așteaptă aproape patru ore"
În social media, pe grupurile de vacanță, curg imaginile cu mașinile aflate bară la bară încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii spun că așteaptă de aproximativ patru ore.
"Sunt la Vama Giurgiu. Se așteaptă aproape patru ore ca să ieșim din țară", spune un bărbat.
Alin Burcea, vicepresedinte ANAT: "Așteptăm în coada de la Vama Giurgiu. Sunt aproape patru ore de când trebuia să ajungem la punctul de frontieră. Se stă la o coadă de șase kilometri. Patru ore se stă în 2023."
În Vama Giurgiu, cozile au devenit un lucru obișnuit, care se repetă în fiecare an în perioada vacanțelor.
Alin Burcea, vicepresedinte ANAT: "Este o problemă de sistem, pentru că se circulă pe o singură bandă, pentru că podul are un singur sens."
Traficul este îngreunat și în alte puncte de frontieră. La ieșirea spre Ungaria, mașinile așteaptă, în medie, 80 de minute, iar în Vama Nădlac doi, aproape trei ore. Autoritățile din România au emis o alertă de călătorie și recomandă șoferilor să se întrepte către vămile mai puțin circulate.
Potrivit Infotrafic, la ora 11:00, principalele rute de acces către zonele turistice din țară sunt în continuare aglomerate.
Aglomerație este pe drumurile care duc în zonele turistice din țară, potrivit Infotrafic. La ora 11:00 situația este următoarea:
- Autostrada A2 sensul București – Constanța: se circulă în coloană în zona Fetești, acolo unde, din cauza lucrărilor de consolidare a podului peste brațul Borcea, traficul se desfășoară pe câte o bandă pentru fiecare direcție. Pentru perioade limitate de timp, în vederea fluidizării, polițiștii procedează la oprirea circulației pe sensul către Capitală, permițând deplasarea pe două benzi pe sensul către litoral;
- Autostrada A1 București – Pitești: trafic intens la ieșire către localitatea Bascov, județul Argeș, unde au loc lucrări de construcție a nodului rutier ce va face legătură cu viitorul tronson al autostrăzii Pitești – Sibiu;
- DN 1 Ploiești – Brașov: se circulă în coloană pe sensul de urcare, în zona localităților Bănești (din cauza lucrărilor de consolidare a podului peste râul Doftana, traficul se desfășoară pe câte o bandă/sens) și Comarnic.
Recomandări de circulație și rute alternative
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să ia în considerare următoarele sfaturi:
- creșterea distanței de siguranță între vehicule;
- evitarea depășirilor riscante;
- planificarea cu atenție a traseului de parcurs și folosirea unor rute alternative;
- manifestarea respectului față de ceilalți participanți la trafic, semnalizând orice intenție de schimbare a benzii de circulație sau a direcției, după o asigurare corespunzătoare;
- pe autostrăzi, semnalizarea din timp a intenției de schimbare a benzii de circulație și conducerea cu atenție sporită. Nu folosiți banda de urgență!
Pentru că valorile de trafic vor crește semnificativ către litoral în această perioadă, șoferii sunt sfătuiți să opteze și pentru rute alternative, respectiv:
- București – DN 2 – Urziceni – Slobozia – Hârșova - DN 2A Constanța;
- București – Fundulea - DN 3 – Lehliu-Gară - DN 3A Drajna sau A2 Fetești;
- București - A2 Drajna – DN 21 Călărași– Ostrov (traversare cu bacul) – Adamclisi – Murfatlar - DN 3 Constanța.
Pentru DN 1 București - Ploiești - Brașov, pot fi folosite ca rute alternative următoarele artere rutiere:
- București - Autostrada A3 - Ploiești - Cheia - DN 1A Brașov;
- București - Autostrada A1 - Pitești - Câmpulung - DN 73 Râșnov;
- București - DN 71 - Târgoviște - DN 72A - Câmpulung - DN 73 Râșnov;
- București - Târgoviște - DN 71 Sinaia.
Bugetarii se bucură de o minivacanță de cinci zile: Ziua Copilului (joi, 1 iunie) și a doua zi de Rusalii (luni, 5 iunie) sunt zile libere legale, potrivit Codului Muncii. Suplimentar, Guvernul a decis ca și ziua de vineri, 2 iunie, să fie liberă, pentru a face puncte între cele două sărbători legale și weekendul 3-4 iunie.