Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Act de sabotaj înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris. ”E exact ce nu avea nevoie Franța în acest moment”

Rețeaua feroviară din Franța este paralizată în urma unor atacuri la scară largă, considerate de oficiali a fi un atac de sabotaj, în condițiile în care vineri seara are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris. Autoritățile au ridicat nivelul de alertă antiteroristă, motiv pentru acest incident ”e exact ce nu avea nevoie Franța în acest moment”, a explicat jurnalistul Euronews România, Cătălin Lența.

Trei linii de tren de mare viteză (TGV) au fost puternic afectate în urma unui incendiu.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”E exact ce nu avea nevoie Franța în acest moment pentru că începerea Jocurilor Olimpice e însoțită de restricții foarte mari, dar și de un grad sporit de alertă antiteroristă.

Franța se mândrește cu ceea ce face în această perioadă, dar e foarte atentă să nu se întâmple nimic. Nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere extern, deși au existat amenințări inclusiv din partea aparent a unui luptător Hamas care spunea că Franța va fi înecată într-o baie de sânge.

Ceea ce vedem acum este un act de sabotaj, după cum spune chiar ministrul Transporturilor din Franța, Patrice Vergriete, care povestește ce s-a constatat până acum: sunt trei linii care au fost puternic afectate”.

Anchetă de amploare în urma actului de sabotaj asupra rețelei de trenuri din Franța

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Din Paris pleacă foarte multe TGV-uri. Incendiul a avut loc la Pagny-sur-Moselle.

Cele afectate acum sunt Estul - linia care duce la Strasbourg. Linia Nord care duce spre Calais. Și Eurostarul are întârziere din cauza acestui act de prea puțină bună voință. Este afectată și linia care duce în Bretania, în Normandia.

Au fost găsite camionete lângă liniile de mare viteză. Au fost găsite materiale incendiare. Deocamdată, după cum anunță Poliția, nu există nicio interpelare. Nu au niciun fel de indiciu despre cine a făcut acest lucru”.

Aproape un milion de oameni, afectați din cauza perturbării circulației trenurilor

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Sunt aproape de 900.000 de oameni care au de suferit. Nu e vorba despre oameni care veneau la Paris cu TGV-ul, pentru că cine avea de venit la Jocurile Olimpice a ajuns deja, e cazat, în așteptare ceremoniilor ce urmează să înceapă.

Zona unde e Parisul, Île-de-France, e o zonă care include și capitala franceză, e o zonă nerecomandată traficului auto în această perioadă. De altfel, și ministrul de Interne a spus: dacă aveți de plecat, plecați până astăzi la ora 10, pentru că după aceea nu mai garantăm nimic din punct de vedere al fluidității traficului și a posibilității de a institui controale suplimentare în trafic și eventual blocaje rutier dacă e nevoie.

E un grad ridicat de alertă antiteroristă. Parisul nu va fi blocat, dau asigurări autoritățile, în ciuda faptului că se circulă greu, că vor fi restricții în continuare. În centru, chiar locuitorii au un cod QR. Autoritățile cu mijloace de scanare îți scanează codul QR - te lasă sau nu să treci mai departe”.

Autoritățile franceze au luat măsuri de securitate fără precedent, în condițiile în care la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice vor asista nu mai puțin de 124 de șefi de stat și mii de sportivi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE