România are, de miercuri, primul centru de recuperare și reabilitare a minorilor cu adicții. Se află în Câmpina și aparține Spitalului de psihiatrie Voila. Până în acest moment, singura variantă a părinților cu copii dependenți era să îi ducă în spitale, unde erau primiți cel mult șapte zile. Centrul, renovat cu ajutorul Asociatiei Zi de Bine, va putea primi 24 de pacienți, fete și băieți, pentru o perioadă de tratament de cel mult șase luni. Aici vor beneficia inclusiv de ședințe de psihoterapie de grup pentru o perioada îndelungată.
România are primul centru pentru minorii cu adicții
Curiozitatea l-a determinat pe cel pe care îl vom numi Andrei (n.r. nume fictiv) să testeze canabisul. Avea doar 16 ani. Când se întorcea de la antrenamente a auzit doi colegi că plănuiau să cumpere marijuana. A vrut și el să încerce. I-a plăcut starea și a ajuns să consume și droguri mai puternice. Narcoticele l-au făcut să se izoleze de familie și prieteni și să renunțe la sport. Într-o zi, i s-a făcut rău și a ajuns la spital. Așa i-au descoperit părinții adicția. Acum, se fac aproape doi ani de când a renunțat la droguri și vrea să devină psiholog pentru a-i ajuta pe copiii cu adicții.
Andrei, fost consumator: „Am fost internat. A fost groaznic pentru că primele zile am avut un sevraj urât, mă comportam agresiv și vorbeam numai prostii. N-am avut niciodată intenția până atunci să mă las, dar în momentul ăla am realizat că vreau să fac ceva cu viața mea, că nu vreau să mor la 20 de ani și vreau să duc o viață normală”.
Mama lui Andrei: „Cumplit. Nu poți să descrii în cuvinte pentru că cea mai mare durere a unui părinte este să-și vadă copilul suferind”.
În România, datele oficiale arată că unul din zece adolescenți de 16 ani apelează la droguri, iar vârsta la care încep să consume este din ce în ce mai fragedă. Diferența majoră dintre centrul de la Câmpina și un spital de psihiatrie este că acolo, copilul poate sta internat chiar și șase luni. Durata minimă este de o lună. Cel puțin 30 de zile ar trebui ca un minor să se izoleze de anturaj și vicii pentru a putea renunța la ele. La Centrul C.R.E.A.A.Ti.V, toate serviciile sunt gratuite și indiferent de localitatea unde locuiește familia minorului, el va fi primit.
dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru: „Pacienții și familiile lor se pot adresa direct către Spitalul de Psihiatrie Voila. Întâi vor fi evaluați, vor fi informați cu privire la ce presupun activitățile centrului, după care dacă există un acord, vor putea intra și să urmeze tratamentul”.
Medicii, asistentele și infirmierele care se vor ocupa de copii aparțin Spitalului de Psihiatrie Voila. Toți au urmat cursuri de pregătire profesională în adicții, însă își continuă specializarea în afara tarii. O parte dintre acești specialiști va merge în Franța pentru a vizita centre similare.
Melania Medeleanu, fondatorul Asociației Zi de Bine: „Pentru fiecare copil care e cufundat în întunericul adicțiilor, pentru fiecare părinte care a lăsat capul în pământ deznădăjduit, pentru fiecare specialist în domeniu care și-a propus să-și ajute suplimentar pacientul. Astăzi, aici, la Voila, s-a deschis o ușă”.
dr. Irina Minescu, managerul Spitalului de psihiatrie Voila: „Intervenția psihoterapeutică va fi una specializată. Învățăm tehnica interviului motivațional. Asta este tehnica care s-a dovedit că este cea mai eficientă în tratarea dependențelor”.
Renovarea centrului și pregătirea personalului au durat două luni și au costat aproximativ 130 de mii de euro.