Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția Națională Antidrog, mutată la Ministerul Sănătății. Structura cheltuie degeaba peste șase milioane de euro anual

Agenția Națională a Antidrog (ANA), formată în acest moment din ofițeri de poliție, medici și psihologi, ar putea trece din subordinea Ministerului de Interne la cel al Sănătății. Este o idee mai veche susținută de ONG-urile implicate în lupta antidrog, dar care a fost preluată, luni, și de premierul Marcel Ciolacu. Inițiativa vine la un an după ce Curtea de Conturi a spus că structura antidrog este ineficientă, pentru că nu are personal specializat și cheltuie degeaba peste șase milioane de euro anual.

Ciolacu vrea mutarea Agenţiei Naționale Antidrog la Ministerul Sănătății

Autoritățile statului schimbă abordarea în lupta antidrog, deocamdată - la nivel de intenție. Și asta la un an și jumătate după ce tragedia de la 2 Mai a atras atenția asupra pericolului consumului de stupefiante în România. Ciolacu spune că ar trebui pus accentul pe prevenție, iar tinerii consumatori să nu mai fie tratați ca infractori:

Marcel Ciolacu, premierul României: Mai întâi, ca părinte, și apoi ca prim ministru, cred că lupta cu drogurile trebuie să treacă la un cu totul alt nivel. Mi se pare normal ca Agenția Națională Antidrog să fie mutată la Ministerul Sănătății. Tinerii care cad pradă traficului de droguri nu mai pot fi tratați ca infractori, ei trebuie ajutați, iar acest ajutor trebuie să vină din partea specialiștilor din Ministerul Sănătății, nu din Ministerul de Interne.

Agenția Națională Antidrog, creată în anul 2003, este coordonatorul național în lupta împotriva dependenței de stupefiante. Încă de atunci, agenția se află în subordinea Ministerului de Interne, deși aici lucrează pe lângă polițiști și medici, consilieri sau psihologi. În cadrul agenției, în fiecare județ au fost înființate centre de prevenire și evaluare antidrog unde dependenții de heroină primesc tratament medical.

Potrivit informațiilor Euronews România, conducerea ANA nu a fost consultată cu privire la transferul către Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Trecerea părții de prevenție și de consiliere a Agenției Naționale Antidrog la Ministerul Sănătății este binevenită. Au o resursă umană acolo care poate contribui împreună cu specialiștii în psihiatrie pediatrică să poată să combată acest fenomen.

Cătălin Țone, fost șef al Serviciului Antidrog, București: Combaterea este apanajul și trebuie să fie apanajul structurilor specializate, adică DIICOT plus poliție, IGPR-ul. Partea de prevenire obligatoriu trebuie să fie făcută de către sociologi, de către specialiștii în domeniu, nicidecum de către polițiști, iar partea de tratament trebuie făcută de către cadrele medicale specializate.

Schimbarea la nivelul Agenției M.A.I. ar alătura țara noastră altor state europene care coordonează lupta antidrog prin Ministerul Sănătății. În Portugalia, de exemplu, prima țară care a dezincriminat consumul de droguri, politicile publice în domeniul antidrog sunt gândite de către o structură aflată în subordinea Ministerului Sănătății.

João Goulão, coordonatorul politicii antidrog în Portugalia: Pentru că problema drogurilor este în principal o problemă socială și de sănătate publică mai degrabă decât una care ține de poliție. Nu poți tine oamenii în închisoare dacă nu le oferi ajutor medical, oamenii vor continua să consume și vor muri.

Consumul de droguri este în creștere în România: cel puțin 1 din 10 adolescenți a declarat că a consumat droguri.

Iuliana Constantinescu, președintele Asociației de Părinți, Liceul „Lucian Blaga” București: Foarte mulți părinti devin reticenți în momentul când se confruntă cu o astfel de problemă. Intră în panică. De cele mai multe ori, sunt într-o groază totală și nu știu cui să se adreseze și cui să ceară ajutorul.

Primul centru de recuperare a minorilor cu adicții a fost înființat abia anul acesta, dar are locuri limitate. Se află în Câmpina și aparține de Spitalul de psihiatrie Voila. Statul a demarat procedurile pentru a înființa alte opt centre antidrog la nivel național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE